Сезон нарыхтовак: сцеражыцеся батулізму

© Sputnik / Максим Блинов / Перайсці ў медыябанкСмакацень у слоіках. Архіўнае фота
Смакацень у слоіках. Архіўнае фота - Sputnik Беларусь
Падпісацца
Меры засцярогі ў перыяд закатак простыя – тэрмічная апрацоўка і дбайнае мыццё.

МІНСК, 6 жні — Sputnik. Сезон нарыхтовак пачынаецца ў Беларусі, а медыкі папярэджваюць аб небяспецы батулізму і нагадваюць пра меры засцярогі.

Большасць гаспадынь пачынае рабіць нарыхтоўкі на зіму ў жніўні, пасля першых ураджаяў. Пры гэтым важна памятаць аб правілах бяспекі, каб потым не стацца ахвярай каварнага захворвання батулізм.

Медыкі пры падрыхтоўцы закатак рэкамендуюць строга прытрымлівацца наступных правілаў:

  • адмовіцца ад набыцця з рук кансерваваных прадуктаў (агародніны, рыбы), вяленых мясных і рыбных вырабаў, прыгатаваных у хатніх умовах;
  • гародніна і плады для кансервавання павінны быць старанна адмыты ад часціц зямлі; недапушчальна выкарыстоўваць для кансервацыі гародніну, садавіну, ягады з прыкметамі недабраякаснасці;
  • выконваць рэжым стэрылізацыі тары, прызначанай для кансервавання;
  • не ўжываць кансервы з прыкметамі "бамбажа" (уздуцце слоіка);
  • рэкамендуецца тэрмічная апрацоўка (кіпячэнне 20-30 хв) непасрэдна перад ужываннем кансерваваных у хатніх умовах прадуктаў, асабліва грыбоў;
  • неабходна адмовіцца ад поўнай герметызацыі: замест металічных накрывак зачыняць банкі поліэтыленавымі.

Батулізм належыць да харчовых атручванняў бактэрыяльнай прыроды, прычынай якога з'яўляецца не сама бактэрыя, а выпрацоўваемы ёю батулатаксін (нейратаксін) — адна з самых моцных біялагічных атрут. Як правіла, выпадкі захворвання ім становяцца часцейшымі ўзімку і ранняй вясной.

Стужка навiн
0