Да гэтага часу можна сутыкнуцца з іроніяй адносна да "беларускіх" крэветак, сёмгі або чырвонай ікры. Між тым, смешнага тут вельмі няшмат, асабліва калі ведаць, што з 2016 года пад Мінскам у Фаніпалі вырабляюць чорную ікру. І не проста вырабляюць — практычна ўся яна адпраўляецца на экспарт у Еўропу, ЗША і Расію.
"Еўрапейскія партнёры без прадузятасці ставяцца да нашай прадукцыі, у адрозненне ад Расіі. Але ў нас ёсць годныя партнёры і ў Маскве, Санкт-Пецярбургу, Казахстане, Арменіі, Азербайджане. Нашу ікру ацанілі знакамітыя кухары Італіі браты Энрыка і Раберта Чарэа, шэф-кухар года ў Францыі Крысціян ле Скер. Наш сакрэт — у вадзе, мы стварылі сваю сістэму ачысткі вады, у якой рыба праводзіць апошнія 2-3 месяцы перад забоем", — растлумачыў Даўгяла.
Перш чым запусціць праект, беларусы вывучалі вопыт перадавых падобных мерапрыемстваў Германіі, Польшчы, Францыі і Прыкаспійскага рэгіёну. Акрамя вады, заўважылі яшчэ і недахоп на рынку забойнай ікры — якасць такога прадукту моцна адрозніваецца ад даільнай ікры, калі ад адной рыбы атрымліваюць ікру 9 і больш разоў.
Першыя асятровыя былі прывезены ў Беларусь ужо дарослымі. На сённяшні дзень на прадпрыемстве гадуюць свой ўласны статак, для гэтага зроблены ўласныя сажалкі з праточнай вадой. Нягледзячы на першапачатковую арыентаванасць на экспарт, нарошчваць аб'ёмы вытворчасці на ДГ-Цэнтр не спяшаюцца. Пры цане за аналагічную ікру ў 900-1300 долараў за кілаграм, за беларускі прадукт у Еўропе гатовыя плаціць у тры разы больш.
Гутарку з Уладзімірам Даўгяла слухайце ў аўдыёзапісе радыё Sputnik Беларусь.