Відэа

Балерына Мырадава пра жыццё ў Беларусі: бывае, у дзень рэпетыруеш тры балеты

Салістка балета Вялікага тэатра Беларусі, ураджэнка Туркменістана Первана Мырадава - аб сольнай партыі ў балеце "Анастасія", здымках у кліпе Лаліты, вяртанне на сцэну пасля цяжкай траўмы, любові да дранікаў і дыеце для балерын.
Sputnik

У канцы студзеня туркменка Первана Мырадава дэбютавала ў знакавай для сябе партыі на сцэне беларускага Вялікага тэатра. Балерына выканала партыю каварнай усходняй прыгажуні Заіры ў балеце "Анастасія". Для гэтай ролі патрэбна не толькі тэхнічная падрыхтоўка, але і асаблівыя акцёрскія дадзеныя, кажа суразмоўца Sputnik.

"Ганна Карэніна" ў Вялікім: ёсць моманты, якія раней ніхто не танцаваў

"Заіра нечым вельмі падобная да мяне. Вельмі прыгожая, вельмі жаноцкая, але пры гэтым вельмі каварная і здольная забіць чалавека. Я не скажу, што я каварны чалавек і здольная каго-небудзь забіць, але па пластыцы і па спосабу мне яна больш падыходзіць. Я танчыла Джульету і іншых далікатных гераінь, але мне заўсёды хацелася станцаваць моцную і яркую асобу... калі я танчыла, я ў нейкі раж часам уваходзіла, былі моманты, калі я прама губляла сябе", - кажа Первана.

Первана жыве ў Беларусі ўжо 12 гадоў, тут дзяўчынка вучылася ў харэаграфічным каледжы з 10-гадовага ўзросту, потым трапіла ў Вялікі тэатр, хоць да беларускіх халадоў у параўнанні з цёплым кліматам радзімы так і не прывыкла.

"Мама і тата часам шкадуюць, што яны мяне пакінулі тут вучыцца, але гэта дапамагло мне стаць асобай, навучыцца выжываць у гэтым свеце... У 10-гадовым узросце я яшчэ была ў нейкіх завоблачных марах з ружовымі ачкамі, толькі потым стала разумець, што балет - вельмі складаная прафесія, калі ў цябе няма часу на нешта, ты ўвесь час працуеш, выкладваешся", - распавядае Первана.

Дарэчы, існуе стэрэатып пра тое, што артысты балета вельмі мала ядуць, але гэта няпраўда, адзначае суразмоўца Sputnik. Выдаткі энергіі занадта вялікія, і іх трэба папаўняць харчаваннем. Калі артысты балета рыхтуюць нейкую ролю, яны, наадварот, худнеюць, нават калі шмат ядуць.

"Я люблю часам паесці дранікі, я ўсё ем, я не прыдзірлівая да ежы. Туркменская кухня адрозніваецца, але я неяк стала больш "беларусізаваць". У мяне нават страўнік стаў па-іншаму працаваць. Калі прыязджаю ў Туркменістан, у нас усё з мяса. Кожны дзень людзі ядуць мяса, а я ўжо не магу есці кожны дзень з мясам, мой страўнік ужо не прымае гэта", - распавядае Первана.

Поўную версію размовы з салісткай беларускага балета, нараджэнкай Туркменістана Перванай Мырадавай глядзіце ў відэатрансляцыі.