Традыцыйнае свята ў гістарычным цэнтры Віцебска сабрала вялікую колькасць гледачоў і ўдзельнікаў, паведамляе карэспандэнт Sputnik з месца падзей.
Масленічны тыдзень падыйшоў да канца. У культурна-гістарычным комплексе "Залатое кальцо горада Віцебска "Дзвіна" развітваліся з зімой. Гараджане прыходзілі на свята з самай раніцы, прычым цэлымі сем'ямі.
"У першы раз на Масленіцы. Шчыра кажучы, столькі цікавага, што не паспелі яшчэ ўсе разгледзець. Абавязкова паспрабуем смачненькае і купім сувеніры на памяць", — распавяла маці дваіх дзяцей Вікторыя.
Ужо на ўваходзе гасцей сустракалі скамарохі, а вядучы свята запрашаў паўдзельнічаць у зімовых забавах. І калі большасць дарослых назірала за тым, што адбываецца з боку, то дзеці весяліліся ад душы: у двары "Залатога кальца" можна было пагуляць у шахматы, шашкі, дартс, а старэйшыя хлопчыкі і дзяўчынкі спрабавалі свае сілы ў баях "падушка-бервяно".
Пенсіянер Дзмітрый Красіцкі масленічныя гулянні імкнецца не прапускаць, тым больш, жыве непадалёк. На гэтае свята ён прывёў унука. Суразмоўца Sputnik адзначыў, што з кожным годам гулянні становяцца цікавей, і гараджан на іх прыходзіць усё больш.
"Мне здаецца, што людзі ўжо засумавалі без адпачынку на свежым паветры. Навамодныя гаджэты — гэта, вядома, добра, але нішто не заменіць звычайнае зносіны і простыя вулічныя забавы", — адзначыў Дзмітрый Красіцкі.
Вялікую цікавасць прыцягнулі маладыя людзі з гістарычных клубаў "Нагльфар" і "Хальвиль". У касцюмах XIV стагоддзя яны фатаграфаваліся з мінакамі, распавядаючы ўсім жадаючым пра культуру і звычаі мінулага.
Аматары сувеніраў ручной працы маглі купіць прэзенты ў майстроў, якія размясціліся непадалёк. Асаблівай папулярнасцю карысталіся лялькі-абярэгі. Раней у масленічны тыдзень такую ляльку вывешвалі за акно. Гэта было знакам таго, што цешча чакала зяця і дачку ў госці на бліны. Як распавялі рамеснікі, цяпер такія лялькі служаць больш для ўпрыгожвання інтэр'еру і не нясуць сваёй сімвалічнай функцыі.
Але галоўным сімвалам свята застаюцца бліны, якія можна было паспрабаваць з рознымі начынкамі і нават прыгатаванымі на адкрытым агні, што асабліва зацікавіла гасцей свята. А духмяны чай, смажанае мяса і смачныя прысмакі толькі ўзбуджалі апетыт на свежым паветры.