Ні да аднаго свята ў годзе на Мінскім парнікова-цяплічным камбінаце не рыхтуюцца так, як да Міжнароднага жаночага дня. "Спецаперацыя" па падрыхтоўцы пачынаецца ажно ў снежні. Расліны шчодра падкормліваюць і трымаюць пры неабходнай тэмпературы.
Ажыятажны попыт на ружы тут ужо пачаўся: кожны дзень з прадпрыемства сыходзіць не менш за пяць тысяч кветак.
Sputnik пабываў у цяпліцах і высветліў, як берагуць далікатныя кветкі ў маразы, а яшчэ падгледзеў, якія букеты ў гэтым годзе будуць дарыць беларускам.
Каралева кветак
Ружа лічыцца каралевай кветак, але кветкаводы не адчуваюць сябе "беднымі сваякамі". Прыгажосць, з якой маеш справу кожны дзень, зараджае пазітывам. Супрацоўніца прадпрыемства Ірына Сарока прызнаецца, што ў яе самая шчаслівая праца на зямлі.
"Нават калі ты прастудзіўся, у цяпліцы ачуняеш. На бальнічны ў нас ніхто не ходзіць", — смяецца Ірына.
У цяпліцах працуюць толькі прадстаўніцы прыгожага полу, і з кожным годам ад працы яны становяцца яшчэ больш прыгожымі.
"Проста вельмі камфортна сябе тут адчуваеш: удыхаеш гэты тонкі водар, кранаешся пяшчотнага лісця… Я, шчыра кажучы, калі прыходжу, нават вітаюся з ружамі. Для мяне яны жывыя", — прызнаецца кветкавод.
Акрамя любові і ўвагі, ружам патрэбен яшчэ і правільны догляд.
Міжнародны жаночы дзень на прадпрыемстве лічыцца адным з самых галоўных святаў у годзе, рыхтавацца да якога пачынаюць са снежня.
"Захоўваецца спецыяльны тэмпературны рэжым, выкарыстоўваецца падкормка і пэўная для кожнага гатунку вышыня зрэзу, якая стымулюе рост расліны", — удакладняе начальнік цэха "Кветкі сталіцы" Наталля Мірановіч.
Пік цвіцення руж прыпадае на канец марознага лютага. І гэта выглядае сапраўднай фантасмагорыяй — недзе там, за шклом, трашчаць маразы, а тут усё квітнее, быццам у казцы Андэрсэна. Толькі матылькоў не хапае.
На прадпрыемстве вырошчваюць 25 гатункаў руж — ад ярка-аранжавых да далікатна-белых. Але стабільна самы папулярны — колер кахання.
"Чырвоныя ружы добра прадаюцца. Таксама карыстаецца папулярнасцю гатунак Джумілія, у якога кветкі белага колеру з пяшчотнай ружовай акантоўкай", — распавядае Мірановіч, дадаючы, што нават жоўтыя ружы добра прадаюцца ў святы насуперак стэрэатыпу.
Колеру вясёлкі
Ружы моднага на Захадзе шакаладнага колеру ў Мінску не вырошчваюць, але адзначаюць, што сучасныя тэхналогіі дазваляюць зрабіць такое адценне, што называецца, уручную.
"Мы такое не ўжываем, але ведаем, што нашы калегі ў іншых краінах заліваюць фарбавальнікі ў ваду, у якой стаяць зрэзаныя белыя ружы. Такім чынам кветку можна пафарбаваць хоць у чорны, хоць у сіні колер. Гэтая ж тэхналогія выкарыстоўваецца пры афарбоўванні архідэй і хрызантэм. З дапамогай іншай больш складанай тэхналогіі афарбоўвання можна дабіцца таго, каб кожны пялёстак ружы быў рознага адцення, як вясёлка", — тлумачыць Наталля Мірановіч.
На прадпрыемстве вырошчваюцца толькі галандскія гатункі. Супрацоўнікі адзначаюць, што часта ім задаюць пытанне, маўляў, чаму ў такім выпадку мінскія кветкі адрозніваюцца ад прывазных.
"Уся справа ва ўмовах утрымання. У нас зусім іншы клімат, што пры вырошчванні адыгрывае ключавую ролю", — тлумачыць Наталля Мірановіч.
Як адзначае суразмоўца, галандскія ружы на самой справе ў Галандыі не вырошчваюцца. Мясцовыя вытворцы дзеля эканоміі адкрываюць філіялы ў Эквадоры, дзе цяпла і асвятлення больш, чым у халоднай Еўропе.
Нягледзячы на тое, што ружа лічыцца каралевай кветак, даглядаць яе не занадта складана, запэўніваюць на прадпрыемстве. Адно з галоўных патрабаванняў у гэтым працэсе — тэмпература, якая змяняецца ў цяпліцы ў залежнасці ад часу сутак.
"У нас ніколі не бывае такога, каб была пастаянная тэмпература. Глядзім, як ружа сябе адчувае, і мяняем параметры ў залежнасці ад гэтага. Для розных гатункаў ружы патрэбныя розныя тэмпературы. У цэлым кусты руж патрабуюць штодзённага догляду", — уводзіць у курс справы начальнік цэха.
Па гэтай прычыне кветкі розных гатункаў вырошчваюцца ў розных цяпліцах, што для абывацеля выглядае вельмі сімпатычна. У адной — цэлае поле бардовых руж, у другой — жоўтае або белае…
Ранішняя зрэзка руж адбываецца ў 8:00, пасля іх сартуюць, а затым кветкі на суткі змяшчаюць у халадзільныя камеры. Далей свежыя ружы са склада адпраўляюць у крамы, з якіх яны расцякаюцца па дамах і кватэрах, дорачы радасць у святы і самыя звычайныя дні.
Ці можна падоўжыць прыгажосць ружы? На прадпрыемстве кажуць, што ніякіх асаблівых хітрасцяў няма — трэба проста абрэзаць сцябло ружы на некалькі міліметраў, пажадана захоўваць яе ў прахалодным памяшканні.
"Пры зрэзцы ружы змяшчаюцца ў нас на прадпрыемстве ў спецыяльны раствор, якія дазваляе ім даўжэй прастаяць, у тым ліку, і ў вас дома", — тлумачыць Наталля Мірановіч.