МІНСК, 29 сне - Sputnik. Саўмін Беларусі ўстанавіў квоты на вытворчасць ў 2021 годзе алкагольнай прадукцыі, афіцыйны дакумент размешчаны на Нацыянальным прававым інтэрнэт-партале.
Згодна з пастановай №764 ад 26 снежня, гарэлкі і лікёра-гарэлачных вырабаў у наступным годзе будзе выраблена столькі ж, колькі і ў 2020-м - 10,950 мільёнаў дэкалітраў. Затое фруктовай гарэлкі стане больш: 11,5 замест 8,5 тысяч дэкалітраў.
Спірту-сырцу этылавага з харчовай сыравіны плануецца вырабіць 1,045 мільёнаў дэкалітраў, спірту этылавага рэктыфікаванага з харчовай сыравіны - амаль 8,5 мільёна дэкалітраў.
Гадавая квота на шампанскае і іншыя ігрістые віна застанецца на ранейшым узроўні складзе 1,9 мільёнаў дэкалітраў, рому вырабяць ў аб'ёме 31,5 тысячаў дэкалітраў, каньяку - 629 тысяч дэкалітраў, тэкілы - 14,5 тысячаў дэкалітраў, кальвадосу - 16 тысяч дэкалітраў. У наступным годзе пры гэтым вырабяць больш брэндзі: 200 тысяч дэкалітраў замест 166.
Норма на нехарчовай этылавы спірт складзе адзін мільён дэкалітраў, вытворчасць антысептычных лекавых сродкаў - 260 тысяч дэкалітраў, ветэрынарных - адна тысяча дэкалітраў, дэзсродкаў - 546,5 тысячаў дэкалітраў.
Некаторыя квоты, аднак, Саўмін паменшыў. Так, аб'ём вырабленых фруктова-ягадных вінаў у наступным годзе складзе 4,657 мільёна дэкалітраў: у 2020-м вырабілі 4,691 мільёна дэкалітраў. Паменшаць вытворчасць і мацаваных вінаў: у наступным годзе вырабяць 4,531 мільёна дэкалітраў замест 4,629 мільёна дэкалітраў.
Папярэдні раз квоты на вытворчасць алкагольнай прадукцыі былі ўсталяваныя ў верасні 2020 га - тады аб'ёмы ў параўнанні з папярэднім годам былі павялічаныя.