Адказваючы на амаль шэкспіраўскі пытанне "піць ці не піць" да трэніроўкі, многія супакойваюць сябе думкай аб тым, што ўсе калорыі, назапашаныя ў арганізме з-за моцнай выпіўкі і закускі, можна будзе раніцай спаліць у спартзале. На самай справе такі падыход да ўласнага здароўя прынясе нашмат больш шкоды, чым карысці, сыходзяцца ў меркаванні і спецыялісты-медыкі, і спартыўныя трэнеры.
Калі падчас застолля вы дазволілі сабе лішняга і ў плане алкаголю, і ў плане ежы, трэба вычакаць пэўны інтэрвал, перш чым вяртацца да звыклай фізічнай нагрузцы, распавёў у гутарцы на радыё Sputnik Малдова прафесійны спартсмен і персанальны фітнес-трэнер Іван Емяльянаў.
"У нас, на жаль, "культура піцця" знаходзіцца на даволі нізкім узроўні, і мала хто абмяжоўваецца 30 грамамі моцнага напою або выпівае ўсяго 150 мілілітраў віна. Такіх адзінкі, усе астатнія выпіваюць значна больш. Калі сыходзіць з таго, што спірт у арганізме знаходзіцца прыкладна тыдзень пасля прыёму, і калі вы не хочаце, каб усё выпітае лётала па вашаму арганізму і прыносіла шкоду, то ў бліжэйшыя 2-3 дні лепш не займацца спортам. Гэта прынясе значна больш шкоды, чым карысці", - адзначыў Емяльянаў.
Для шмат каго не з'яўляецца сакрэтам, што алкаголь здымае ўсе тармазы - чалавек хоча закусіць, а закусіўшы, хоча выпіць яшчэ, што і прыводзіць да каласальнага пераядання. Але ёсць і іншая, больш небяспечная сітуацыя, распавёў фітнес-трэнер.
"У нас многія закусваюць моцныя напоі тоўстай ежай, чаго катэгарычна нельга рабіць. Падстраўнікавая залоза выпрацоўвае ферменты для абароны арганізма ад алкаголю. Так працуюць знешнія абалонкі падстраўнікавай залозы, выклікаючы яе звужэнне з-за прыёму алкаголю. А тоўстая ежа выклікае пашырэнне ўнутраных абласцей падстраўнікавай залозы. Адпаведна, зверху сціскае, знутры напор, і вельмі часта бываюць выпадкі вострага панкрэатыту як раз пасля таго, як чалавек выпіў моцны алкаголь і закусіў", - распавёў Емяльянаў.
Фрагмент гутаркі з прафесійным спартсменам і фітнес-трэнерам Іванам Емяльянавым слухайце на радыё Sputnik Беларусь.