МІНСК, 11 сак — Sputnik. Рассельгаснагляд выявіў перавышэнне харчовай дабаўкі нітрату натрыю ў сырах, вырабленых на двух беларускіх прадпрыемствах, паведамілі Sputnik у прэс-службе ведамства.
Неадпаведнасць тэхнічнаму рэгламенту Мытнага саюза было выяўлена падчас лабараторных даследаванняў трох відаў сыроў беларускай вытворчасці.
Паводле інфармацыі ведамства, у сыры "Цільзіцер" вытворчасці Шчучынскага масласырзавода ўтрыманне нітрату натрыю склала 77,5 міліграма на кілаграм пры норме 50 мг / кг, у сыры "Расійскі Шчучынскі" норма перавышана амаль удвая — 90,6 мг / кг. У сыры "Эльтэрмані" кобрынскай вытворчасці перавышэнне нормы склала 11,2 мг / кг.
Пробы сыроў былі адабраны супрацоўнікамі ветнагляду на гандлёвых аб'ектах у Цверы і Ржэве.
Нітрат натрыю (чылійская салетра — Sputnik) выкарыстоўваецца ў якасці кансервантаў, фарбавальніка, стабілізатара колеру і мае вялікую колькасць супрацьпаказанняў людзям з захворваннямі печані, кішачніка, а таксама якія пакутуюць гіпертаніяй. Таксама нітрат натрыю можа выклікаць алергію.
Раней расійскае нагляднае ведамства забракавала партыю сыру шэрагу беларускіх вытворцаў з-за завышанай долі кансерванта.