Відэа

Што елі Радзівілы, Ягайла і Напалеон: гісторыя Беларусі праз кулінарыю

Шэф-кухар, эксперт беларускай і славянскай кухні Алена Мікульчык у вялікім інтэрв'ю Sputnik аб вывучэнні гісторыі Беларусі праз кулінарыю, стравах для каралёў і шляхты ў кнізе "Смак беларускай кухнi", а таксама сучасным ЗЛЖ і дыеталогіі.
00:45 - як стваралася кніга "Смак беларускай кухнi", чаму ў першым выданні 2014 года не было рэцэпту дранікаў і чым зручныя гаспадыням паштоўкі з рэцэптамі;
Дзяўчаты з караваямі - Sputnik Беларусь
Смачна есці: як з’явіліся першыя беларускія кулінарныя кнігі
05:08 - аб праекце "Кухня эпохі Напалеона": чаму шляхта выступіла на баку французаў і якім чынам гэты факт адбіўся ў рэцэптах;
07:24 - беларуская кухня - не толькі сялянская, але і гарадская, шляхецкая і каралеўская, якія кулінарныя прыклады можна знайсці ў старадаўніх выданнях XVII-XVIII стагоддзяў і чаму ў беларускай кухні захавалася шмат страў яўрэйскага паходжання;
11:14 - як адаптуюцца для сучаснасці старадаўнія рэцэпты і як у кнізе адлюстравана, што святкавалі і што елі беларусы розных саслоўяў у розны час года;
18:27 - як невялікі тыраж кнігі разышоўся па розных краінах і наколькі адэкватны кошт на такое выданне;
20:08 - любімы дэсерт Яна III Сабескага Архас - старадаўні рэцэпт каралеўскага прысмака прадстаўляе сабой далікатны сыр, які з'яўляецца натуральным афрадызіякам, які можна прыгатаваць у хатніх умовах;
22:10 - аб дзвюх кнігах, якія так і не былі выдадзеныя, і рэцэптах з гэтых кніг, якімі аўтар бязвыплатна дзеліцца з чытачамі;
27:40 - чаму старажытная беларуская кухня падыходзіць пад усе модныя сёння сістэмы здаровага харчавання і па якіх дыеталагічных прынцыпах здаўна складалася меню беларусаў на святы;
31:10 - крамбамбуля, запечаная груша "па-радзівілаўскі", бульба з травой і яшчэ дзясятка рэцэптаў, якія можна прыгатаваць за паўгадзіны, калі госці ўжо на парозе; а таксама чаму смажаная бульба не мае ніякага дачынення да беларускай кухні;
41:53 - у чым складанасць стварэння аўтарскага YouTube-канала, прысвечанага славянскай кухні і яе гісторыі;
45:55 - аб правераных часам стравах беларусаў і арыгінальным рэцэпце пернікаў.
Поўную версію размовы з шэф-кухарам, экспертам беларускай і славянскай кухні Аленай Мікульчык глядзіце ў відэатрансляцыі.
Стужка навiн
0
Спачатку новыяСпачатку старыя
loader
У эфіры
Заголовок открываемого материала
Міжнародны
InternationalEnglishАнглійскіMundoEspañolІспанскі
Еўропа
DeutschlandDeutschНямецкіFranceFrançaisФранцузскіΕλλάδαΕλληνικάГрэчаскіItaliaItalianoІтальянскіČeská republikaČeštinaЧэшскіPolskaPolskiПольскіСрбиjаСрпскиСербскіLatvijaLatviešuЛатышскіLietuvaLietuviųЛітоўскіMoldovaMoldoveneascăМалдаўскіБеларусьБеларускiБеларускі
Закаўказзе
АҧсныАҧсышәалаАбхазскіԱրմենիաՀայերենАрмянскіAzərbaycanАzərbaycancaАзербайджанскіХуссар ИрыстонИронауАсецінскіსაქართველოქართულიГрузінскі
Бліжні Усход
Sputnik عربيArabicАрабскіTürkiyeTürkçeТурэцкіSputnik ایرانPersianФарсіSputnik افغانستانDariДары
Цэнтральная Азія
ҚазақстанҚазақ тіліКазахскіКыргызстанКыргызчаКіргізскіOʻzbekistonЎзбекчаУзбекскіТоҷикистонТоҷикӣТаджыкскі
Усходняя і Паўднёва-Усходняя Азія
Việt NamTiếng ViệtВ'етнамскі日本日本語Японскі俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Кітайскі俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Кітайскі
Паўднёвая Амерыка
BrasilPortuguêsПартугальскі