МІНСК, 15 сне — Sputnik. Амерыканскія навукоўцы заявілі, што гарачая гарбата дапамагае справіцца з развіццём глаўкомы, вынікі адпаведнага даследавання апублікаваныя ў British Journal of Ophthalmology.
"Аматары гэтага напою радзей становяцца ахвярамі глаўкомы, чым тыя, хто не любіць гарачую гарбату", — распавяла кіраўнік даследавання Ганна Колеман з універсітэта Каліфорніі.
Навукоўцы на працягу 7 гадоў назіралі за жыццём каля 10 тысяч медыцынскіх работнікаў, якія прымалі удзел у нацыянальнай праграме па назіранні за дыетай і здароўя (NHANES). На падставе назіранняў быў зроблены вывад аб тым, што людзі, часта тыя, што п'юць гарачую гарбату, на 74% радзей пакутуюць ад развіцця глаўкомы, чым тыя, хто не ўжывае гэты напой.
Высветлілася таксама, што ўжыванне іншых безалкагольных напояў ніяк не ўплывае на прадухіленне хвароб вачэй. Від гарбаты, як аказалася, таксама не мае значэння. Падчас даследавання навукоўцы таксама ўлічвалі іншыя фактары, якія часта прыводзяць да глаўкомы: курэнне і цукровы дыябет.
Глаўкома — хвароба вачэй, звязаная з ростам унутрыглазного ціску і пашкоджаннем зрокавага нерва. Гэта захворванне часцей за ўсё прыводзіць да развіцця слепаты.