Фота

Як адзначалі Новы год у СССР: застолле на архіўных фотаздымках

Як сервіравалі стол, чым частаваліся ў кафэ і рэстаранах Савецкага Саюза на Новы год і іншыя святы – глядзіце ў фотастужцы Sputnik.
Узорнае савецкае застолле на Новы год уключала стравы, якія гатавалі ўсе: аліўе, селядзец пад футрам, смажаная курыца, шампанскае і бутэрброды са шпротамі. Аднак такі выбар абумаўляўся не столькі любоўю да маянэзных салатаў і маленькіх вэнджаных рыбак, колькі ўсеагульнай беднасцю і татальным дэфіцытам прадуктаў. У 1980-я цяжка было купіць добрую каўбаску да свята і гарошак з маянэзам, не кажучы ўжо пра чорную ікру і асятрыну.
Як напісаць ліст Дзеду Марозу - Sputnik Беларусь
Як напісаць ліст Дзеду Марозу
Новы год практычна ўсе савецкія грамадзяне адзначалі дома або ў гасцях, імкнучыся накрыць стол максімальна разнастайна. У ход ішла любая рыба, якую можна было нафаршаваць, варылі халадзец, даставалі хатнія грыбочкі і саленні, перакручваліся са звычайнымі курынымі яйкамі, ператвараючы іх у кулінарнае вынаходства. Загадзя закуплялі шампанскае, ікру, кансервы і цукеркі ("Не чапай, гэта на Новы год!"). Бегалі на рынак у пошуках мандарынаў (без іх свята зусім не тое) і добрай курыцы, якая запякалася ў духоўцы з бульбачкай – самая даступная з гарачых страў.
Напярэдадні свята можна было схадзіць на навагодні вечар у клуб або кафэ, дзе ў асноўным было шампанскае з лёгкімі закускамі і танцы. А вось паходы ў рэстараны маглі дазволіць сабе толькі вельмі нешматлікія шчасліўчыкі – партыйная эліта, дырэктары буйных прадпрыемстваў, акадэмікі і іншыя знакамітасці з высокім статусам сацыяльнага дабрабыту.
У фотастужцы Sputnik сабраныя фотаздымкі самых розных савецкіх страў і застолляў, уключаючы банкетныя сталы рэстаранаў. Вы ўбачыце, як у 1960-х па-багатаму выкладвалі чорную і чырвоную ікру, як падавалі шашлык і асятрыну і якія алкагольныя кактэйлі гатавалі ў СССР.
Чытайце таксама:
© Sputnik / М. АнфингерРускія закускі рэстарана "Метраполь". Яйкі, фаршыраваныя чырвонай ікрой, рыба і ялавічны язык.
Рускія закускі рэстарана Метраполь. Яйкі, фаршыраваныя чырвонай ікрой, рыба і ялавічны язык. - Sputnik Беларусь
1/26
Рускія закускі рэстарана "Метраполь". Яйкі, фаршыраваныя чырвонай ікрой, рыба і ялавічны язык.
© Sputnik / Юрий Левянт / Алексей БушкинСустрэча Новага года ў 1970-я. Бакалы з шампанскім і апельсіны.
Сустрэча Новага года ў 1970-я. Бакалы з шампанскім і апельсіны. - Sputnik Беларусь
2/26
Сустрэча Новага года ў 1970-я. Бакалы з шампанскім і апельсіны.
© Sputnik / Борис Кауфман / Перайсці ў фотабанкНапярэдадні свята можна было схадзіць на навагодні вечар у клуб або кафэ, дзе ў асноўным было шампанскае з лёгкімі закускамі і танцы. А вось паходы ў рэстараны маглі дазволіць сабе толькі вельмі нешматлікія шчасліўчыкі – партыйная эліта, дырэктары буйных прадпрыемстваў, акадэмікі і іншыя знакамітасці з высокім статусам сацыяльнага дабрабыту.
Напярэдадні свята можна было схадзіць на навагодні вечар у клуб або кафэ, дзе ў асноўным было шампанскае з лёгкімі закускамі і танцы. А вось паходы ў рэстараны маглі дазволіць сабе толькі вельмі нешматлікія шчасліўчыкі – партыйная эліта, дырэктары буйных прадпрыемстваў, акадэмікі і іншыя знакамітасці з высокім статусам сацыяльнага дабрабыту. - Sputnik Беларусь
3/26
Напярэдадні свята можна было схадзіць на навагодні вечар у клуб або кафэ, дзе ў асноўным было шампанскае з лёгкімі закускамі і танцы. А вось паходы ў рэстараны маглі дазволіць сабе толькі вельмі нешматлікія шчасліўчыкі – партыйная эліта, дырэктары буйных прадпрыемстваў, акадэмікі і іншыя знакамітасці з высокім статусам сацыяльнага дабрабыту.
© Sputnik / Владимир Минкевич / Юрий ИвановШэф-повар рэстарана гасцініцы "Масква" Рыгор Паўлавіч Ярмілін і створаная ім знакамітая салата "Сталічная", у народзе званая "Аліўе". Справа: рыбная салата з гароднінай, якую прапаноўвалі рэстараны па ўсім СССР.
Шэф-повар рэстарана гасцініцы Масква Рыгор Паўлавіч Ярмілін і створаная ім знакамітая салата Сталічная, у народзе званая Аліўе. Справа: рыбная салата з гароднінай, якую прапаноўвалі рэстараны па ўсім СССР. - Sputnik Беларусь
4/26
Шэф-повар рэстарана гасцініцы "Масква" Рыгор Паўлавіч Ярмілін і створаная ім знакамітая салата "Сталічная", у народзе званая "Аліўе". Справа: рыбная салата з гароднінай, якую прапаноўвалі рэстараны па ўсім СССР.
© Sputnik / Борис Кавашкин / Перайсці ў фотабанкМаці і сын звычайнай маскоўскай сям'і інжынера рыхтуюць святочны стол. Узорнае савецкае застолле на Новы год уключала стравы, якія гатавалі ўсе: аліўе, селядзец пад футрам, смажаная курыца, шампанскае і бутэрброды са шпротамі.
Маці і сын звычайнай маскоўскай сям'і інжынера рыхтуюць святочны стол. Узорнае савецкае застолле на Новы год уключала стравы, якія гатавалі ўсе: аліўе, селядзец пад футрам, смажаная курыца, шампанскае і бутэрброды са шпротамі. - Sputnik Беларусь
5/26
Маці і сын звычайнай маскоўскай сям'і інжынера рыхтуюць святочны стол. Узорнае савецкае застолле на Новы год уключала стравы, якія гатавалі ўсе: аліўе, селядзец пад футрам, смажаная курыца, шампанскае і бутэрброды са шпротамі.
© Sputnik / В. ЧистяковСавецкая салата "Мімоза", селядзец "пад футрам" – стравы родам з яўрэйскай кухні, мастхэв савецкага стала. Іх даядалі яшчэ некалькі дзён пасля свята. Ежа, звыклая нам і сёння, хоць за любоў да "футры" бывае трошкі сорамна.
Савецкая салата Мімоза, селядзец пад футрам – стравы родам з яўрэйскай кухні, мастхэв савецкага стала. Іх даядалі яшчэ некалькі дзён пасля свята. Ежа, звыклая нам і сёння, хоць за любоў да футры бывае трошкі сорамна. - Sputnik Беларусь
6/26
Савецкая салата "Мімоза", селядзец "пад футрам" – стравы родам з яўрэйскай кухні, мастхэв савецкага стала. Іх даядалі яшчэ некалькі дзён пасля свята. Ежа, звыклая нам і сёння, хоць за любоў да "футры" бывае трошкі сорамна.
© Sputnik / Юрий Абрамочкин / Перайсці ў фотабанкСалата "Грыбкі" – фаршыраваныя яйкі з памідорамі – проста і прыгожа на навагоднім стале. Кухня эпохі "развітога сацыялізму" вызначалася татальным дэфіцытам і вынаходлівасцю гаспадынь.
Салата Грыбкі – фаршыраваныя яйкі з памідорамі – проста і прыгожа на навагоднім стале. Кухня эпохі развітога сацыялізму вызначалася татальным дэфіцытам і вынаходлівасцю гаспадынь. - Sputnik Беларусь
7/26
Салата "Грыбкі" – фаршыраваныя яйкі з памідорамі – проста і прыгожа на навагоднім стале. Кухня эпохі "развітога сацыялізму" вызначалася татальным дэфіцытам і вынаходлівасцю гаспадынь.
© Sputnik / Борис Кавашкин / Перайсці ў фотабанкНовы год практычна ўсе савецкія грамадзяне адзначалі дома або ў гасцях, імкнучыся накрыць стол максімальна разнастайна. У ход ішла любая рыба, якую можна было нафаршаваць, варылі халадзец, даставалі хатнія грыбочкі і саленні, перакручваліся са звычайнымі курынымі яйкамі, ператвараючы іх у кулінарнае вынаходства. Загадзя закуплялі шампанскае, ікру, кансервы і цукеркі ("Не чапай, гэта на Новы год!").
Новы год практычна ўсе савецкія грамадзяне адзначалі дома або ў гасцях, імкнучыся накрыць стол максімальна разнастайна. У ход ішла любая рыба, якую можна было нафаршаваць, варылі халадзец, даставалі хатнія грыбочкі і саленні, перакручваліся са звычайнымі курынымі яйкамі, ператвараючы іх у кулінарнае вынаходства. Загадзя закуплялі шампанскае, ікру, кансервы і цукеркі (Не чапай, гэта на Новы год!). - Sputnik Беларусь
8/26
Новы год практычна ўсе савецкія грамадзяне адзначалі дома або ў гасцях, імкнучыся накрыць стол максімальна разнастайна. У ход ішла любая рыба, якую можна было нафаршаваць, варылі халадзец, даставалі хатнія грыбочкі і саленні, перакручваліся са звычайнымі курынымі яйкамі, ператвараючы іх у кулінарнае вынаходства. Загадзя закуплялі шампанскае, ікру, кансервы і цукеркі ("Не чапай, гэта на Новы год!").
© Sputnik / М. АнфингерІнгрэдыенты для алкагольных кактэйляў у маскоўскім (злева) і талінскім (справа) рэстаранах. Любімыя савецкія кактэйлі: "Волга" (гарэлка "Сталічная", мятны і апельсінавы лікёр, цытрынавы сок), "Вішнёвы" (вішнёвы лікёр з шампанскім, вішнёвым узварам і лімонам) і "Стары Томас" (лікёр "Ванна Талін", сок чырвоных парэчак, вішнёвы кампот, лімон і вішня).
Інгрэдыенты для алкагольных кактэйляў у маскоўскім (злева) і талінскім (справа) рэстаранах. Любімыя савецкія кактэйлі: Волга (гарэлка Сталічная, мятны і апельсінавы лікёр, цытрынавы сок), Вішнёвы (вішнёвы лікёр з шампанскім, вішнёвым узварам і лімонам) і Стары Томас (лікёр Ванна Талін, сок чырвоных парэчак, вішнёвы кампот, лімон і вішня). - Sputnik Беларусь
9/26
Інгрэдыенты для алкагольных кактэйляў у маскоўскім (злева) і талінскім (справа) рэстаранах. Любімыя савецкія кактэйлі: "Волга" (гарэлка "Сталічная", мятны і апельсінавы лікёр, цытрынавы сок), "Вішнёвы" (вішнёвы лікёр з шампанскім, вішнёвым узварам і лімонам) і "Стары Томас" (лікёр "Ванна Талін", сок чырвоных парэчак, вішнёвы кампот, лімон і вішня).
© Sputnik / М. АнфингерПростая руская закуска былых часоў – рыба чатырох сартоў і чорная ікра.
Простая руская закуска былых часоў – рыба чатырох сартоў і чорная ікра. - Sputnik Беларусь
10/26
Простая руская закуска былых часоў – рыба чатырох сартоў і чорная ікра.
© Sputnik / Игорь Костин / Перайсці ў фотабанкФаршыраваная рыба, прыгатаваная савецкімі украінскімі кулінарамі.
Фаршыраваная рыба, прыгатаваная савецкімі украінскімі кулінарамі. - Sputnik Беларусь
11/26
Фаршыраваная рыба, прыгатаваная савецкімі украінскімі кулінарамі.
© Sputnik / А. УсановБліны з ікрой і маслам – класіка рускай кухні.
Бліны з ікрой і маслам – класіка рускай кухні. - Sputnik Беларусь
12/26
Бліны з ікрой і маслам – класіка рускай кухні.
© Sputnik / А. УсановТрадыцыйныя для 1960-х закускі ў рэстаране: крэветкі, ікра, асятрына.
Традыцыйныя для 1960-х закускі ў рэстаране: крэветкі, ікра, асятрына. - Sputnik Беларусь
13/26
Традыцыйныя для 1960-х закускі ў рэстаране: крэветкі, ікра, асятрына.
© Sputnik / Юрий Иванов / Перайсці ў фотабанкСудак, фаршыраваны алівамі з перцам і лімонам.
Судак, фаршыраваны алівамі з перцам і лімонам. - Sputnik Беларусь
14/26
Судак, фаршыраваны алівамі з перцам і лімонам.
© Sputnik / Юрий Сомов / Перайсці ў фотабанкЗаліўная рыба. "Якая гадасць!"
Заліўная рыба. Якая гадасць! - Sputnik Беларусь
15/26
Заліўная рыба. "Якая гадасць!"
© Sputnik / Ю. Левянт / А. УсановШашлык па-венгерску ў рэстаране "Будапешт" на Пятроўскіх лініях ў Маскве і грузінскі шашлык на вуглях.
Шашлык па-венгерску ў рэстаране Будапешт на Пятроўскіх лініях ў Маскве і грузінскі шашлык на вуглях. - Sputnik Беларусь
16/26
Шашлык па-венгерску ў рэстаране "Будапешт" на Пятроўскіх лініях ў Маскве і грузінскі шашлык на вуглях.
© Sputnik / Юрий ЛевянтСавецкае шампанскае (паўсалодкае) Маскоўскага завода шампанскіх він – без яго не абыходзілася ні адно навагодняе застолле.
Справа – святочные навагоднія лікёры, Маскоўскі лікёра-гарэлачны завод.
Савецкае шампанскае (паўсалодкае) Маскоўскага завода шампанскіх він – без яго не абыходзілася ні адно навагодняе застолле.Справа – святочные навагоднія лікёры, Маскоўскі лікёра-гарэлачны завод. - Sputnik Беларусь
17/26
Савецкае шампанскае (паўсалодкае) Маскоўскага завода шампанскіх він – без яго не абыходзілася ні адно навагодняе застолле.
Справа – святочные навагоднія лікёры, Маскоўскі лікёра-гарэлачны завод.
© Sputnik / Марк Редькин / Александр Невежин"Белавежская адмысловая" ў беларускім кафэ. Стравы беларускай кухні: бульба з мясам у гаршчку, адкрытыя клёцкі з мясам, курыца з гароднінай, беларуская вуха – самая сціплая кухня сярод усіх рэспублік былога СССР.
Белавежская адмысловая ў беларускім кафэ. Стравы беларускай кухні: бульба з мясам у гаршчку, адкрытыя клёцкі з мясам, курыца з гароднінай, беларуская вуха – самая сціплая кухня сярод усіх рэспублік былога СССР. - Sputnik Беларусь
18/26
"Белавежская адмысловая" ў беларускім кафэ. Стравы беларускай кухні: бульба з мясам у гаршчку, адкрытыя клёцкі з мясам, курыца з гароднінай, беларуская вуха – самая сціплая кухня сярод усіх рэспублік былога СССР.
© Sputnik / Олег Макаров / Виталий КарповХалоднае (або квашаніну) варылі ўсе: і дома, і ў рэстаранах. У кожнага быў свой адмысловы рэцэпт і сакрэты. У рэстаране гэта называлася закуска заліўная. Падавалі з хрэнам і гарэлкай.
Халоднае (або квашаніну) варылі ўсе: і дома, і ў рэстаранах. У кожнага быў свой адмысловы рэцэпт і сакрэты. У рэстаране гэта называлася закуска заліўная. Падавалі з хрэнам і гарэлкай. - Sputnik Беларусь
19/26
Халоднае (або квашаніну) варылі ўсе: і дома, і ў рэстаранах. У кожнага быў свой адмысловы рэцэпт і сакрэты. У рэстаране гэта называлася закуска заліўная. Падавалі з хрэнам і гарэлкай.
© Sputnik / Владимир ПервенцевШпроты – унікальны савецкі прадукт латвійскай Балтыкі. Дробныя вэнджаная рыбкі, выкладзеныя ў банкі і залітыя маслам, выкладвалі на хлеб з маслам і лімонам. Шмат у каго і сёння навагодні стол без шпротаў не бывае.
Шпроты – унікальны савецкі прадукт латвійскай Балтыкі. Дробныя вэнджаная рыбкі, выкладзеныя ў банкі і залітыя маслам, выкладвалі на хлеб з маслам і лімонам. Шмат у каго і сёння навагодні стол без шпротаў не бывае. - Sputnik Беларусь
20/26
Шпроты – унікальны савецкі прадукт латвійскай Балтыкі. Дробныя вэнджаная рыбкі, выкладзеныя ў банкі і залітыя маслам, выкладвалі на хлеб з маслам і лімонам. Шмат у каго і сёння навагодні стол без шпротаў не бывае.
© Sputnik / Юрий Левянт / Перайсці ў фотабанкСтрава нацыянальнай кухні – катлеты "Украіна". Нягледзячы на ​​ўяўную будзённасць хатнія катлеты з фаршу ўласнага прыгатавання – нярэдкія госці на савецкім святочным стале.
Страва нацыянальнай кухні – катлеты Украіна. Нягледзячы на ​​ўяўную будзённасць хатнія катлеты з фаршу ўласнага прыгатавання – нярэдкія госці на савецкім святочным стале. - Sputnik Беларусь
21/26
Страва нацыянальнай кухні – катлеты "Украіна". Нягледзячы на ​​ўяўную будзённасць хатнія катлеты з фаршу ўласнага прыгатавання – нярэдкія госці на савецкім святочным стале.
© Sputnik / Анатолий Гаранин / Перайсці ў фотабанкСустрэча Новага года ў маскоўскай кватэры. Задоўга да Новага года бегалі на рынак у пошуках мандарынаў (без іх свята зусім не тое) і добрай курыцы, якая запякалася ў духоўцы з бульбачкай – самая даступная з гарачых страў.
Сустрэча Новага года ў маскоўскай кватэры. Задоўга да Новага года бегалі на рынак у пошуках мандарынаў (без іх свята зусім не тое) і добрай курыцы, якая запякалася ў духоўцы з бульбачкай – самая даступная з гарачых страў. - Sputnik Беларусь
22/26
Сустрэча Новага года ў маскоўскай кватэры. Задоўга да Новага года бегалі на рынак у пошуках мандарынаў (без іх свята зусім не тое) і добрай курыцы, якая запякалася ў духоўцы з бульбачкай – самая даступная з гарачых страў.
© Sputnik / Алексей Варфоломеев / Виталий КарповСавецкія тарты і пірожныя – максімальна натуральныя і любімыя і дзецьмі, і дарослымі. А таксама самы просты спосаб прыйсці ў госці "не з пустымі рукамі".
Савецкія тарты і пірожныя – максімальна натуральныя і любімыя і дзецьмі, і дарослымі. А таксама самы просты спосаб прыйсці ў госці не з пустымі рукамі. - Sputnik Беларусь
23/26
Савецкія тарты і пірожныя – максімальна натуральныя і любімыя і дзецьмі, і дарослымі. А таксама самы просты спосаб прыйсці ў госці "не з пустымі рукамі".
© Sputnik / Г. Каминский / Н.МаторинТорт "Кіеўскі" (злева) – адзін з самых любімых. Трэцяя паліца цягніка Кіеў-Мінск як быццам існавала для перавозкі сапраўднага "Кіеўскага".
Торт Кіеўскі (злева) – адзін з самых любімых. Трэцяя паліца цягніка Кіеў-Мінск як быццам існавала для перавозкі сапраўднага Кіеўскага. - Sputnik Беларусь
24/26
Торт "Кіеўскі" (злева) – адзін з самых любімых. Трэцяя паліца цягніка Кіеў-Мінск як быццам існавала для перавозкі сапраўднага "Кіеўскага".
© Sputnik / Александр Моклецов / Перайсці ў фотабанкПрадукцыя мінскай кандытарскай фабрыкі "Камунарка" 1967 года. Цукеркі – заўсёды добры падарунак да стала
Прадукцыя мінскай кандытарскай фабрыкі Камунарка 1967 года. Цукеркі – заўсёды добры падарунак да стала - Sputnik Беларусь
25/26
Прадукцыя мінскай кандытарскай фабрыкі "Камунарка" 1967 года. Цукеркі – заўсёды добры падарунак да стала
© Sputnik / М. Анфингер / Перайсці ў фотабанкСервіроўка стала ў 1970-я ў рэстаране. Дома гаспадыні імкнуліся зрабіць таксама прыгожа: выкласці садавіну ў вазу, дастаць з серванта святочны сервіз і бакалы.
Сервіроўка стала ў 1970-я ў рэстаране. Дома гаспадыні імкнуліся зрабіць таксама прыгожа: выкласці садавіну ў вазу, дастаць з серванта святочны сервіз і бакалы. - Sputnik Беларусь
26/26
Сервіроўка стала ў 1970-я ў рэстаране. Дома гаспадыні імкнуліся зрабіць таксама прыгожа: выкласці садавіну ў вазу, дастаць з серванта святочны сервіз і бакалы.
Стужка навiн
0
Спачатку новыяСпачатку старыя
loader
У эфіры
Заголовок открываемого материала
Міжнародны
InternationalEnglishАнглійскіMundoEspañolІспанскі
Еўропа
DeutschlandDeutschНямецкіFranceFrançaisФранцузскіΕλλάδαΕλληνικάГрэчаскіItaliaItalianoІтальянскіČeská republikaČeštinaЧэшскіPolskaPolskiПольскіСрбиjаСрпскиСербскіLatvijaLatviešuЛатышскіLietuvaLietuviųЛітоўскіMoldovaMoldoveneascăМалдаўскіБеларусьБеларускiБеларускі
Закаўказзе
АҧсныАҧсышәалаАбхазскіԱրմենիաՀայերենАрмянскіAzərbaycanАzərbaycancaАзербайджанскіХуссар ИрыстонИронауАсецінскіსაქართველოქართულიГрузінскі
Бліжні Усход
Sputnik عربيArabicАрабскіTürkiyeTürkçeТурэцкіSputnik ایرانPersianФарсіSputnik افغانستانDariДары
Цэнтральная Азія
ҚазақстанҚазақ тіліКазахскіКыргызстанКыргызчаКіргізскіOʻzbekistonЎзбекчаУзбекскіТоҷикистонТоҷикӣТаджыкскі
Усходняя і Паўднёва-Усходняя Азія
Việt NamTiếng ViệtВ'етнамскі日本日本語Японскі俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Кітайскі俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Кітайскі
Паўднёвая Амерыка
BrasilPortuguêsПартугальскі