Сёння праваслаўныя адзначаюць дзень Казанскай іконы Божай Маці

© Sputnik / Виталий Аньков / Перайсці ў медыябанкСвечка на фоне вышытага малюнка Казанскай іконы Божай маці
Свечка на фоне вышытага малюнка Казанскай іконы Божай маці - Sputnik Беларусь
Падпісацца
Сёння ў праваслаўных вялікае свята. Гісторыю і традыцыі дня Казанскай іконы Божай Маці чытайце ў даведцы Sputnik.

Дзень Казанскай іконы Божай Маці адзначаецца двойчы на ​​год: 21 ліпеня і 4 лістапада. Вернікі лічаць, што малітва да святой Багародзіцы валодае найбольш цудатворнай сілай у гэты дзень. Калі верыць народным павер'ям, Казанская ікона Божай Маці валодае ацаляльнымі і ахоўнымі ўласцівасцямі і можа выратаваць ад самых страшных хвароб і злоснікаў. 

Казанская Божая Маці апякуе сем'і: абразы з яе абліччам дораць на вянчанні і хрышчэнні. 

Гісторыя абраза Казанскай Божай Маці

Згодна з павер'ем, пасля вялікага пажару ў Казані ў 1579 году да маленькай Матроны ў сне прыйшла Багародзіца, якая заклікала яе выцягнуць абраз з папялішча.

Які сёння дзень: 4 лістапада 2023 года - Sputnik Беларусь
Які сёння дзень: 4 лістапада 2023 года

Абраз знайшлі глыбока пад зямлёй, дакладна ў пазначаным месцы. Дзень з'явы знакамітага абраза лічыцца агульнацаркоўным святам у праваслаўі. Гэта адбылося 8 ліпеня 1579 года. Пасля на гэтым месцы адбылося будаўніцтва Багародзіцкага дзявочага манастыра. Першай манашкай манастыра была Матрона, якая ўзяла імя Маўра.

Па сканчэнні часу дзясятак малюнкаў Казанскага абраза сталі распаўсюджвацца па ўсіх праваслаўных епархіях. У XIX стагоддзі ніхто не ведаў, дзе знаходзіцца сапраўдны абраз, хоць большасць аўтараў схіляліся да таго, што яна засталася ў Казанскім манастыры.

Казанская ікона Божай Маці: малітвы і дапамога

Малітва Казанскай іконе Божай Маці дапамагае ў многіх надзённых праблемах. Вернікі прыходзяць да яе, калі ўпадаюць у дэпрэсію, роспач і смутак, калі не адчуваюць сіл працягваць змагацца. Абраз Багародзіцы і малітва адкрываюць шлях да ісціны і дапамагаюць знайсці выйсце з самай складанай сітуацыі.

Лічыцца, што малітва можа дапамагчы вылечыць любыя хваробы, нават слепату - фізічную і духоўную.

Здаўна было прынята ставіць Казанскую ікону Божай Маці каля галавы дзіцячага ложка - такім чынам Багародзіца засцерагала дзіця і прыглядала за ім.

Таксама існаваў звычай Бласлаўленне на шчаслівую будучыню маладых абразом. А калі цырымонія шлюбу супадала з днём святкавання абраза - сямейнае шчасце маладых працягнецца доўга.

Прыметы і традыцыі

Раней верылі, што ў гэты дзень Святая Багародзіца ўсхваляе жанчын. Таму выдатная палова чалавецтва не грэбавала разнастайнымі ахоўнымі абрадамі. Напрыклад, жанчыны лічылі, што ліст бярозавага дрэва можа падарыць вечную маладосць і прыгажосць. З надыходам раніцы жанчыны і дзяўчаты ішлі ў бярозавы гай і шукалі лісце з кроплямі. Яны зрывалі лісце і глядзелі ў іх, як у люстэрка. Жанчыны ведалі, што пасля такога абраду стануць чысцей і маладзей, а эфект захаваецца на ўвесь год.

Калі ў жанчыны была праблемная скура, то ў гэты дзень яна даставала асвячоны яблык, здымала лупіну і выкідвала яе - пры гэтым яна ўяўляла, што лупіна - гэта яе заганы. Затым яблык шаруюць і змешваюць з асвячоным мёдам. Яблычна-мядовая маска наносілася на скуру твару, жанчына прамаўляла: "Яблычак ачысціўся - і твар мой ачысціцца. Мядок мяккі і салодкі, і скура мая стане мяккая і салодкая". Калі вера жанчыны была моцная, яна магла пазбавіць сябе нават ад рубцоў і старых шнараў.

Людзі верылі, што гэта самы шчаслівы перыяд для шлюбу. Тыя, хто марыў пражыць з каханым душа ў душу ўсё жыццё, выбіралі днём вянчання святкаванне абраза Казанскай Божай Маці.

© Sputnik / Сергей Пятаков / Перайсці ў медыябанкВернікі падчас Божай літургіі
Сёння праваслаўныя адзначаюць дзень Казанскай іконы Божай Маці - Sputnik Беларусь
Вернікі падчас Божай літургіі

Чаго нельга рабіць у гэты дзень

Гэты дзень не звязаны з двунадзесятымі царкоўнымі святамі, то бок працаваць 4 лістапада не забаронена. Але праваслаўныя, якія шануюць абраз святой, аддаюць перавагу паходу на царкоўную службу і ўсяночнае маленне перад тэрміновымі справамі і хатнімі клопатамі. Здаўна лічылася, што руплівая праца ў гэты час не будзе плённай.

Таксама ў дзень ушанавання абраза не варта лаяцца, смуткаваць, плакаць і шкадаваць аб зробленым у мінулым.

У гэты дзень трэба накрываць стол, склікаць сваякоў і самых блізкіх сяброў і несці адзін аднаму станоўчыя эмоцыі і радасны настрой.

Стужка навiн
0