Кудзелю адкласці ўбок, або Традыцыі і смак дзявоцкай вечарыны на Андрэйкі

Этнограф Ларыса Мятлеўская распавядае пра даўнія традыцыі дзявоцкага варажэння падчас піліпаўскіх вечароў і раіць прыгатаваць па старажытных вясковых рэцэптах поснае піва з мёдам ды макавае малако да яго.
Sputnik
Працягваецца Піліпаўскі пост з яго кароткімі шэрымі днямі і цёмнымі вечарамі, якія, здаецца, цягнуцца бясконца. Засынае прырода, і чалавек таксама падпарадкоўваецца яе магутным рытмам. У чаканні зімовага сонцавароту апошні месяц года штодня поўны чараўніцтва.
Надвор'е ў Піліпаўку
Вось і цяпер на календары 13 снежня, калі згодна з традыцыямі ўсходніх славян адзначаюцца Андросы (ці інакш Андрос, Андрэй, Андрэйкі) – свята, якое царквою ўшаноўваецца як дзень памяці аднаго з апосталаў Ісуса Хрыста – святога Андрэя Першазванага. У народзе ж гэты дзень непарыўна звязаны з любоўна-шлюбнай сімволікай і найперш – з дзявочай варажбой.
Лялькі-абярэгі

Таемнасць піліпаўскіх вечароў

Цікава, як сталенне вясковых дзяўчат адбывалася 200 гадоў таму. Так, у тыя часы дзяўчынкі-падлеткі малодшага ўзросту мелі шмат лёгкіх працоўных абавязкаў па хатняй гаспадарцы. У сваю чаргу беларусачкі ад 12 да 15 гадоў ужо ўмелі прасці, шыць, ткаць, працавалі ў полі і на агародзе. І ўрэшце дзяўчынкі ад 16 да 17 гадоў моцна сталелі і рыхтаваліся да дарослага жыцця, у якое яны ўступалі пасля замужжа. Лічылася, што працавітая, мажная дзяўчына будзе мець шмат дзяцей, любіць мужа, а шлюб ёй будзе не ў цяжар.
Дзяўчаты перад "паседжанкамі"
Да ўсяго ж, ідэалам прыгажосці ў вясковым асяродку лічыліся паўнагрудыя жанчыны. Каб наблізіцца да такога ідэалу і напаткаць свайго нарачонага, дзяўчыны выкарыстоўвалі розныя магічныя прыёмы, сярод якіх было ўжыванне ў ежу акруглай гародніны – бульбы, бручкі, буракоў ды рэпы. І, зразумела, не забываліся на варажбу.
Каб напаткаць свайго нарачонага, дзяўчынам трэба было ўжываць у ежу рэпу
На працягу цёмных піліпаўскіх вечароў варажба наладжвалася не аднойчы. Так, пачыналі практыкавацца ў ёй у пачатку месяца 4 снежня на Увядзенне. Напрыклад, спадзеючыся прысніць хату будучага мужа, на Палессі дзяўчаты, кладучыся спаць напярэдадні свята, загадвалі:
"Святое Увядзенне, вядзі мяне туды, і дзе мне жыць".
Далей варажба ладзілася на Кацярыну, 7 снежня: дзяўчаты пяклі салёныя лапуны і перад сном з’ядалі іх, каб у сне "суджаны-раджаны" падаў вады.
Лапуны вясковыя
І вось нарэшце 13 снежня – Андрэй – яшчэ адно дзявочае свята. Здаўна кожная вясковая дзяўчына на выданні ведала, што варажба на Андрэя самая праўдзівая. Мабыць, таму паваражыць на лёс перад Калядамі ў вясковай моладзі было звыклай справай ажно да сярэдзіны XX стагоддзя.

Самы час "андросіць"!

На Андрэйкі для дзяўчат існавала пэўнае правіла: у гэты дзень, каб хутчэй выйсці замуж, забаранялася прасці, ткаць і наогул працаваць. Карацей кажучы, трэба было "андросіць". Адбывалася гэта звычайна наступным чынам: пасля вячэры, напярэдадні 13 снежня, дзяўчыны збіраліся групамі ў хатах, куды звычайна хадзілі на попрадкі і дзе варажылі на розны лад. Пра такія "паседжанкі" маці, калі дзяўчаты не паспявалі выканаць якой работы, знарок сярдзіта казалі:

"Трэба было табе не андросіць, да кудзелю кудосіць!"

"Не андросіць, а кудзелю кудосіць!"
Але ж кожная з іх памятала тыя, поўныя хваляванняў маладосці, часы, калі і сама "андросіла".
Наогул, Андросаўская варажба мела свае ўласцівасці, звязаныя з ужываннем адмысловых рэчаў, якія карысталіся папулярнасцю ў дзяўчат на выданні. Напрыклад, бралі напарстак мукі, напарстак вады, клалі крыху солі, затым з гэтай сумесі пяклі маленькі піражок і клалі яго ў шапку, падсоўваючы пад падушку – лічылася, што такім чынам можа прысніцца жаніх. Або з’ядалі нанач салёны селядзец, каб у сне падаў вады і наталіў смагу будучы нарачоны.
Акрамя таго, з мэтай спазнаць свайго жаніха ахвочыя да замужжа дзяўчаты перад адпачынкам абсявалі ўласную пасцель насеннем ільну, замаўляючы ў святога Андрэя містычнае спатканне з любым хлопцам падчас сну. Ці другім разам увечары дзяўчаты беглі на двор да сцірты з дровамі, каб выхапіць некалькі паленцаў, бо калі іх было да пары, то хутка будзе вяселле.
Варажба на саломінах
Складана паверыць, але падобная практыка народнай варажбы жывая дагэтуль! Пра тое не раз даводзілася чуць у сучасных этнагафічнах экспедыцыях. І хаця нібыта ў жарт варожаць сённяшнія дзяўчаты перад Калядамі, аднак тым самым замацоўваюць таямнічыя веды продкаў да наступнага пакалення. А каб варажыць было весела, прыгадаем смачны і лёгкі пачастунак на аснове лёгкага піва!

Пачастункі для "варажбітак"

Даўней хатняе піваварэнне было вельмі распаўсюджана. Зараснікі хмелю і цяпер можна сустрэць непадалёк ад людскіх паселішчаў. Варылі піва да вяселляў і вялікіх свят накшталт Калядаў. Да таго ж падчас посту шырока ўжывалася і насенне маку, якога раней удосталь было ў кожнай гаспадыні.
Інгрэдыенты да грэтага піва
Нагадаем некалькі старажытных рэцэптаў поснага піва ад Вінцэнты Завадскай, аўтара першай беларускай кулінарнай кнігі "Літоўская кухарка".

Поснае піва, грэтае з мёдам

З чаго гатаваць:
3 л лёгкага піва,
2-3 ст. л. мёду,
1 ст. л. аліўкавага алею,
1 лімон.
Хатняе піва ў глінянай місцы
Як гатаваць. Нагрэць піва, у прапорцыі пасалоджанае мёдам, дадаць трохі аліўкавага алею, пакласці лімон, нарэзаны кружочкамі.

Поснае піва, грэтае з макавым малаком

Спачатку гатуецца макавае малако. Робіцца гэта наступным чынам.
З чаго гатаваць:
2 шк. маку,
вада (па патрэбе).
Зерне маку
Як гатаваць. Заліць 2 шк. маку кіпенем і пакінуць, накрыўшы накрыўкай на гадзіну, каб набрыняў, потым прамыць некалькі разоў, адцадзіць на сіта і выціснуць у сурвэтцы насуха. Гэтак прыгатаваны мак трэба расцерці як мага мацней да мяккасці (раней для гэтага карысталіся глінянай макотрай і драўляным таўкачыкам) – у выніку стоўчанае зерне маку набудзе выгляд малака і атрымаецца густая маса.
Пасля распачынаем гатаванне асноўнай стравы.
З чаго гатаваць:
3 л лёгкага піва,
макавае малако,
крыху цукру.
Як гатаваць. Нагрэць піва, размяшаць з макавым малаком і моцна нагрэць, але не кіпяціць, інакш малако можа згуснуць. Можна дадаць цукру.
Грэнкі да грэтага піва з мёдам
Да стравы, прыгатаванай першым ці другім спосабам, звычайна падаюць падсушаныя грэнкі з хлеба, абсыпаныя соллю і кменам. Дарэчы, прыведзеныя рэцэпты разлічаны на вялікую вясёлую кампанію і ў залежнасці ад колькасці людзей, прапорцыі лёгка мяняць.
Вясёлых Андросаў і смачна есці ў добрай кампаніі!
Чытайце таксама:
"Увядзенне прыйшло, зіму прывяло…", або Снежаньскае частаванне з поснымі ноткамі
"Хутка Піліпей – гатуем стол смачней", або "Морозцы" для павітухі
"Ад Матроны зіма становіцца…", або Традыцыйныя стравы позняй восені