Радыё

Беларуская "малочка": праўда і міфы аб якасці і тэрмінах прыдатнасці

© Sputnik / Александр ШурмелевНамеснік дырэктара па мадэрнізацыі і развіцці ААТ "Малочныя горкі" Міхаіл Глушакоў
Намеснік дырэктара па мадэрнізацыі і развіцці ААТ Малочныя горкі Міхаіл Глушакоў - Sputnik Беларусь
Падпісацца
Намеснік дырэктара па мадэрнізацыі і развіцці ААТ "Малочныя горкі" Міхаіл Глушакоў распавёў радыё Sputnik Беларусь пра сакрэты вытворчасці розных відаў малочнай прадукцыі і патлумачыў, чаму не ўсе "жывыя" ёгурты аднолькава карысныя.
Белорусская "молочка": правда и мифы о качестве и сроках годности

Яшчэ сто гадоў таму малакаперапрацоўчыя прадпрыемствы фармаваліся па прынцыпе вельмі кароткага "пляча дастаўкі": кожны раённы цэнтр абавязкова павінен быў мець свой малочны завод, які выпускае ўвесь спектр прадукцыі, таму што трэба было карміць насельніцтва, распавёў суразмоўца Sputnik.

"Тады тэрмін прыдатнасці малака быў 36 гадзін, смятаны і тварагу — 72 гадзіны, а на сённяшні дзень мы маем тэхналогіі, якія дазваляюць атрымліваць, у прамым сэнсе, чыстую якасную сыравіну, з якой можна зрабіць прадукты, якія захоўваюць свае якасці больш доўгі час", — распавёў Глушакоў.

Дзень селядца - Sputnik Беларусь
Тыдзень фінскай кухні пройдзе ў Мінску 22-29 ліпеня

На сённяшні дзень шматлікія беларускія вытворцы дзякуючы сучасным тэхналогіям прапаноўваюць спажыўцам малочныя прадукты з тэрмінамі прыдатнасці больш за 10 сутак для групы свежых малочных прадуктаў, у тым ліку 20-30 сутак для смятаны і тварагу, а для катэгорыі ўльтрапастэрызаваных малочных прадуктаў тэрміны прыдатнасці могуць вылічацца месяцамі.

"Тут не трэба баяцца тэрмінаў. Добры тэрмін прыдатнасці прадукту — гэта паказчык якасці яго вытворчасці, па меншай меры для беларускага рынку", — падкрэсліў Глушакоў.

Суразмоўца Sputnik развеяў некаторыя побытавыя міфы, звязаныя з ужываннем "жывых" ёгуртаў і кісламалочных напояў. Па словах Глушакова, малочныя прадукты, якія адносяцца да групы ферментаваных, у большасці выпадкаў выпрацоўваюцца з удзелам закваскі. Гэта смятана, тварог, сыры, кісламалочныя напоі, у іх вытворца гарантуе наяўнасць жывой мікрафлоры, і гэта пацвярджаецца пратаколамі даследаванняў.

"Але ёсць катэгорыя тавараў, якія выраблены з выкарыстаннем жывой мікрафлоры, але каб прадукт стаяў не месяц, а два-тры, у гэтых выпадках жывая закваска, хоць сама па сабе і карысная, але ўжо не зусім дарэчная. Справа ў тым, што яна працягвае далей ферментатыўныя працэсы, і прадукт паступова набірае кіслотнасць, становіцца перакісшым. Такія прадукты вытворца падвяргае дадатковай тэрмічнай апрацоўцы, і ў гэтых прадуктах малочнакіслыя арганізмы ўжо не рэгламентуюцца, іх там няма ў патрэбнай колькасці, але захоўвацца такія продукты могуць доўга", — распавёў Глушакоў.

Гутарку з намеснікам дырэктара па мадэрнізацыі і развіцці ААТ "Малочныя горкі" Міхаілам Глушаковым слухайце на радыё Sputnik Беларусь.

Стужка навiн
0