Радыё

Бяспалаў: дыета супраць рака - якія прадукты зніжаюць рызыку анкалогіі

© Photo : НМИЦ онкологии им. ПетроваЭксперт НМДЦ анкалогіі пры Міністэрстве аховы здароўя РФ Уладзімір Бяспалаў
Эксперт НМДЦ анкалогіі пры Міністэрстве аховы здароўя РФ Уладзімір Бяспалаў - Sputnik Беларусь
Сучаснае харчаванне становіцца адным з галоўных фактараў, якія павялічваюць рызыку развіцця рака, але пры гэтым ёсць шэраг прадуктаў, якія могуць стаць эфектыўнай прафілактыкай анкалогіі, распавёў Sputnik эксперт НМДЦ анкалогіі пры Міністэрстве аховы здароўя РФ Уладзімір Бяспалаў.
Беспалов: диета против рака — какие продукты снижают риск онкологии

Навукоўцы і анколагі ў розных краінах усё большую ўвагу звяртаюць на тое, якую ролю адыгрывае харчаванне пацыентаў ва ўзнікненні і развіцці злаякасных пухлін. У шматлікіх даследаваннях устаноўлена сувязь паміж складам ежы, характарам і сістэмай харчавання і рызыкай захварэць на рак. Па дадзеных Сусветнай арганізацыі аховы здароўя, 40% выпадкаў рака у мужчын і 60% у жанчын звязаныя з тымі ці іншымі пагрэшнасцямі ў харчаванні.

З аднаго боку, сучасныя прадукты харчавання з'яўляюцца крыніцай канцэрагенаў і многіх іншых шкодных рэчываў, якія правакуюць развіццё анкалогіі. Але з іншага боку, ежа з'яўляецца практычна адзінай крыніцай шэрагу рэчываў, неабходных для падтрымання арганізма ў тонусе і паляпшаюць здароўе.

Доктар медыцынскіх навук, прафесар, загадчык навуковай лабараторыі хіміа-прафілактыкі рака і анкафармалогіі НМДЦ анкалогіі імя Пятрова пры Міністэрстве аховы здароўя РФ Уладзімір Бяспалаў у гутарцы на радыё Sputnik распавёў пра тое, якімі рэчывамі можна ўзбагаціць прадукты харчавання, каб паменшыць рызыку захворвання на рак.

"Цэльнае зерне само па сабе ўтрымлівае кампаненты, якія зніжаюць рызыку рака. Напрыклад, харчовыя валокны, якія ў ім утрымліваюцца. А таксама некаторыя іншыя кампаненты, напрыклад, вітаміны групы В, яны таксама зніжаюць рызыку анкалагічных захворванняў. Да таго ж збожжавыя прадукты па сваім аб'ёме спажывання — гэта аснова харчавання. Ёсць піраміда здаровага харчавання, і збожжавыя прадукты павінны знаходзіцца на першым месцы ў гэтай пірамідзе, і гэта зерне павінна быць суцэльным", — распавёў Бяспалаў.

Фрагмент гутаркі з доктарам медыцынскіх навук, прафесарам Уладзімірам Бяспалава слухайце на радыё Sputnik Беларусь.

Стужка навiн
0
Спачатку новыяСпачатку старыя
loader
У эфіры
Заголовок открываемого материала
Міжнародны
InternationalEnglishАнглійскіMundoEspañolІспанскі
Еўропа
DeutschlandDeutschНямецкіFranceFrançaisФранцузскіΕλλάδαΕλληνικάГрэчаскіItaliaItalianoІтальянскіČeská republikaČeštinaЧэшскіPolskaPolskiПольскіСрбиjаСрпскиСербскіLatvijaLatviešuЛатышскіLietuvaLietuviųЛітоўскіMoldovaMoldoveneascăМалдаўскіБеларусьБеларускiБеларускі
Закаўказзе
АҧсныАҧсышәалаАбхазскіԱրմենիաՀայերենАрмянскіAzərbaycanАzərbaycancaАзербайджанскіХуссар ИрыстонИронауАсецінскіსაქართველოქართულიГрузінскі
Бліжні Усход
Sputnik عربيArabicАрабскіTürkiyeTürkçeТурэцкіSputnik ایرانPersianФарсіSputnik افغانستانDariДары
Цэнтральная Азія
ҚазақстанҚазақ тіліКазахскіКыргызстанКыргызчаКіргізскіOʻzbekistonЎзбекчаУзбекскіТоҷикистонТоҷикӣТаджыкскі
Усходняя і Паўднёва-Усходняя Азія
Việt NamTiếng ViệtВ'етнамскі日本日本語Японскі俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Кітайскі俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Кітайскі
Паўднёвая Амерыка
BrasilPortuguêsПартугальскі