МІНСК, 22 кас — Sputnik. Рашэнне вырабляць чыпсы з сырой бульбы было прынята ў Беларусі на фабрыкі "Онега". Менавіта па такім прынцыпу працуюць 70% чыпсавых вытворцаў у свеце. Але ж на тое, каб ператварыць планы ў рэальнасць, спатрэбілася сем гадоў.
Нарэшце ў аграгарадку Мотыль была сабрана першая бульба, якая падыходзіць да вытворчасці чыпсаў па новай тэхналогіі. "Думка аб такой вытворчасці даўно лунала ў паветры. Але калі мы сталі разбірацца, аказалася, што патрэбнай сыравіны ў краіне няма. Мабыць, прасцей было б, услед за іншымі вытворцамі, закупіць яго ў Расіі або Польшчы. Ці замовіць ужо гатовыя чыпсы", — распавядае Сяргей Метта, гендырэктар кампаніі "Онега".
Але ж беларусы нарэшце вырашылі стаць моцнай нацыяй і вырасціць патрэбны сорт самастойна. Для чыпсаў з сырой бульбы патрэбныя асаблівыя гатункі: правільная форма, невялікі памер і, галоўнае, мінімальнае ўтрыманне цукру (не больш за 0,25%, пры тым што ў звычайнай "Сінявочцы" — да 1%). Інакш прадукт моцна цямнее пры тэрмічнай апрацоўцы.
Такія стоадсоткавыя беларускія чапсы са стоадсоткава айчыннай бульбы з'явяцца ў магазінах з цягам месяцу — будзьма чакаць.