МАСКВА, 16 сак — Sputnik, Цімур Селіванаў. Удзельнікі міжнароднага вакальнага конкурсу "Ты супер!" сталі фуд-блогерамі. Максім Гнацюк з Малдовы і Вера Ярошык з Беларусі адправіліся ў маскоўскія рэстараны малдаўскай і беларускай кухні, каб даведацца, як гатуюць іх родныя стравы за мяжой.
Мала дываноў і падушак
Малдаўскі рэстаран схаваўся ў падвале пасольства Малдовы. Максім успамінае: тут ён бываў падчас першага прыезду ў Маскву. Тады юнага спевака запрасілі выступіць на калядным канцэрце.
Веру і Максіма сустракае гаваркі парцье ў традыцыйнай вопратцы — белай кашулі і камізэльцы, расшытых рознакаляровымі ўзорамі. Прама ля ўваходу — паліцы з варэннем, марынаванай гароднінай і віном.
Максім па-гаспадарску аглядае залу і тут жа адзначае:
"Нешта тут не так! На сценах занадта шмат карцін. А галоўны атрыбут малдаўскага дома — гэта дываны і дэкаратыўныя падушкі".
Вера просіць калегу па конкурсе зарыентаваць яе ў меню — яна з малдаўскай кухняй не знаёмая. Але і Максім губляецца, калі бачыць некаторыя пункты:
"Не ведаю, што такое закуска "Дойна". Ёсць народная песня з такой назвай, але аб страве я нічога не чуў. Падобна на тое, што я дрэнна ведаю Малдову!".
Зрэшты, ён адразу ж рэабілітуецца і дае невялікую лекцыю аб плаціндах — пірагах з пластовага цеста, і мамалызе — кукурузнай кашы. Іх дзеці і вырашаюць абраць, а афіцыянтка раіць Веры паспрабаваць міцітэі — каўбаскі з сечанага мяса.
Ядомы куток радзімы
Неўзабаве стравы прыносяць, Максім і Вера прыступаюць да дэгустацыі. Плацінда падабаецца абодвум, а Максім нават прыпраўляе свой водгук лінгвістыкай:
"Вядома, тварог і ў Афрыцы тварог, але густ у яго — як на радзіме! Дагадзілі. Дарэчы, тут у меню ёсць плацінды і з тварагом, і з брынзай — а на малдаўскай мове гэта адно і тое ж слова".
Мамалыга красуецца на талерцы ў асяроддзі брынзы, смятаны і амлета з зялёнай цыбуляй, але Вера катэгарычна адмаўляецца яе есці: "Яна падобная на манную кашу, а я яе ненавіджу!". Максім рэагуе спакайней: мамалыга яму добра знаёмая.
Затое міцітэі прыйшліся беларусачцы да спадобы, і яна з задавальненнем з'ядае каўбаскі, падзяліўшыся з хлопчыкам. Як падказвае Максім, міцітэі — частыя госці малдаўскага стала, а не дэлікатэс.
На правах карэннага малдаваніна ён падводзіць вынік: "Розніцы ў густах я не адчуў, усе стравы былі прыгатаваныя "па канону". Быў рады, што знайшоў куток сваёй радзімы на расійскай зямлі!".
Таямніца беларускага шашлыка
Да наступнага, беларускага рэстарана Вера і Максім ідуць пешшу — каб паспець хоць ледзь-ледзь прагаладацца. Па дарозе дзяўчынка памінае добрым словам галоўны нацыянальны прадукт: "Наша кухня — амаль такая ж, як і руская. Хіба што бульбачка смачней".
Антураж унутры рэстарана вытрыманы ў нацыянальным стылі: "Абсталяванне падобнае на беларускі музей — ўпрыгажэнні з саломы на вокнах, вышытыя ручнікі на сталах. Сучасныя беларусы, вядома, не жывуць у такіх дамах", — каментуе Вера.
Удзельнікі "Ты супер!" выбіраюць адну на дваіх — набор шашлыкоў "Беларускі гасцінец". Афіцыянт мучыцца, не ў сілах растлумачыць, чаму шашлык сталі беларускім стравай, але разгадка прыходзіць неўзабаве. Побач з традыцыйным мясам на шампурах красуюцца кавалкі бульбы ў мундзіры, пракладзеныя салам.
План "Б" — блогінг
Дзеці фатаграфуюць мяса-бульбяное багацце, каб пахваліцца перад сябрамі, і бяруцца за відэльцы. За ежай Вера распавядае пра сябе: "Калі я думала пра сваю будучыню, мне ў галаву не прыходзіла нічога, акрамя музыкі. Я не бачыла сябе ні юрыстам, ні эканамістам, ні якім-небудзь тэхнаром — гэта не маё.
Слухаю замежную поп-музыку, Арыяну Грандэ, напрыклад. А вось рок не люблю — раздражняе. Першы свой кліп я хачу зняць так, каб у ім распавядалася нейкая гісторыя".
Максім таксама думае аб кар'еры музыканта, але на ўзбраенні ў яго ёсць і план "Б":
"Я два гады займаюся влогам на YouTube, у мяне ўжо амаль тры тысячы падпісчыкаў. Для бяльцоў гэта нядрэнна. Нядаўна я зрабіў відэа з удзельнікамі "Ты супер!", узяў у іх кароткія інтэрв'ю. Дарэчы, некаторыя сакрэты здымкі я ўбачыў тут, на праекце".
Другі рэстаран за дзве гадзiны даецца дзецям з цяжкасцю, увесь шашлык у іх ужо не змяшчаецца. Яны просяць афіцыянта сабраць страву з сабой і адпраўляюцца дадому, на базу адпачынку. Першае выпрабаванне на суровым шляху фуд-блогінга Максім і Вера прайшлі з гонарам.