https://bel.sputnik.by/20200227/vyalesau-dzen-tlusty-chacver-i-bliny-dlya-zyacya-1027576524.html
Тлусты чацвер на Масленіцу: традыцыі і пачастункі
Тлусты чацвер на Масленіцу: традыцыі і пачастункі
Sputnik Беларусь
У масленічны чацвер малады зяць абавязкова наведваў цёшчу з падарункам, а тая ў сваю чаргу чакала яго з пачастункамі. 27.02.2020, Sputnik Беларусь
2020-02-27T08:55+0300
2020-02-27T08:55+0300
2020-02-27T08:59+0300
спадчына
у беларусі
культура
беларусь
ларыса мятлеўская
масленіца
танцы і блінцы: як святкуюць масленіцу на беларусі
https://cdnn11.img.sputnik.by/img/101970/33/1019703359_0:101:2000:1231_1920x0_80_0_0_77dd69501c57b7b5820cd82b20d36b88.jpg
Чацвер на масленічным тыдні ў народзе называлі "тлустым". Другая назва - "Валоссе" - сведчыць пра язычніцкія карані гэтага свята.Вялес - адзін з галоўных багоў язычніцкага пантэону ўсходніх славян, быў богам жывёлагадоўлі і багацця. Яму блізкія такія боствы і персанажы сусветнай міфалогіі, як літоўскі Вяльняс, латышскі Велс, кельцкі бог багацця і жывёлы Велаўн, індыйскі Варуна і іншыя. Вялес або Волас меў дачыненне да зямных водаў, крыніц, вытокаў рэк.Пасля прыняцця хрысціянства заменнікам Вялеса стаў Аўлас (Уласій Севасційскі), які таксама лічыўся заступнікам жывёлы "каровіным і конскім".Звычаі і прысмакіЧацвер на масленічным тыдні быў увогуле багатым на розныя звычаі. Напрыклад, малады муж павінен быў пакатаць сваю каханую на прыгожа ўбраным вазку, запрэжаным тройкай рэзвых жарэбчыкаў, ды каб з шархунамі ў вупражы, каб паўсюдна было чуваць, як ён любіць жонку. А яшчэ з шыкам падкаціць да хаты цёшчы, да якой у гэты дзень зяць абавязкова павінен завітаць.Пачастунак для зяця
Цёшчы ў тлусты чацвер таксама чакала свайго зяця і гатавала для яго адмысловыя прысмакі: на стале абавязкова былі сыры, масла і святочныя блінцы рознага гатунку: бульбяныя, пшанічныя, аўсяныя, грачанікі. Не толькі ў гэты дзень, але і на працягу ўсяго тыдня нават пажадана было змешваць муку розных відаў. Гэта спрыяла, па веры нашых продкаў, земляробаў добраму ўраджаю ў новым годзе. Напрыклад, да пшанічнай прымешвалі грэцкую муку, як з кулінарнай кнігі "Смаката з залатой даёначкі".Бліны масленічныяІнгрыдыенты:Як гатаваць:У цёплых вяршках развядзіце сырыя дрожджы і, патроху падсыпаючы муку, замясіце цеста да кансістэнцыі вадкай смятаны. Пастаўце цеста ў цёплае месца. Калі праз гадзіну-другую яно падыдзе, дадайце жаўткі, расцёртыя з цукрам і соллю. Цяпер усё добра размяшайце. І зноў пастаўце цеста ў цёплае месца, каб зноў падышло.А цяпер асобна добра паўзбівайце бялкі ў густую пену. Гатовыя бялкі варта змяшаць з цестам, а падаваць такія блінцы з растопленым маслам.
беларусь
Sputnik Беларусь
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2020
Sputnik Беларусь
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Навіны
ru_BY
Sputnik Беларусь
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdnn11.img.sputnik.by/img/101970/33/1019703359_0:37:2000:1295_1920x0_80_0_0_da7ed344025409fa4c709a337434a11a.jpgSputnik Беларусь
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
спадчына, у беларусі, культура, беларусь, ларыса мятлеўская, масленіца, танцы і блінцы: як святкуюць масленіцу на беларусі
спадчына, у беларусі, культура, беларусь, ларыса мятлеўская, масленіца, танцы і блінцы: як святкуюць масленіцу на беларусі
Тлусты чацвер на Масленіцу: традыцыі і пачастункі
08:55 27.02.2020 (абноўлена: 08:59 27.02.2020) У масленічны чацвер малады зяць абавязкова наведваў цёшчу з падарункам, а тая ў сваю чаргу чакала яго з пачастункамі.
Чацвер на масленічным тыдні ў народзе называлі "тлустым". Другая назва - "Валоссе" - сведчыць пра язычніцкія карані гэтага свята.
Вялес - адзін з галоўных багоў язычніцкага пантэону ўсходніх славян, быў богам жывёлагадоўлі і багацця. Яму блізкія такія боствы і персанажы сусветнай міфалогіі, як літоўскі Вяльняс, латышскі Велс, кельцкі бог багацця і жывёлы Велаўн, індыйскі Варуна і іншыя. Вялес або Волас меў дачыненне да зямных водаў, крыніц, вытокаў рэк.
Пасля прыняцця хрысціянства заменнікам Вялеса стаў Аўлас (Уласій Севасційскі), які таксама лічыўся заступнікам жывёлы "каровіным і конскім".
Чацвер на масленічным тыдні быў увогуле багатым на розныя звычаі. Напрыклад, малады муж павінен быў пакатаць сваю каханую на прыгожа ўбраным вазку, запрэжаным тройкай рэзвых жарэбчыкаў, ды каб з шархунамі ў вупражы, каб паўсюдна было чуваць, як ён любіць жонку. А яшчэ з шыкам падкаціць да хаты цёшчы, да якой у гэты дзень зяць абавязкова павінен завітаць.
Цёшчы ў тлусты чацвер таксама чакала свайго зяця і гатавала для яго адмысловыя прысмакі: на стале абавязкова былі сыры, масла і святочныя блінцы рознага гатунку: бульбяныя, пшанічныя, аўсяныя, грачанікі.
Не толькі ў гэты дзень, але і на працягу ўсяго тыдня нават пажадана было змешваць муку розных відаў. Гэта спрыяла, па веры нашых продкаў, земляробаў добраму ўраджаю ў новым годзе. Напрыклад, да пшанічнай прымешвалі грэцкую муку, як з кулінарнай кнігі "Смаката з залатой даёначкі".
- трохі тоўстых (15-20%) вяршкоў
У цёплых вяршках развядзіце сырыя дрожджы і, патроху падсыпаючы муку, замясіце цеста да кансістэнцыі вадкай смятаны. Пастаўце цеста ў цёплае месца. Калі праз гадзіну-другую яно падыдзе, дадайце жаўткі, расцёртыя з цукрам і соллю. Цяпер усё добра размяшайце. І зноў пастаўце цеста ў цёплае месца, каб зноў падышло.
А цяпер асобна добра паўзбівайце бялкі ў густую пену. Гатовыя бялкі варта змяшаць з цестам, а падаваць такія блінцы з растопленым маслам.