Эпідэміёлагі: самыя бяспечныя грыбы – апенькі, парасоны і дажджавікі

© Sputnik / Павел Лисицын / Перайсці ў медыябанкПа грыбы
Па грыбы - Sputnik Беларусь
Падпісацца
Спецыялісты папярэджваюць: збіраць грыбы лепш на незабруджаных тэрыторыях і браць толькі маладыя, паколькі ў старых могуць прысутнічаць і атрутныя рэчывы.

МІНСК, 27 ліп — Sputnik. Грыбнікам, якія выпраўляюцца ў лясы Беларусі, варта памятаць пра тое, што некаторыя віды грыбоў здольныя назапашваць істотную колькасць радыёнуклідаў, папярэдзілі ў ДУ "Рэспубліканскі цэнтр гігіены, эпідэміялогіі і грамадскага здароўя".

Грыбны сезон наступіў у Беларусі пасля працяглых дажджоў, якія прайшлі ў рэспубліцы ў пачатку і сярэдзіне ліпеня. Пры гэтым добрыя ўраджаі грыбоў адзначаюцца практычна на ўсёй тэрыторыі краіны.

"Для насельніцтва Беларусі, якое пацярпела ад Чарнобыльскай аварыі, "чыстыя" ад радыёнуклідаў прадукты харчавання — адна з умоў захавання здароўя", — падкрэслілі ў цэнтры.

Там таксама паведамілі, што дзяржсаннагляд пастаянна кантралюе ўтрыманне радыёнуклідаў у харчовых прадуктах: удзельная вага пробаў лясных ягад з перавышэннем утрымання цэзія-137 склала па рэспубліцы за шэсць месяцаў бягучага года 15,5%, грыбоў — 22,9%.

Суразмоўцы Sputnik удакладнілі, што самымі небяспечнымі па здольнасці назапашваць цэзій-137 грыбамі з'яўляюцца гаркушкі, курачкі, свінушкі, польскія баравікі, масляты, махавікі — у іх нават пры забруджванні глебаў, блізкім да фонавага значэння, змест цэзія-137 можа перавышаць дапушчальны ўзровень.

Збіраць грузды, ваўнянкі, зялёнкі, сыраежкі, якія з'яўляюцца моцнымі збіральнікамі радыёнуклідаў, лепш з наступным радыёметрычным кантролем.

Стужка навiн
0