МІНСК, 4 сту — Sputnik. Спецыялісты дзяржпрадпрыемства "Белдзяржпаляванне" распрацавалі тэхнічныя ўмовы на мяса бабра — гэты прадукт можа з'явіцца на прылаўках беларускіх крамах і выкарыстоўвацца для падрыхтоўкі страў у рэстаранах і кафэ.
На Беларусі папуляцыя баброў толькі па афіцыйных дадзеных налічвае больш за 60 тысяч асобін, а па неафіцыйных ацэнках яе колькасць набліжаецца да 80 тысячам асобін. Па дадзеных навукоўцаў, бабры засялілі практычна ўсе меліярацыйныя каналы краіны. Будаўніцтва бабрамі плацін прыводзіць да празмернага затаплення тэрыторый і скаргах садаводаў і агароднікаў. Некалькі гадоў таму частка папуляцыі баброў мігравала ў Літву, што выклікала пратэст з боку літоўскіх уладаў.
"Да гэтага часу не існавала ніякіх нарматыўных дакументаў, якія б рэгламентавалі здабычу, апрацоўку і пастаўку ў гандлёвыя сеткі мяса бабра, якое адрозніваецца высокімі смакавымі якасцямі і карыстаецца папулярнасцю ў рэстаранах многіх краін, напрыклад у Літве. Зараз жа і ў Беларусі распрацавалі тэхнічныя ўмовы на мяса бабра, якія адкрываюць зялёную вуліцу для яго прасоўвання на рынак", — паведамляе "Беларуская лясная газета".
Распрацоўка тэхнічных умоў праводзілася па ініцыятыве Мінлясгаса. Пры гэтым ведамства ставіла мэтай стымуляваць працэс законнага канфіскацыі бабра, колькасць якога перавышае аптымальную для краіны.
"Апошнім часам скурка бабра практычна незапатрабаваная на рынку, а далікатэснае мяса выкарыстоўваюць для ўласнага спажывання толькі асобныя паляўнічыя. Астатнія або закінулі наогул, ці значна скарацілі промысел бабра, хоць маюць немалы вопыт яго лоўлі", — адзначае выданне.
Газета таксама прыводзіць вытрымкі з навуковай працы, у якіх падкрэслівае карысныя ўласцівасці бабровага мяса. Там адзначаецца, што па зместу некаторых вітамінаў і карысных для арганізма чалавека мінеральных рэчываў мяса бабра ані не саступае і нават пераўзыходзіць традыцыйныя віды мяса.
"Напрыклад, па змесце кальцыя і фосфару яно пераўзыходзіць ялавічыну, свініну і набліжаецца да мяса труса; па змесце жалеза пераўзыходзіць мяса ўсіх відаў прадуктыўных жывёл практычна ўдвая; змяшчае селен і вітамін З, што нехарактэрна для мяса традыцыйных відаў жывёл. Нізкае ўтрыманне тлушчу робіць мяса бабра прыдатным для выкарыстання ў якасці сыравіны для вырабу дыетычных прадуктаў харчавання адпаведнай накіраванасці", — гаворыцца ў тэхнічных умовах.
У дакуменце ўстаноўлены тэхнічныя патрабаванні да арганалептычных паказчыках, бяспекі, ўпакоўцы, кляймёнаю, транспартаванню і захоўванні мяса бабра. Акрамя таго, там змяшчаюцца рэкамендацыі для паляўнічых, як здабываць бабра і апрацоўваць тушкі, каб потым іх можна было здаць для прамысловай перапрацоўкі.
"Праведзеная праца, несумненна, дасць штуршок да выкарыстання мяса бабра, якое да цяперашняга часу знікала без карысці. Хацелася б бачыць бабра ў якасці аднаго з галоўных брэндаў нашай краіны. Ён спрыяў бы прытоку турыстаў, гатовых не толькі прайсці па экалагічнай сцежцы і ўбачыць месцапражыванне баброў і іх будаўнічую дзейнасць, але і пакаштаваць фірмовых страў у лясных кафэ і рэстаранах", — піша "Лясная газета".