Многія, з'еўшы і выпіўшы лішняга падчас святочнага застолля, у выніку зарабляюць млоснасць, млявасць, пульсуючы галаўны боль і нават "кантрольны ў печань", таму арганізм на святы трэба берагчы асабліва, кажа спецыяліст.
"Культура піцця — гэта міф. Мы самі для сябе прыдумалі, што можна піць культурна. Па механізму ўзнікнення залежнасці і ўздзеянню на мозг алкаголь — гэта наркотык. Але пры гэтым легальны і даступны", — кажа доктар Сайкоў.
Умеранасці за святочным сталом варта прытрымлівацца ў літаральным сэнсе — нават да памяншэння памеру чаркі, адзначае суразмоўца.
"Смяротнай дозай алкаголю лічыцца паўлітра чыстага спірту на душу. Гэта крыху больш за дзве бутэлькі гарэлкі. Пры гэтым у падручніку па наркалогіі быў апісаны выпадак, калі жанчына падчас запою выпівала да сямі бутэлек гарэлкі ў суткі", — распавядае Сайкоў.
Акрамя таго, паводле слоў спецыяліста, не варта забываць аб правераных народам метадах — не змешваць розныя віды алкаголю, паставіць на стол квашаную капусту і салёныя агуркі, запіваць алкагольныя напоі негазаванымі напоямі або свежым сокам.
Важную ролю падчас застолля адыгрывае і эмацыйны складнік — добрая кампанія і выдатны настрой значна палягчаюць эфект ад выпітага алкаголю, рэзюмуе доктар Сайкоў.
Усе рэкамендацыі доктара Дзмітрыя Сайкова пра тое, як берагчы свой арганізм падчас навагодняга застолля, слухайце на радыё Sputnik Беларусь.