МІНСК, 31. Жні — Sputnik. Міністэрства гандлю Беларусі ўнёс змены ў асартыментныя пералікі прадукцыі, якая павінны быць у сталовых, закусачных, буфетах, кафэтэрыях і кавярнях, уключыўшы ў іх алкаголь і піва, у тым ліку ў дробнай фасоўцы.
У канцы жніўня прэзідэнт Беларусі Аляксандр Лукашэнка правёў нараду па пытаннях рэалізацыі алкагольнай прадукцыі. Акрамя даўгоў рытэйлераў перад пастаўшчыкамі за алкаголь, гаворка ішла аб зняцці абмежаванняў на гандаль спіртным у краіне. Кіраўнік дзяржавы даў шэраг даручэнняў, многія з якіх ужо пачалі выконвацца.
Згодна з пастановамі Мінгандлю № 23 і № 24, якія апублікаваныя на Нацыянальным прававым інтэрнэт-партале, у Беларусі пашыраецца пералік прадукцыі, якія павінны мецца ў продажы ў сталовых, закусачных, буфетах, кафэтэрыях і кавярнях.
Так, паводле дакументаў, у гэтых установах павінны быць у продажы гарэлка, каньяк або брэндзі, лікёра-гарэлачныя напоі, шампанскае ці пеністае віно, вінаграднае віно і піва. Пры гэтым у сталовых наведвальнік павінен мець магчымасць выбраць з васьмі відаў гарэлкі і трох відаў каньяку або брэндзі. У кафэтэрыях ў продажы павінна быць не менш за 6 відаў гарэлкі і чатырох відаў каньяку. Адзіныя ўстановы, дзе гарэлку купіць не атрымаецца — гэта кавярні, затое іншыя віды алкагольнай прадукцыі павінны мецца ў іх у лішку.
Тытунёвыя вырабы павінны быць у продажы ў установах грамадскага харчавання ўсіх відаў і катэгорый.
Пры гэтым Мінгандлю падкрэслівае, што прадпрыемствы грамадскага харчавання павінны мець ліцэнзію на рэалізацыю алкаголю і тытунёвай прадукцыі.
У дакументах таксама адзначаецца, што алкагольная прадукцыя павінна прадавацца не толькі на разліў, але і ў дробнай фасоўцы.
Раней паведамлялася, што Мінгандлю знізіў памеры нацэнак на рэалізацыю алкагольнай прадукцыі ў аб'ектах грамадскага харчавання. Таксама на сённяшні дзень Мінск, Гродзенская і Гомельская вобласці ўжо адмянілі абмежаванні па часе рэалізацыі спіртнога.