Радыё

Сербуленка: савет нутрыцыёлага - як выбраць правільныя макароны

© Photo : Личный архив Татьяны СербуленкоХарчовы тэхнолаг Таццяна Сербуленка
Харчовы тэхнолаг Таццяна Сербуленка  - Sputnik Беларусь
Падпісацца
Малдаўскі нутрыцыёлаг і харчовы тэхнолаг Таццяна Сербуленка дае парады гаспадыням - у чым на самай справе заключаецца карысць макаронных вырабаў з цвёрдых гатункаў пшаніцы і як адрозніць якасны прадукт ад падробкі.
Сербуленко: совет нутрициолога ― как выбрать правильные макароны

"Ад правільных макарон не таўсцеюць" і "вырабы з цвёрдых гатункаў пшаніцы карысныя для здароўя" - гэтыя рэкламныя слоганы добра знаёмыя многім гаспадыням, аднак далёка не ўсе ўяўляюць сабе, у чым заключаецца рэальная карысць і як абраць у краме сапраўды якасны прадукт. Сваімі парадамі на радыё Sputnik Малдова падзялілася нутрыцыёлаг і харчовы тэхнолаг Таццяна Сербуленка.

"У прадпрыемстваў ёсць тэхнічныя ўмовы, па якіх ім ніхто не забараняе колькасць мяккай мукі павялічыць нават да 50%. Пры гэтым прадукт усё роўна будзе называцца макаронамі з цвёрдых гатункаў пшаніцы", - распавяла Сербуленка.

Пры выбары макаронных вырабаў у краме харчовы тэхнолаг раіць звяртаць увагу на літарныя абазначэння на этыкетках прадуктаў, а таксама на краіну-вытворцу.

"Напрыклад, літара А - гэта макароны толькі з цвёрдых гатункаў пшаніцы, і ў асноўным гэта замежныя вытворцы, часцей за ўсё італьянцы. Але ў тых жа італьянцаў можна сустрэць і іншае найменне - "durum", якое таксама кажа пра тое, што гэта цвёрдыя гатункі. Літара Б - гэта прадукты з мяккай шклопадобнай пшаніцы, літара В - прадукты з хлебапякарнай мукі, і такія макароны будуць проста разварваюць пры варэнні", - адзначыла суразмоўца.

Па словах харчовага тэхнолага, канчатковай экспертызай макаронных вырабаў на якасць становіцца як раз іх варэнне, пры якім склад ужо зусім відавочны. Але ёсць спосаб праверыць якасць набытай прадукцыі і да яе падрыхтоўкі.

"Як рэкамендацыя, вазьміце макароны і паспрабуйце іх выгнуць. Асабліва гэта тычыцца спагецці. Калі, злёгку націснуўшы на кончыкі ў выглядзе дугі, у вас спагецці ламаюцца, значыць, гаворка не можа ісці аб тым, што яны зроблены з цвёрдых гатункаў, гэта толькі мяккая", - сказала Сербуленка.

Як адзначыла спецыяліст, паказчыкам якасных макаронных вырабаў з цвёрдых гатункаў пшаніцы з'яўляецца таксама насычаны бурштынавы колер. Калі ж набытыя вамі макароны злёгку жоўтыя і нават бялявыя, яны не могуць быць выраблены з цвёрдых гатункаў пшаніцы, і адпаведна, аб іх якасці і карыснасці таксама казаць не прыходзіцца.

Каментар нутрыцыёлага і харчовага тэхнолага Таццяны Сербуленка слухайце ў аўдыёзапісы радыё Sputnik Беларусь.

Стужка навiн
0