https://bel.sputnik.by/20200301/poscim-smachna-1026520089.html
Посцім смачна: як прыгатаваць кісель
Посцім смачна: як прыгатаваць кісель
Sputnik Беларусь
Этнограф Ларыса Мятлеўская распавядае як па старажытных народных рэцэптах прыгатаваць некалькі варыянтаў кісялю адмыслова да поснага стала. 01.03.2020, Sputnik Беларусь
2020-03-01T16:22+0300
2020-03-01T16:22+0300
2022-04-14T15:49+0300
спадчына
у беларусі
цiкавосткi
стыль жыцця
галоўнае
культура
беларусь
ларыса мятлеўская
кісель
беларуская кухня
https://cdnn11.img.sputnik.by/img/102651/98/1026519838_0:295:3200:2104_1920x0_80_0_0_9db62290f88edb6fcb454e9dac405be9.jpg
Народную прымаўку "Бегчы сем вёрст, каб кісялю пахлябаць" можна трактаваць па рознаму. З аднаго боку выцякае, што кісель – страва не вельмі спажыўная: пасля яе ўжывання хутка хочацца есці зноў. Калі зірнуць на прымаўку з другога боку, больш аптымістычнага, то хтосці любіць кісялі настолькі, што гатовы сем вёрст бегчы, абы пачаставацца любімай стравай.На Беларусі кісялі заўсёды былі абавязковай поснай стравай, любімым ласункам малых і дарослых.Старажытныя кулінарныя кнігі вучаць, што кісель можна прыгатаваць са свежых, свежазамарожаных і сушаных пладоў і ягад, сокаў, сіропаў і бульбянага крухмалу. Узяўшы большую або меншую колькасць крухмалу, можна атрымаць рознныя па гушчыні кісялі. Звычайна гатуюць кісель сярэдняй гушчыні. На 4 стаканы такога кісялю бяруць 2 лыжкі крухмалу. Калі дадаць яшчэ 1 лыжку да гэтай колькасці вадкасці, то атрымаецца густы кісель. Парады спрактыкаванай гаспадыні:Кісель з сока каліныІнгрыдыенты: Як гатаваць:Крухмал развесці ў невялікай колькасці вады, уліць у гарачы сок, разбаўлены вадой, і, мяшаючы, давесці да кіпення.Кісель з паранай каліныІнгрыдыенты:Як гатаваць:Ягады перабраць, памыць, пакласці ў каструлю, заліць гарачай вадой і парыць на пліце або ў печы 1 гадзіну. Затым каліну працерці праз сіта, уліць гарачую ваду, дадаць цукар, перамяшаць і давесці да кіпення, уліць разведзены ў шклянцы вады крухмал і даць яшчэ раз закіпець.Аўсяны кісельІнгрыдыенты:Як гатаваць:Авёс намачыць, закруціць у марлю і пакласці ў цёплае месца, каб ён пачаў прарастаць. Калі прарос, трэба яго высушыць і стаўчы ў ступцы, такім чынам атрымаецца солад. Яго трэба высыпаць у гліняны посуд, уліць 3-4 шклянкі цёплай вады і паставіць у цёплае месца, каб заквасіўся, на 24 гадзіны. Калі солад закісне, неабходна уліць у яго яшчэ 2-3 шклянкі вады і працадзіць праз сіта. Павінна атрымацца каля літра вадкасці. Працэджаны раствор варта пераліць у каструлю і давесці да кіпення, увесь час мяшаючы. Калі маса загусцее, яе трэба пераліць у формы і даць астыць.Есці такі кісель можна з мёдам ці варэннем. А можна зрабіць з гэтага кісялю і не салодкую страву. Для гэтага трэба пакрышыць цыбулю і пасмажыць яе на алеі. Такі варыянт трэба падаваць на стол пад лусту чорнага хлеба.
https://bel.sputnik.by/20190330/mazekha-m-lta-murcouka-nashy-stravy-u-post-1027928335.html
беларусь
Sputnik Беларусь
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2020
Sputnik Беларусь
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Навіны
ru_BY
Sputnik Беларусь
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdnn11.img.sputnik.by/img/102651/98/1026519838_0:194:3200:2205_1920x0_80_0_0_b31ce1bb87deb094b2e99fcb88daf8e0.jpgSputnik Беларусь
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
спадчына, у беларусі, цiкавосткi, стыль жыцця, галоўнае, культура, беларусь, ларыса мятлеўская, кісель, беларуская кухня, прыродная сталоўка: гатуем з таго, што пад нагамі, посцім смачна: самыя цікавыя і смачныя рэцэпты
спадчына, у беларусі, цiкавосткi, стыль жыцця, галоўнае, культура, беларусь, ларыса мятлеўская, кісель, беларуская кухня, прыродная сталоўка: гатуем з таго, што пад нагамі, посцім смачна: самыя цікавыя і смачныя рэцэпты
Посцім смачна: як прыгатаваць кісель
16:22 01.03.2020 (абноўлена: 15:49 14.04.2022) Этнограф Ларыса Мятлеўская распавядае як па старажытных народных рэцэптах прыгатаваць некалькі варыянтаў кісялю адмыслова да поснага стала.
Народную прымаўку "Бегчы сем вёрст, каб кісялю пахлябаць" можна трактаваць па рознаму. З аднаго боку выцякае, што кісель – страва не вельмі спажыўная: пасля яе ўжывання хутка хочацца есці зноў. Калі зірнуць на прымаўку з другога боку, больш аптымістычнага, то хтосці любіць кісялі настолькі, што гатовы сем вёрст бегчы, абы пачаставацца любімай стравай.
На Беларусі кісялі заўсёды былі абавязковай поснай стравай, любімым ласункам малых і дарослых.
Старажытныя кулінарныя кнігі вучаць, што кісель можна прыгатаваць са свежых, свежазамарожаных і сушаных пладоў і ягад, сокаў, сіропаў і бульбянага крухмалу. Узяўшы большую або меншую колькасць крухмалу, можна атрымаць рознныя па гушчыні кісялі. Звычайна гатуюць кісель сярэдняй гушчыні. На 4 стаканы такога кісялю бяруць 2 лыжкі крухмалу. Калі дадаць яшчэ 1 лыжку да гэтай колькасці вадкасці, то атрымаецца густы кісель.
Парады спрактыкаванай гаспадыні:
- каб на паверхні кісялю не ўтварылася плёнка, трэба пасыпаць яго тонкім слоем цукару;
- каб прыгатаваць кісель са свежых ягад, спачатку варта адціснуць сок, потым зварыць ягады, пасля дадаць крухмал і толькі пасля гэтага дадаць сок. Такі спосаб прыгатавання дазвале захаваць у страве больш вірамінеаў;
- разведзены крухмал абавязкова уліваюць у гарачы сіроп адразу, а не па частках, і хутка размешваюць. Ліць лепей не ў сярэдзіну, а па краях каструлі;
- у ягадныя кісялі можна дадавць крыху лімоннай кіслаты ці лімоннага соку, разбаўленага у халоднай гатаванай вадзе;
- у гарачы кісель для лепшага смаку можна пакласці крыху ваніліну.
- 100 мл сока каліны
- 280 гр цукру
- 90 гр крухмалу
- 2 л вады
Крухмал развесці ў невялікай колькасці вады, уліць у гарачы сок, разбаўлены вадой, і, мяшаючы, давесці да кіпення.
- 100 гр каліны
- 0,5 стакана цукру
- 2 ст лыжкі крухмалу
- 2 шклянкі вады
Ягады перабраць, памыць, пакласці ў каструлю, заліць гарачай вадой і парыць на пліце або ў печы 1 гадзіну. Затым каліну працерці праз сіта, уліць гарачую ваду, дадаць цукар, перамяшаць і давесці да кіпення, уліць разведзены ў шклянцы вады крухмал і даць яшчэ раз закіпець.
- 1 кг аўса
- мёд або цукар па смаку
- 1 л вады
Авёс намачыць, закруціць у марлю і пакласці ў цёплае месца, каб ён пачаў прарастаць. Калі прарос, трэба яго высушыць і стаўчы ў ступцы, такім чынам атрымаецца солад. Яго трэба высыпаць у гліняны посуд, уліць 3-4 шклянкі цёплай вады і паставіць у цёплае месца, каб заквасіўся, на 24 гадзіны. Калі солад закісне, неабходна уліць у яго яшчэ 2-3 шклянкі вады і працадзіць праз сіта. Павінна атрымацца каля літра вадкасці. Працэджаны раствор варта пераліць у каструлю і давесці да кіпення, увесь час мяшаючы. Калі маса загусцее, яе трэба пераліць у формы і даць астыць.Есці такі кісель можна з мёдам ці варэннем.
А можна зрабіць з гэтага кісялю і не салодкую страву. Для гэтага трэба пакрышыць цыбулю і пасмажыць яе на алеі. Такі варыянт трэба падаваць на стол пад лусту чорнага хлеба.