Ружы на марозе: як у мінскіх цяпліцах рыхтуюцца да галоўнага свята года

У Мінскім парнікова-цяплічным камбінаце вырошчваюць ружы самых розных колераў - ад яркіх аранжавых да ружовых, але найбольшым попытам у жанчын карыстаюцца гарачыя бардовыя.
Sputnik

Ні да аднаго свята ў годзе на Мінскім парнікова-цяплічным камбінаце не рыхтуюцца так, як да Міжнароднага жаночага дня. "Спецаперацыя" па падрыхтоўцы пачынаецца ажно ў снежні. Расліны шчодра падкормліваюць і трымаюць пры неабходнай тэмпературы.

Ажыятажны попыт на ружы тут ужо пачаўся: кожны дзень з прадпрыемства сыходзіць не менш за пяць тысяч кветак.

Sputnik пабываў у цяпліцах і высветліў, як берагуць далікатныя кветкі ў маразы, а яшчэ падгледзеў, якія букеты ў гэтым годзе будуць дарыць беларускам.

Кроме любви и внимания, розам нужен еще и правильный уход

Каралева кветак

Ружа лічыцца каралевай кветак, але кветкаводы не адчуваюць сябе "беднымі сваякамі". Прыгажосць, з якой маеш справу кожны дзень, зараджае пазітывам. Супрацоўніца прадпрыемства Ірына Сарока прызнаецца, што ў яе самая шчаслівая праца на зямлі.

"Нават калі ты прастудзіўся, у цяпліцы ачуняеш. На бальнічны ў нас ніхто не ходзіць", — смяецца Ірына.

Чайные и розовые цветки роз

У цяпліцах працуюць толькі прадстаўніцы прыгожага полу, і з кожным годам ад працы яны становяцца яшчэ больш прыгожымі.

"Проста вельмі камфортна сябе тут адчуваеш: удыхаеш гэты тонкі водар, кранаешся пяшчотнага лісця… Я, шчыра кажучы, калі прыходжу, нават вітаюся з ружамі. Для мяне яны жывыя", — прызнаецца кветкавод.

Акрамя любові і ўвагі, ружам патрэбен яшчэ і правільны догляд.

По ту сторону стеклянных стен - мороз, а здесь все цветет, будто в сказке Андерсена

Міжнародны жаночы дзень на прадпрыемстве лічыцца адным з самых галоўных святаў у годзе, рыхтавацца да якога пачынаюць са снежня.

"Захоўваецца спецыяльны тэмпературны рэжым, выкарыстоўваецца падкормка і пэўная для кожнага гатунку вышыня зрэзу, якая стымулюе рост расліны", — удакладняе начальнік цэха "Кветкі сталіцы" Наталля Мірановіч.

Пік цвіцення руж прыпадае на канец марознага лютага. І гэта выглядае сапраўднай фантасмагорыяй — недзе там, за шклом, трашчаць маразы, а тут усё квітнее, быццам у казцы Андэрсэна. Толькі матылькоў не хапае.

На прадпрыемстве вырошчваюць 25 гатункаў руж — ад ярка-аранжавых да далікатна-белых. Але стабільна самы папулярны — колер кахання.

Каждый сорт роз требует своей температуры и ухода

"Чырвоныя ружы добра прадаюцца. Таксама карыстаецца папулярнасцю гатунак Джумілія, у якога кветкі белага колеру з пяшчотнай ружовай акантоўкай", — распавядае Мірановіч, дадаючы, што нават жоўтыя ружы добра прадаюцца ў святы насуперак стэрэатыпу.

На предприятии выращивают 25 сортов роз – от ярко-оранжевых до нежно-белых

Колеру вясёлкі

Ружы моднага на Захадзе шакаладнага колеру ў Мінску не вырошчваюць, але адзначаюць, што сучасныя тэхналогіі дазваляюць зрабіць такое адценне, што называецца, уручную.

Срезка роз происходит на предприятии в 8 утра

"Мы такое не ўжываем, але ведаем, што нашы калегі ў іншых краінах заліваюць фарбавальнікі ў ваду, у якой стаяць зрэзаныя белыя ружы. Такім чынам кветку можна пафарбаваць хоць у чорны, хоць у сіні колер. Гэтая ж тэхналогія выкарыстоўваецца пры афарбоўванні архідэй і хрызантэм. З дапамогай іншай больш складанай тэхналогіі афарбоўвання можна дабіцца таго, каб кожны пялёстак ружы быў рознага адцення, як вясёлка", — тлумачыць Наталля Мірановіч.

После срезки розы сортируют, а потом помещают в специальный раствор, который позволяет ей подольше постоять, в том числе и у вас дома
Белые розы

На прадпрыемстве вырошчваюцца толькі галандскія гатункі. Супрацоўнікі адзначаюць, што часта ім задаюць пытанне, маўляў, чаму ў такім выпадку мінскія кветкі адрозніваюцца ад прывазных.

"Уся справа ва ўмовах утрымання. У нас зусім іншы клімат, што пры вырошчванні адыгрывае ключавую ролю", — тлумачыць Наталля Мірановіч.

Як адзначае суразмоўца, галандскія ружы на самой справе ў Галандыі не вырошчваюцца. Мясцовыя вытворцы дзеля эканоміі адкрываюць філіялы ў Эквадоры, дзе цяпла і асвятлення больш, чым у халоднай Еўропе.

Роза "Джумилия"

Нягледзячы на ​​тое, што ружа лічыцца каралевай кветак, даглядаць яе не занадта складана, запэўніваюць на прадпрыемстве. Адно з галоўных патрабаванняў у гэтым працэсе — тэмпература, якая змяняецца ў цяпліцы ў залежнасці ад часу сутак.

Совсем скоро эти розы подарят кому-то радость...

"У нас ніколі не бывае такога, каб была пастаянная тэмпература. Глядзім, як ружа сябе адчувае, і мяняем параметры ў залежнасці ад гэтага. Для розных гатункаў ружы патрэбныя розныя тэмпературы. У цэлым кусты руж патрабуюць штодзённага догляду", — уводзіць у курс справы начальнік цэха.

Па гэтай прычыне кветкі розных гатункаў вырошчваюцца ў розных цяпліцах, што для абывацеля выглядае вельмі сімпатычна. У адной — цэлае поле бардовых руж, у другой — жоўтае або белае…

Время цветения роз приходится на конец морозного февраля

Ранішняя зрэзка руж адбываецца ў 8:00, пасля іх сартуюць, а затым кветкі на суткі змяшчаюць у халадзільныя камеры. Далей свежыя ружы са склада адпраўляюць у крамы, з якіх яны расцякаюцца па дамах і кватэрах, дорачы радасць у святы і самыя звычайныя дні.

Утренняя срезка роз на парниково-тепичном комбинате в Минске

Ці можна падоўжыць прыгажосць ружы? На прадпрыемстве кажуць, што ніякіх асаблівых хітрасцяў няма — трэба проста абрэзаць сцябло ружы на некалькі міліметраў, пажадана захоўваць яе ў прахалодным памяшканні.

"Пры зрэзцы ружы змяшчаюцца ў нас на прадпрыемстве ў спецыяльны раствор, якія дазваляе ім даўжэй прастаяць, у тым ліку, і ў вас дома", — тлумачыць Наталля Мірановіч.