https://bel.sputnik.by/20160514/1022443277.html
Прыправа да пацалункаў з рабарбару
Прыправа да пацалункаў з рабарбару
Sputnik Беларусь
Нагуляўшыся па Вільні, прыехалі дахаты, а там толькі хлеб ды вада. А Янка кажа: "Не бяда! Зварым кісель з рабарбару". Рабарбарам у іх рэвень называўся. 14.05.2016, Sputnik Беларусь
2016-05-14T18:01+0300
2016-05-14T18:01+0300
2022-04-14T15:48+0300
спадчына
беларусь
ларыса мятлеўская
беларуская кухня
https://cdnn11.img.sputnik.by/img/102213/27/1022132722_0:81:1600:985_1920x0_80_0_0_769e30e745d49f59460adfba0ad5ac6d.jpg
Ларыса Мятлеўская, Sputnik.Прызнаюся: рэвень для мяне расліна, якая нагадвае пра каханне.У 1989 годзе я пазнаёмілася з беларускім хлопцам Янкам з Вільні і аднойчы ўвесну прыехала да яго ў гоці. Жыў ён на ўскрайку Вільні і меў свой невялічкі агародзік, у якім акрамя кветак рос толькі рэвень.Часы былі складаныя, панавала перабудова і ў кішэнях, асабліва ў моладзі, гуляў вецер.У мяне было з сабой 10 рублёў, а у Янкі толькі 3 рублі. Квіток на цягнік да Мінску каштаваў 3 рублі і я спадзявалася, што дзясяткі мне цалкам хопіць на пражыццё.Той парой я якраз пачынала спраўляць сабе сарочку-вышыванку, але нітак мулінэ чырвонага колеру не было ў мінскіх крамах. І раптам у віленскай я знаходжу ніткі, але толькі ў велізарным матку, які каштаваў 10 рублёў! Янка купіў мне квіток на апошнія 3 рублі, я купіла ніткі, а наперадзе нас чакалі некалькі дзён на адных пацалунках.Нагуляўшыся па Вільні, прыехалі дахаты, а там толькі хлеб ды вада. А Янка кажа: "Не бяда! Зварым кісель з рабарбару". Так у іх там рэвень называўся.За вынаходлівасць я і пакахала Янку, замуж за яго пайшла, а да вяселля яму і сарочку тымі ніткамі вышыла, і сына яму праз год нарадзіла!Вось такая гісторыя.Дарэчы, кісель быў смачны!Барбара любіла рабарбар!З Вільняй цесна звязана імя Барбары Радзівіл. Магчыма, разам з Жыгамонтам Аўгустам яна любіла ласавацца кісялём з рабарбару і, хто ведае, можа менавіта рабарбар спрыяў іх каханню.Кісель з рэвеняНа 5 стаканаў не густога кісялю спатрэбіцца 20-30 г крухмалу, пучок чаранкоў рэвеню, 6-8 ст лыжак цукру.Чаранкі памыць, пачысціць ад ружовай абалонкі (калі яна загрубела), пакрышыць на невялікія кавалачкі, усыпаць цукар і зварыць. Развесці крухмал у халоднай гатаванай вадзе і ўліць у гарачы кампот, перамяшаць і крыху паварыць. Гатовы кісель разліць у кубкі. Калі хочаце, каб кісель атрымаўся густы, то крухмалу на гэту колькасць вады павінна быць 60-80 г.Галубцы хатнія з рэвенюНа 500 г лісцеў рэвеню 300 г мяснога фаршу, 1/3 шклянкі рысу, 2-3 галоўкі цыбулі, 60 г алею, молаты перац, каляндра, цім'ян, 3-5 ягад сушанага барбарысу, лаўровы ліст, соль па смаку.Лісце рэвеня памыць і злёгку адварыць, дастаць з адвару і астудзіць. Цыбулю дробна пашаткаваць і абсмажыць на алеі.У мясны фарш дадаць астуджаны рыс, соль, спецыі, пасмажаную цыбулю і ўсё перамяшаць.На ліст рэвеня пакласці крыху фаршу і загарнуць канверцікам. Скласці галубцы ў рондаль з тоўстымі сценкамі, заліць адварам ад лісця рэвеню, дадаць лаўровы ліст і ягады барбарысу, пасаліць, накрыць вечкам і тушыць на маленькім агні каля 40 хвілін.Падаваць да стала са смятанай і хлебам. Смачна есці!
беларусь
Sputnik Беларусь
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2016
Sputnik Беларусь
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Навіны
ru_BY
Sputnik Беларусь
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdnn11.img.sputnik.by/img/102213/27/1022132722_0:30:1600:1036_1920x0_80_0_0_489dd0a2c73b8f2bf721fa07f68e10d0.jpgSputnik Беларусь
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
спадчына, беларусь, ларыса мятлеўская, беларуская кухня
спадчына, беларусь, ларыса мятлеўская, беларуская кухня
Прыправа да пацалункаў з рабарбару
18:01 14.05.2016 (абноўлена: 15:48 14.04.2022) Нагуляўшыся па Вільні, прыехалі дахаты, а там толькі хлеб ды вада. А Янка кажа: "Не бяда! Зварым кісель з рабарбару". Рабарбарам у іх рэвень называўся.
Ларыса Мятлеўская, Sputnik.
Прызнаюся: рэвень для мяне расліна, якая нагадвае пра каханне.
У 1989 годзе я пазнаёмілася з беларускім хлопцам Янкам з Вільні і аднойчы ўвесну прыехала да яго ў гоці. Жыў ён на ўскрайку Вільні і меў свой невялічкі агародзік, у якім акрамя кветак рос толькі рэвень.
Часы былі складаныя, панавала перабудова і ў кішэнях, асабліва ў моладзі, гуляў вецер.
У мяне было з сабой 10 рублёў, а у Янкі толькі 3 рублі. Квіток на цягнік да Мінску каштаваў 3 рублі і я спадзявалася, што дзясяткі мне цалкам хопіць на пражыццё.
Той парой я якраз пачынала спраўляць сабе сарочку-вышыванку, але нітак мулінэ чырвонага колеру не было ў мінскіх крамах. І раптам у віленскай я знаходжу ніткі, але толькі ў велізарным матку, які каштаваў 10 рублёў! Янка купіў мне квіток на апошнія 3 рублі, я купіла ніткі, а наперадзе нас чакалі некалькі дзён на адных пацалунках.
Нагуляўшыся па Вільні, прыехалі дахаты, а там толькі хлеб ды вада. А Янка кажа: "Не бяда! Зварым кісель з рабарбару". Так у іх там рэвень называўся.
За вынаходлівасць я і пакахала Янку, замуж за яго пайшла, а да вяселля яму і сарочку тымі ніткамі вышыла, і сына яму праз год нарадзіла!
Дарэчы, кісель быў смачны!
З Вільняй цесна звязана імя Барбары Радзівіл. Магчыма, разам з Жыгамонтам Аўгустам яна любіла ласавацца кісялём з рабарбару і, хто ведае, можа менавіта рабарбар спрыяў іх каханню.
На 5 стаканаў не густога кісялю спатрэбіцца 20-30 г крухмалу, пучок чаранкоў рэвеню, 6-8 ст лыжак цукру.
Чаранкі памыць, пачысціць ад ружовай абалонкі (калі яна загрубела), пакрышыць на невялікія кавалачкі, усыпаць цукар і зварыць. Развесці крухмал у халоднай гатаванай вадзе і ўліць у гарачы кампот, перамяшаць і крыху паварыць. Гатовы кісель разліць у кубкі. Калі хочаце, каб кісель атрымаўся густы, то крухмалу на гэту колькасць вады павінна быць 60-80 г.
На 500 г лісцеў рэвеню 300 г мяснога фаршу, 1/3 шклянкі рысу, 2-3 галоўкі цыбулі, 60 г алею, молаты перац, каляндра, цім'ян, 3-5 ягад сушанага барбарысу, лаўровы ліст, соль па смаку.
Лісце рэвеня памыць і злёгку адварыць, дастаць з адвару і астудзіць. Цыбулю дробна пашаткаваць і абсмажыць на алеі.
У мясны фарш дадаць астуджаны рыс, соль, спецыі, пасмажаную цыбулю і ўсё перамяшаць.
На ліст рэвеня пакласці крыху фаршу і загарнуць канверцікам. Скласці галубцы ў рондаль з тоўстымі сценкамі, заліць адварам ад лісця рэвеню, дадаць лаўровы ліст і ягады барбарысу, пасаліць, накрыць вечкам і тушыць на маленькім агні каля 40 хвілін.
Падаваць да стала са смятанай і хлебам.