Лён для беларускай зямлі — традыцыйная і найстарэйшая сельскагаспадарчая культура. Ён апранаў і саграваў беларусаў многія стагоддзя. Невыпадкова кветкі лёну ўплецены ў нацыянальны герб краіны. Без яго немагчыма ўявіць жыццё і народны побыт беларусаў.
Круглы год лён знаходзіцца ў працы: яго сеюць, вырошчваюць, збіраюць і апрацоўваюць. Гэта вельмі капрызная расліна: поле, на якім рос лён, можна зноў засеяць ім толькі праз сем гадоў.
У Беларусі ў Дзяржаўны рэестр уключаны 41 гатунак ільну. Але ў вытворчасці знаходзяцца 26 гатункаў, сярод якіх каля 68% — беларускай селекцыі.
Прадукцыя з беларускага лёну, які ніколі не выходзіць з моды, экспартуецца больш як у 40 краін свету.
Выкарыстоўваецца лён не толькі для вырабу натуральнай лёгкай тканіны, але і для лячэння ў народнай і афіцыйнай медыцыне. Гаючыя ўласцівасці ільнянога насення былі вядомыя старажытным грэкам: напрыклад, Гіпакрат рэкамендаваў ужываць яго пры запаленні слізістых абалонак.