Калядныя варэнікі для Украіны — гэта не толькі страва, але і арыгінальны спосаб даведацца, што чакае людзей у новым годзе, распавяла на радыё Sputnik Беларусь грамадскі дзеяч і кулінар Наталля Міралюб.
"Асабліва варожаць, што чакае маладых дзяўчат, які суджаны ім патрапіцца. Гэта значыць варэнікі — гэта такая страва, якая можа не толькі накарміць чалавека, але і прадказаць будучыню", — сказала кулінар.
Ёсць некалькі важных умоў — правільныя калядныя варэнікі трэба рыхтаваць у адпаведнасці з традыцыямі і па правільным рэцэпце, і абавязкова ставіць на стол у правільнай кампаніі блізкіх і родных людзей.
"У кожнай гаспадыні такі старадаўні рэцэпт свой. Але мне падабаецца той, па якім мае прабабулі рабілі варэнікі на Каляды. Ім і цяпер карыстаюцца нашы вінніцкія бабулі", — адзначыла Міралюб.
Калядныя варэнікі ва Украіне рыхтуюць па спецыяльнай тэхналогіі. Напрыклад, для падрыхтоўкі варэнікаў патрэбен спецыяльны венчык з курыных або гусіных пёраў.
"І яшчэ калі іх рыхтуюць, бяруць толькі халодную ваду, ні ў якім разе не цёплую. Так больш трымаецца вільготнасць. Цеста, якое атрымліваецца, не будзе доўга высыхаць. І варэнікі будуць добра ляпіцца", — распавяла Міралюб.
Фірмовы рэцэпт украінскіх калядных варэнікаў ад Наталлі Міралюб і спосабы варажбы можна даведацца ў аўдыёзапісы радыё Sputnik Беларусь.