Радыё

Доктар Часноў аб правільным харчаванні школьніка: карміце дзіця мясам!

Якім павінен быць збалансаваны рацыён харчавання дзяцей з пачаткам навучальнага года і якія стэрэатыпы аб харчаванні могуць нанесці шкоду дзіцячаму арганізму пры дадатковых школьных нагрузках, распавядае вядомы мінскі педыятр Дзмітрый Часноў.
Sputnik

Завяршэнне летніх канікул і пачатак школьных будняў — вельмі адказны перыяд для дзяцей, асабліва для тых, хто ідзе ў школу ўпершыню, паколькі ў дзіцяці прынцыпова мяняецца рэжым дня і рэжым зносін, што, натуральна, правакуе стрэс, адзначае вядомы мінскі педыятр, загадчык прыёмнага аддзялення 3-ці дзіцячай бальніцы Мінска і вядучы праграмы "Дзіцячы доктар" Дзмітрый Часноў.

Часноў пра прычыны і асаблівасці "цяжкіх" паводзін падлеткаў

"Гэта нагрузкі і хвалявання, у якіх дзіця важна падтрымаць рэжымам харчавання. Ён павінен уключаць у сябе паўнавартасную збалансаваную ежу. Нельга забываць, што дзіцяці для яго развіцця, росту і працы цэнтральнай нервовай сістэмы неабходныя амінакіслоты, гэта частка жывёльных бялкоў, таму корміце дзяцей мясам", — кажа Часноў.

Важна ўлічваць, што мяса птушкі (курыца ці індычка) не адносіцца да жывёльных бялкоў, сцвярджае спецыяліст, а незаменныя амінакіслоты, якія неабходныя чалавеку, утрымліваюцца выключна ў мясе жывёльнага паходжання.

"Мяса ў харчаванні дзіцяці павінна быць рэгулярным, і не сасіскі і пельмені, а нармальны кавалак ялавічыны або цяляціны. Прычым мяса павінна быць з рэгіёнаў, дзе дзіця нарадзілася і выраслі яго бацькі, нам не трэба мяса бізона або насарога, у нас самы прыдатны прадукт — свініна, ялавічына, цяляціна і выдатны прадукт — заяц", — распавядае педыятр.

У дадатак да бялкоў дзіця павінна атрымліваць дастатковую колькасць вугляводаў. Прычым вугляводы павінны быць як хуткія — гэта лёгкая і хуткая энергія, так і тыя, што больш павольна ўсмоктваюцца. Таму ў харчаванні павінны быць крупы, бульба, часам макаронныя вырабы, адзначае спецыяліст.

Чыноўнікі прыдумалі, што рабіць з цэнамі на школьнае харчаванне

"Я на апошняе месца пастаўлю сокі і некаторую, асабліва экзатычную, садавіну, такую як персікі або кавуны. Няхай дзіця есць нашы беларускія яблыкі, беларускія грушы і беларускія слівы — тое, да чаго генетычна ўжо прывык яго арганізм", — распавядае ўрач.

Пры гэтым дзіця павінна атрымліваць дастатковую колькасць вадкасці. Дзіцячаму арганізму неабходная негазаваная пітная вада, якую трэба браць з сабой у школу, раіць суразмоўца Sputnik.

"Не трэба, каб дзіця імкнулася ў буфет за газіроўкай. Патрэбна звычайная пітная вада ці хатні чай, можа быць, трошкі салодзенькі, таму што цукар — гэта глюкоза. Няхай дзіцё падхарчуе свае мазгі, таму што наша нервовая сістэма, як і многія органы, жыве выключна на глюкозы, а глюкозу мы можам узяць толькі з прадуктаў харчавання, з вады не возьмем", — распавядае Часноў.

Фрагмент гутаркі з вядомым мінскім педыятрам Дзмітрыем Часновым слухайце на радыё Sputnik Беларусь.