Так проста – зайсці ў краму, купіць любімае пячэнне і з’есці яго, абсалютна не задумваючыся, колькі працы можа быць укладзена ў яго вытворчасць. Мы абвыклі да таго, што ўсё робіць канвеер, але, аказваецца, у некаторых выпадках "машына" проста не здольна замяніць чалавека. Так і з печывам "Да падвячорка" - яго можна вырабіць толькі ўручную.
Карэспандэнты Sputnik пабывалі ў цэху ручной працы кандытарскай фабрыкі "Слодыч" і даведаліся, чаму іх пячэнне такое смачнае.
Патрэбна сур’ёзная падрыхтоўка
Здавалася б, нічога складанага, калі працэс ужо адладжаны. Але, як расказала начальнік змены Наталля Харытоненка, гэтую працу можа выканаць далёка не кожны.
© Sputnik / Виктор Толочко
"У гэтым цэху працуюць спецыялісты, якія заканчвалі профільны каледж або вучылішча, з вялікім стажам і вопытам работы. Гэта праца не такая ўжо і простая, каб выконваць яе добра, трэба спачатку прайсці сур’ёзную падрыхтоўку і стажыроўку, гэта значыць навучыць чалавека трэба як след", - распавяла спецыяліст.
Так што, калі адна з майстрых сыходзіць у адпачынак або на бальнічны, замяніць яе не так проста.
Запамінайце рэцэпт
Набор асноўных інгрэдыентаў невялікі: для падрыхтоўкі пячэння "К полднику" спатрэбіцца мука, маргарын, яйкі і цукар. Інгрэдыенты закідваюць у цестамясільную машыну.
© Sputnik / Виктор Толочко
"Машына сама па сабе невялікая, але мы пра яе з каханнем кажам "маленькая, ды ўдаленькая", і вельмі смачнае пячэнне робіць", – з усмешкай распавядае начальнік змены. Пасля таго, як цеста будзе добра замяшана, яго загружаюць у ванначку і падаюць на стол.
На стале вялікімі і цяжкімі скалкамі працаўніцы ўручную раскачваюць цеста. Дарэчы, іх прафесія называецца "Вытворца бісквітаў" - гучыць вельмі міла і апетытна.
© Sputnik / Виктор Толочко
На прадпрыемстве падзяліліся і сакрэтным інгрэдыентам. "Разыначка" гэтага пячэння – сыр. Пры запяканні ён пузырыцца і так застывае пры астыванні, а да здобнага смаку дадаецца смак сыру.
© Sputnik / Виктор Толочко
Сыр на кандытарскай фабрыцы размолваюць і кладуць у спецыяльнае сіта, з дапамогай якога ўручную размяркоўваюць па паверхні раскачанага цеста. Праўда, перад гэтым цеста змазваецца яечнай масай, і гэта яшчэ адзін сакрэт.
© Sputnik / Виктор Толочко
"Калі гэта не зрабіць, сыр не будзе трымацца на пячэнні. Гэта важны момант тэхналогіі", – растлумачылі ў цэху.
© Sputnik / Виктор Толочко
Затым кожнае пячэнне выразаецца з раскачанага пласта цеста формачкамі, і робіцца гэта зноў уручную.
© Sputnik / Виктор Толочко
Нарыхтоўкі з цеста выкладваюцца на бляху, а потым у справу ўступаюць пекары і адпраўляюць іх у печ.
Пакуецца пячэнне таксама ўручную і робіцца гэта максімальна беражліва. "Пасля выпечкі пячэнню трэба крыху пастаяць, каб яно астыла, і толькі потым яго можна пакаваць – як правіла, гэта робіцца ў наступную змену", - адзначыла Наталля Харытоненка.
© Sputnik / Виктор Толочко
Дарэчы, гэта не адзінае пячэнне, якое вырабляецца на прадпрыемстве ўручную – рукамі гэтых майстрых выпякаецца пячэнне ў выглядзе здобных сухарыкаў з разынкамі і сушанымі абрыкосамі пад назвай "Беларускі гасцінец" і пячэнне "Арэхавае з фундуком".
© Sputnik / Виктор Толочко
Гэта можна ўбачыць і на свае вочы
У краіну пячэння рэальна патрапіць – кандытарская фабрыка "Слодыч" запрашае дзяцей і дарослых да сябе на экскурсіі. Так што, калі вы да гэтага часу не ведаеце, колькі відаў пячэння выпускае гэта прадпрыемства, гэта трэба тэрмінова выправіць. Больш за тое, арганізатары экскурсіі абяцаюць паказаць працэс вырабу пячэння цалкам – ад замесу цеста і да яго фасоўкі, і ў дадатак – смачныя падарункі.
Здобнае пячэнне з сырам "Да падвячорка" вырабляецца на кандытарскай фабрыцы "Слодыч"
© Sputnik / Виктор Толочко
Факты аб "Слодычы"
Гісторыя прадпрыемства пачалася ў 1905 годзе з невялікай кавярні і пякарні, якія перараслі потым у кандытарскую фабрыку "Жорж". У 1917 годзе яна стала Першай беларускай кандытарскай фабрыкай, а ў 1945-м – Мінскай бісквітнай. Цяперашнюю назву яна атрымала ўжо ў 1994 годзе.
Сёння кандытарская фабрыка "Слодыч" – гэта буйны вытворца на рынку кандытарскіх вырабаў Беларусі. У год тут выпускаецца 11 тысяч тон прадукцыі больш за 100 відаў – гэта не толькі пячэнне, але і цукеркі, пернікі, зефір і вафлі, выпуск якіх наладжаны на філіялах сталічнага прадпрыемства.
Прадукцыя фабрыкі экспартуецца ў больш як 18 краін.
>>> Хочаце яшчэ больш актуальных і цікавых навін – падпісвайцеся на Telegram-канал Sputnik Беларусь