Беларусь шукае новых пастаўшчыкоў какававых зярнят

Цэны на сыравіну для шакаладу выраслі ва ўсім свеце за апошні год кратна, такая сітуацыя апошні раз назіралася ў 1977 годзе.
Sputnik
МІНСК, 12 ліп – Sputnik. Беларуская кандытарская галіна разглядае варыянты закупкі какававых зярнят з розных краін, заявіў на прэс-канферэнцыі ў мультымедыйным прэс-цэнтры Sputnik намеснік старшыні канцэрна "Белдзяржхарчпрам" Аляксандр Якоўчыц.
Ён нагадаў, што ў дадзены момант рэспубліка набывае сыравіну для шакаладу ў Гане і Кот д’Івуары – гэта два ключавыя рынкі. Аднак з-за рэзкага росту цэн на дадзены прадукт Мінск разглядае альтэрнатыўныя варыянты паставак.

"Сапраўды, такой (цэнавай) сітуацыі не было з 1977 года. Беспрэцэдэнтны рост цэн на какававыя зярняты. Мы ў гэтых умовах працуем, як і ўсе вытворцы кандытарскіх вырабаў", - сказаў субяседнік.

Паводле яго слоў, какава-прадукты займаюць каля 43% у сабекошце прадукцый дзвюх найбуйнейшых у Беларусі кандытарскіх фабрык – "Камунаркі" і "Спартак".
"Таму такі рост цэн не мог не адбіцца на іх рабоце. Аднак, на мой погляд, дастаткова эфектыўны вычарпальныя меры менеджмент прадпрыемстваў прыняў для таго, каб не дапусціць супастаўнага росту цэн на гатовую прадукцыю. У першую чаргу шакалад і шакаладныя вырабы", - дадаў Якоўчыц.
Намеснік старшыні адзначыў, што ў рамках работы па пошуку альтэрнатыўных рынкаў для імпарту какававых зярнят канцэрн прааналізаваў прадукцыю з Дамініканскай Рэспублікі, Венесуэлы і прыйшлі да высновы, што іх сыравіна падыходзіць па сваіх уласцівасцях.

"Глядзім таксама на Ліберыю, глядзім на Камерун, аналізуем. Нашы кіраўнікі прадпрыемстваў праз некалькі тыдняў будуць удзельнічаць у візіце ў Венесуэлу для таго, каб абмеркаваць магчымасць паглыблення супрацоўніцтва па какававых зярнятах. У гэты ж візіт мы плануем наведаць Нікарагуа. Там дастаткова нядрэнныя зярняты. Мы паглядзім на магчымасць паставак у Беларусь з улікам іх рэсурсу", - падсумаваў госць МПЦ Sputnik Беларусь.

Хочаце яшчэ больш актуальных і цікавых навін – падпісвайцеся на Telegram-канал Sputnik Беларусь, чытайце нас у Дзэн, а таксама сачыце за намі ў сацсетках "Одноклассники" і "ВКонтакте"
Белдзяржхарчпрам расказаў, з якога матэрыялу робяць беларускія віны