Фота

Дзень кітоў і дэльфінаў: марскія гіганты маюць патрэбу ў абароне

Марскія гіганты кіты - старажытныя і вельмі разумныя істоты, якія засвоілі мора і акіяны задоўга да з'яўлення нас на планеце, маюць патрэбу ў абароне.
Сусветны дзень кітоў і дэльфінаў адзначаюць 23 ліпеня.
Ці ведаеце вы, што ў глыбінях Паўночнага Ледавітага акіяна, пад покрывам палярнай ночы Грэнландскага кіты ... спяваюць? Гэта іх любімы занятак. Гарбатыя кіты таксама знакамітыя сваім вакальным рэпертуарам. Навукоўцы даказалі, што гэтыя песні валодаюць вызначаным сінтаксісам, складаюцца са слоў і складоў, аб'яднаных у сказы. А "слоўнікавы запас" звычайнага дэльфіна ўключае да 14 000 гукавых сігналаў.
CC BY 2.0 / Christopher Michel / Blue Whale

Сіні кіт - самая вялікая жывёла на планеце. Яго даўжыня дасягае 33 метраў, а маса можа перавышаць 150 тон. У гіганта вельмі дрэнны зрок і нюх, і, верагодна, адсутнічае густ, затое добра развітыя слых і дотык. Навукоўцы мяркуюць, што сінія кіты могуць абменьвацца інфармацыяй на адлегласці да 33 кіламетраў.

Сіні кіт - самая вялікая жывёла на планеце. Яго даўжыня дасягае 33 метраў, а маса можа перавышаць 150 тон. У гіганта вельмі дрэнны зрок і нюх, і, верагодна, адсутнічае густ, затое добра развітыя слых і дотык. Навукоўцы мяркуюць, што сінія кіты могуць абменьвацца інфармацыяй на адлегласці да 33 кіламетраў. - Sputnik Беларусь
1/18

Сіні кіт - самая вялікая жывёла на планеце. Яго даўжыня дасягае 33 метраў, а маса можа перавышаць 150 тон. У гіганта вельмі дрэнны зрок і нюх, і, верагодна, адсутнічае густ, затое добра развітыя слых і дотык. Навукоўцы мяркуюць, што сінія кіты могуць абменьвацца інфармацыяй на адлегласці да 33 кіламетраў.

© AP / BENNY F

Фінвал - від кітоў з сямейства паласацікавых. Ён з'яўляецца блізкім сваяком сіняга кіта і другой па велічыні жывёлай планеты. І хоць фінвалы сустракаюцца часцей, чым сіні кіт, яны лічацца вельмі рэдкімі жывёламі, якія стаяць пад пагрозай знікнення. Сёння, па розных ацэнках, у Паўднёвым паўшар'і налічваецца 15 тысяч, у паўночным - 40 тысяч фінвалаў.

Фінвал - від кітоў з сямейства паласацікавых. Ён з'яўляецца блізкім сваяком сіняга кіта і другой па велічыні жывёлай планеты. І хоць фінвалы сустракаюцца часцей, чым сіні кіт, яны лічацца вельмі рэдкімі жывёламі, якія стаяць пад пагрозай знікнення. Сёння, па розных ацэнках, у Паўднёвым паўшар'і налічваецца 15 тысяч, у паўночным - 40 тысяч фінвалаў. - Sputnik Беларусь
2/18

Фінвал - від кітоў з сямейства паласацікавых. Ён з'яўляецца блізкім сваяком сіняга кіта і другой па велічыні жывёлай планеты. І хоць фінвалы сустракаюцца часцей, чым сіні кіт, яны лічацца вельмі рэдкімі жывёламі, якія стаяць пад пагрозай знікнення. Сёння, па розных ацэнках, у Паўднёвым паўшар'і налічваецца 15 тысяч, у паўночным - 40 тысяч фінвалаў.

© Photo : NOAA National Oceanic and Atmospheric Administration

Грэнландскі кіт з дзіцянём у Паўночным Ледавітым акіяне. Па вазе гэты велічны кіт саступае толькі сіняму кіту - каля 100 тон, а іх узрост можа дасягаць 200 гадоў. У глыбінях Паўночнага Ледавітага акіяна пад покрывам палярнай ночы Грэнландскія кіты ... спяваюць. Гэта іх любімы занятак.

Грэнландскі кіт з дзіцянём у Паўночным Ледавітым акіяне. Па вазе гэты велічны кіт саступае толькі сіняму кіту - каля 100 тон, а іх узрост можа дасягаць 200 гадоў. У глыбінях Паўночнага Ледавітага акіяна пад покрывам палярнай ночы Грэнландскія кіты ... спяваюць. Гэта іх любімы занятак. - Sputnik Беларусь
3/18

Грэнландскі кіт з дзіцянём у Паўночным Ледавітым акіяне. Па вазе гэты велічны кіт саступае толькі сіняму кіту - каля 100 тон, а іх узрост можа дасягаць 200 гадоў. У глыбінях Паўночнага Ледавітага акіяна пад покрывам палярнай ночы Грэнландскія кіты ... спяваюць. Гэта іх любімы занятак.

CC BY 2.0 / Biodiversity Heritage Library / Whales

Кітабойны промысел практычна знішчыў папуляцыю гладкіх кітоў. Выжылі нямногія. Толькі 19 лютага 1986 года, пасля 200 гадоў бязлітаснага знішчэння Міжнародная кітабойнай камісія ўвяла забарону на кітовы промысел. Аднак Японія працягвала забіваць кітоў у "навуковых мэтах". Акрамя таго, абарыгенны промысел кітоў дазволены для карэннага насельніцтва Чукоткі (Расія), Грэнландыі (Данія), Аляскі (ЗША) і Сэнт-Вінсэнта і Грэнадына. Сумесныя квоты на 2019-2025 гады ўстаноўлены ў памеры 392 грэнландскіх і 980 шэрых кітоў.

Кітабойны промысел практычна знішчыў папуляцыю гладкіх кітоў. Выжылі нямногія. Толькі 19 лютага 1986 года, пасля 200 гадоў бязлітаснага знішчэння Міжнародная кітабойнай камісія ўвяла забарону на кітовы промысел. Аднак Японія працягвала забіваць кітоў у "навуковых мэтах". Акрамя таго, абарыгенны промысел кітоў дазволены для карэннага насельніцтва Чукоткі (Расія), Грэнландыі (Данія), Аляскі (ЗША) і Сэнт-Вінсэнта і Грэнадына. Сумесныя квоты на 2019-2025 гады ўстаноўлены ў памеры 392 грэнландскіх і 980 шэрых кітоў. - Sputnik Беларусь
4/18

Кітабойны промысел практычна знішчыў папуляцыю гладкіх кітоў. Выжылі нямногія. Толькі 19 лютага 1986 года, пасля 200 гадоў бязлітаснага знішчэння Міжнародная кітабойнай камісія ўвяла забарону на кітовы промысел. Аднак Японія працягвала забіваць кітоў у "навуковых мэтах". Акрамя таго, абарыгенны промысел кітоў дазволены для карэннага насельніцтва Чукоткі (Расія), Грэнландыі (Данія), Аляскі (ЗША) і Сэнт-Вінсэнта і Грэнадына. Сумесныя квоты на 2019-2025 гады ўстаноўлены ў памеры 392 грэнландскіх і 980 шэрых кітоў.

© Photo : Ed Lyman / NOAA

Гарбаты кіт важыць каля 30 тон пры даўжыні ў 13-14 метраў. Гарбатыя кіты таксама знакамітыя сваім вакальным рэпертуарам. Хоць самкі гарбачэй выдаюць разнастайныя гукі, працяглыя і меладычныя песні выконваюць толькі самцы. Песня гарбача можа працягвацца да 35 хвілін і паўтарацца на працягу гадзін і нават дзён. Навукоўцы даказалі, што гэтыя песні валодаюць вызначаным сінтаксісам, складаюцца са слоў і складоў, аб'яднаных у сказы.

Гарбаты кіт важыць каля 30 тон пры даўжыні ў 13-14 метраў. Гарбатыя кіты таксама знакамітыя сваім вакальным рэпертуарам. Хоць самкі гарбачэй выдаюць разнастайныя гукі, працяглыя і меладычныя песні выконваюць толькі самцы. Песня гарбача можа працягвацца да 35 хвілін і паўтарацца на працягу гадзін і нават дзён. Навукоўцы даказалі, што гэтыя песні валодаюць вызначаным сінтаксісам, складаюцца са слоў і складоў, аб'яднаных у сказы. - Sputnik Беларусь
5/18

Гарбаты кіт важыць каля 30 тон пры даўжыні ў 13-14 метраў. Гарбатыя кіты таксама знакамітыя сваім вакальным рэпертуарам. Хоць самкі гарбачэй выдаюць разнастайныя гукі, працяглыя і меладычныя песні выконваюць толькі самцы. Песня гарбача можа працягвацца да 35 хвілін і паўтарацца на працягу гадзін і нават дзён. Навукоўцы даказалі, што гэтыя песні валодаюць вызначаным сінтаксісам, складаюцца са слоў і складоў, аб'яднаных у сказы.

© Photo : K. Grosskruetz / NOAA

Гарбатыя кіты любяць выскокваць з вады, куляцца на спіну і пляскаць пры гэтым па паверхні мора плаўнікамі, узбіваючы вакол сябе пену. Гэта аглушальнае па гуках і вельмі пацешнае відовішча мае цалкам прагматычную мэту: лічыцца, што такім чынам гарбатыя кіты скідаюць з сябе паразітаў, наросшых на скуры.

Гарбатыя кіты любяць выскокваць з вады, куляцца на спіну і пляскаць пры гэтым па паверхні мора плаўнікамі, узбіваючы вакол сябе пену. Гэта аглушальнае па гуках і вельмі пацешнае відовішча мае цалкам прагматычную мэту: лічыцца, што такім чынам гарбатыя кіты скідаюць з сябе паразітаў, наросшых на скуры. - Sputnik Беларусь
6/18

Гарбатыя кіты любяць выскокваць з вады, куляцца на спіну і пляскаць пры гэтым па паверхні мора плаўнікамі, узбіваючы вакол сябе пену. Гэта аглушальнае па гуках і вельмі пацешнае відовішча мае цалкам прагматычную мэту: лічыцца, што такім чынам гарбатыя кіты скідаюць з сябе паразітаў, наросшых на скуры.

© Sputnik / Дмитрий Знаменский / Перайсці ў фотабанк

Шэры кіт ў лагуне "Заячий глаз" у штаце Паўднёвая Ніжняя Каліфорнія. Шэры кіт лічыцца адным з самых старажытных млекакормячых. Як мяркуецца, узрост гэтага віду - каля 30 мільёнаў гадоў.

Шэры кіт ў лагуне "Заячий глаз" у штаце Паўднёвая Ніжняя Каліфорнія. Шэры кіт лічыцца адным з самых старажытных млекакормячых. Як мяркуецца, узрост гэтага віду - каля 30 мільёнаў гадоў. - Sputnik Беларусь
7/18

Шэры кіт ў лагуне "Заячий глаз" у штаце Паўднёвая Ніжняя Каліфорнія. Шэры кіт лічыцца адным з самых старажытных млекакормячых. Як мяркуецца, узрост гэтага віду - каля 30 мільёнаў гадоў.

© Sputnik / Вера Костамо / Перайсці ў фотабанк

Шэры кіт ў праліве Сянявіна ля вострава Ытыгран у Чукоцкай аўтаномнай акрузе. Гэтыя кіты менш астатніх сучаснікаў страцілі сувязь з зямлёй: яны трымаюцца ля ўзбярэжжа і размнажаюцца ў плыткіх залівах. Вага дарослай асобіны можа дасягаць 35 тон, а даўжыня - 15 метраў.

Шэры кіт ў праліве Сянявіна ля вострава Ытыгран у Чукоцкай аўтаномнай акрузе. Гэтыя кіты менш астатніх сучаснікаў страцілі сувязь з зямлёй: яны трымаюцца ля ўзбярэжжа і размнажаюцца ў плыткіх залівах. Вага дарослай асобіны можа дасягаць 35 тон, а даўжыня - 15 метраў. - Sputnik Беларусь
8/18

Шэры кіт ў праліве Сянявіна ля вострава Ытыгран у Чукоцкай аўтаномнай акрузе. Гэтыя кіты менш астатніх сучаснікаў страцілі сувязь з зямлёй: яны трымаюцца ля ўзбярэжжа і размнажаюцца ў плыткіх залівах. Вага дарослай асобіны можа дасягаць 35 тон, а даўжыня - 15 метраў.

CC BY 2.0 / Jason Thompson / Bryde's Whale

Паласацікі Брайда - кіт, названы па імені нарвежскага суднаўладальніка і кітабоя, які ўдзельнічаў у стварэнні першай сучаснай кітабойнай станцыі ў Паўднёвай Афрыцы. Гэтыя кіты важаць 16-25 тон, а ў даўжыню вырастаюць да 14 метраў.

Паласацікі Брайда - кіт, названы па імені нарвежскага суднаўладальніка і кітабоя, які ўдзельнічаў у стварэнні першай сучаснай кітабойнай станцыі ў Паўднёвай Афрыцы. Гэтыя кіты важаць 16-25 тон, а ў даўжыню вырастаюць да 14 метраў. - Sputnik Беларусь
9/18

Паласацікі Брайда - кіт, названы па імені нарвежскага суднаўладальніка і кітабоя, які ўдзельнічаў у стварэнні першай сучаснай кітабойнай станцыі ў Паўднёвай Афрыцы. Гэтыя кіты важаць 16-25 тон, а ў даўжыню вырастаюць да 14 метраў.

CC BY 2.0 / Jason Thompson / Bryde's Whale

Нягледзячы на ​​імя, гэтаму віду пашанцавала: на паласацікаў Брайда не вялося сістэматычнае паляванне, таму яны да гэтага часу часта сустракаюцца ў сусветным акіяне і не лічацца відам, якому пагражае знікненне.

Нягледзячы на ​​імя, гэтаму віду пашанцавала: на паласацікаў Брайда не вялося сістэматычнае паляванне, таму яны да гэтага часу часта сустракаюцца ў сусветным акіяне і не лічацца відам, якому пагражае знікненне. - Sputnik Беларусь
10/18

Нягледзячы на ​​імя, гэтаму віду пашанцавала: на паласацікаў Брайда не вялося сістэматычнае паляванне, таму яны да гэтага часу часта сустракаюцца ў сусветным акіяне і не лічацца відам, якому пагражае знікненне.

© Photo : Florida Fish and Wildlife Conservation Commission, NOAA

Паўднёвы кіт і дэльфіны каля берагоў Фларыды. Паўднёвыя кіты могуць дасягаць даўжыні ў 18 метраў і важыць 80 тон. Самкі ў гэтага віду буйней самцоў. Іх цікаўнасць і кантактнасць зрабілі іх лёгкай здабычай кітабояў, але пасля ўвядзення забароны на промысел іх колькасць пачала аднаўляцца.

Паўднёвы кіт і дэльфіны каля берагоў Фларыды. Паўднёвыя кіты могуць дасягаць даўжыні ў 18 метраў і важыць 80 тон. Самкі ў гэтага віду буйней самцоў. Іх цікаўнасць і кантактнасць зрабілі іх лёгкай здабычай кітабояў, але пасля ўвядзення забароны на промысел іх колькасць пачала аднаўляцца. - Sputnik Беларусь
11/18

Паўднёвы кіт і дэльфіны каля берагоў Фларыды. Паўднёвыя кіты могуць дасягаць даўжыні ў 18 метраў і важыць 80 тон. Самкі ў гэтага віду буйней самцоў. Іх цікаўнасць і кантактнасць зрабілі іх лёгкай здабычай кітабояў, але пасля ўвядзення забароны на промысел іх колькасць пачала аднаўляцца.

CC BY-SA 2.0 / Brian Skerry / Oregon State University / Right whales

Паўднёвы кіт каля Оклендскіх астравоў у Ціхім акіяне. Цяпер гэтых кітоў можна часта сустрэць ля берагоў Аргентыны. Яны не баяцца падплываць да турыстычных катэраў.

Паўднёвы кіт каля Оклендскіх астравоў у Ціхім акіяне. Цяпер гэтых кітоў можна часта сустрэць ля берагоў Аргентыны. Яны не баяцца падплываць да турыстычных катэраў. - Sputnik Беларусь
12/18

Паўднёвы кіт каля Оклендскіх астравоў у Ціхім акіяне. Цяпер гэтых кітоў можна часта сустрэць ля берагоў Аргентыны. Яны не баяцца падплываць да турыстычных катэраў.

© AP / Guam Variety News, Chris Bangs

Кашалоты - найбуйнейшыя з зубатых кітоў. Яны растуць ўсё жыццё, таму чым старэй кіт, тым ён буйней. Вага самцоў можа дасягаць 50 тон, а даўжыня - 20 метраў, самкі значна саступаюць ім па памерах.

Кашалоты - найбуйнейшыя з зубатых кітоў. Яны растуць ўсё жыццё, таму чым старэй кіт, тым ён буйней. Вага самцоў можа дасягаць 50 тон, а даўжыня - 20 метраў, самкі значна саступаюць ім па памерах. - Sputnik Беларусь
13/18

Кашалоты - найбуйнейшыя з зубатых кітоў. Яны растуць ўсё жыццё, таму чым старэй кіт, тым ён буйней. Вага самцоў можа дасягаць 50 тон, а даўжыня - 20 метраў, самкі значна саступаюць ім па памерах.

© Sputnik / Виталий Аньков / Перайсці ў фотабанк

Навукоўцы налічылі каля паўсотні гукавых сігналаў, якія ўмеюць выдаваць бялухі. Гэта і свіст, і шчабятанне, і клёкат, і пранізлівы крык, і роў, і нават скрыгат. За разнастайнасць гукаў амерыканцы празвалі бялух "марской канарэйкай" (sea canary), а ў рускай мове з'явіўся выраз "раўці як бялуха".

Навукоўцы налічылі каля паўсотні гукавых сігналаў, якія ўмеюць выдаваць бялухі. Гэта і свіст, і шчабятанне, і клёкат, і пранізлівы крык, і роў, і нават скрыгат. За разнастайнасць гукаў амерыканцы празвалі бялух "марской канарэйкай" (sea canary), а ў рускай мове з'явіўся выраз "раўці як бялуха". - Sputnik Беларусь
14/18

Навукоўцы налічылі каля паўсотні гукавых сігналаў, якія ўмеюць выдаваць бялухі. Гэта і свіст, і шчабятанне, і клёкат, і пранізлівы крык, і роў, і нават скрыгат. За разнастайнасць гукаў амерыканцы празвалі бялух "марской канарэйкай" (sea canary), а ў рускай мове з'явіўся выраз "раўці як бялуха".

© Sputnik / Антон Денисов / Перайсці ў фотабанк

Акрамя гукаў, бялухі пры зносінах выкарыстоўваюць міміку і "мову цела" (плясканні па вадзе хваставымі плаўнікамі). Найбуйнейшыя самцы бялухі дасягаюць даўжыні да шасці метраў і важаць каля двух тон. Натуральным асяроддзем пасялення гэтых зубатых кітоў з'яўляюцца арктычныя воды, а таксама Белае, Берынгава і Ахоцкае мора. Даказана, што яны запамінаюць месца свайго нараджэння і шлях да яго пасля зімоўкі.

Акрамя гукаў, бялухі пры зносінах выкарыстоўваюць міміку і "мову цела" (плясканні па вадзе хваставымі плаўнікамі). Найбуйнейшыя самцы бялухі дасягаюць даўжыні да шасці метраў і важаць каля двух тон. Натуральным асяроддзем пасялення гэтых зубатых кітоў з'яўляюцца арктычныя воды, а таксама Белае, Берынгава і Ахоцкае мора. Даказана, што яны запамінаюць месца свайго нараджэння і шлях да яго пасля зімоўкі. - Sputnik Беларусь
15/18

Акрамя гукаў, бялухі пры зносінах выкарыстоўваюць міміку і "мову цела" (плясканні па вадзе хваставымі плаўнікамі). Найбуйнейшыя самцы бялухі дасягаюць даўжыні да шасці метраў і важаць каля двух тон. Натуральным асяроддзем пасялення гэтых зубатых кітоў з'яўляюцца арктычныя воды, а таксама Белае, Берынгава і Ахоцкае мора. Даказана, што яны запамінаюць месца свайго нараджэння і шлях да яго пасля зімоўкі.

CC BY 2.0 / David Ellifrit, NOAA / Killer whales in Alaska

Дэльфін-касатка - драпежнік. Камерцыйная здабыча касатак была спынена ў 1981 годзе ў сувязі з мараторыем на здабычу кітоў. Невялікая колькасць касатак па-ранейшаму здабываецца ў водах Грэнландыі, Інданезіі і Японіі.

Дэльфін-касатка - драпежнік. Камерцыйная здабыча касатак была спынена ў 1981 годзе ў сувязі з мараторыем на здабычу кітоў. Невялікая колькасць касатак па-ранейшаму здабываецца ў водах Грэнландыі, Інданезіі і Японіі. - Sputnik Беларусь
16/18

Дэльфін-касатка - драпежнік. Камерцыйная здабыча касатак была спынена ў 1981 годзе ў сувязі з мараторыем на здабычу кітоў. Невялікая колькасць касатак па-ранейшаму здабываецца ў водах Грэнландыі, Інданезіі і Японіі.

CC BY 2.0 / Dr. Mridula Srinivasan, NOAA / Dusky dolphin

Існуе прыкладна 40 відаў дэльфінаў: цёмныя, афаліны, белабочкі, грынды, пярэстыя і іншыя. Усе яны адносяцца да сямейства зубатых кітоў.

Існуе прыкладна 40 відаў дэльфінаў: цёмныя, афаліны, белабочкі, грынды, пярэстыя і іншыя. Усе яны адносяцца да сямейства зубатых кітоў. - Sputnik Беларусь
17/18

Існуе прыкладна 40 відаў дэльфінаў: цёмныя, афаліны, белабочкі, грынды, пярэстыя і іншыя. Усе яны адносяцца да сямейства зубатых кітоў.

CC BY 2.0 / Adam Li, NOAA / Dolphin

"Слоўнікавы запас" звычайнага дэльфіна - да 14 000 гукавых сігналаў. Больш за тое, у дэльфіна ў два разы больш звілін у кары галаўнога мозгу, чым у чалавека. Дэльфіны маюць зносіны паміж сабой, маюць "сацыяльную свядомасць" і праяўляюць эмацыянальнае спачуванне, гатоўнасць дапамагчы нованароджаным і хворым, выштурхваючы іх на паверхню вады. Цяжка ўявіць, што нехта можа пакрыўдзіць такую выдатную жывёлу, але тым не менш некаторыя віды і падвіды дэльфінавых знаходзяцца на мяжы знікнення.

"Слоўнікавы запас" звычайнага дэльфіна - да 14 000 гукавых сігналаў. Больш за тое, у дэльфіна ў два разы больш звілін у кары галаўнога мозгу, чым у чалавека. Дэльфіны маюць зносіны паміж сабой, маюць "сацыяльную свядомасць" і праяўляюць эмацыянальнае спачуванне, гатоўнасць дапамагчы нованароджаным і хворым, выштурхваючы іх на паверхню вады. Цяжка ўявіць, што нехта можа пакрыўдзіць такую выдатную жывёлу, але тым не менш некаторыя віды і падвіды дэльфінавых знаходзяцца на мяжы знікнення. - Sputnik Беларусь
18/18

"Слоўнікавы запас" звычайнага дэльфіна - да 14 000 гукавых сігналаў. Больш за тое, у дэльфіна ў два разы больш звілін у кары галаўнога мозгу, чым у чалавека. Дэльфіны маюць зносіны паміж сабой, маюць "сацыяльную свядомасць" і праяўляюць эмацыянальнае спачуванне, гатоўнасць дапамагчы нованароджаным і хворым, выштурхваючы іх на паверхню вады. Цяжка ўявіць, што нехта можа пакрыўдзіць такую выдатную жывёлу, але тым не менш некаторыя віды і падвіды дэльфінавых знаходзяцца на мяжы знікнення.

Чытайце таксама:
Самыя мудрагелістыя падводныя насельнікі
Самыя прыгожыя пейзажы нашай планеты
Унікальныя лясы свету ў фотаздымках
Стужка навiн
0
Спачатку новыяСпачатку старыя
loader
У эфіры
Заголовок открываемого материала
Міжнародны
InternationalEnglishАнглійскіMundoEspañolІспанскі
Еўропа
DeutschlandDeutschНямецкіFranceFrançaisФранцузскіΕλλάδαΕλληνικάГрэчаскіItaliaItalianoІтальянскіČeská republikaČeštinaЧэшскіPolskaPolskiПольскіСрбиjаСрпскиСербскіLatvijaLatviešuЛатышскіLietuvaLietuviųЛітоўскіMoldovaMoldoveneascăМалдаўскіБеларусьБеларускiБеларускі
Закаўказзе
ԱրմենիաՀայերենАрмянскіАҧсныАҧсышәалаАбхазскіХуссар ИрыстонИронауАсецінскіსაქართველოქართულიГрузінскіAzərbaycanАzərbaycancaАзербайджанскі
Бліжні Усход
Sputnik عربيArabicАрабскіTürkiyeTürkçeТурэцкіSputnik ایرانPersianФарсіSputnik افغانستانDariДары
Цэнтральная Азія
ҚазақстанҚазақ тіліКазахскіКыргызстанКыргызчаКіргізскіOʻzbekistonЎзбекчаУзбекскіТоҷикистонТоҷикӣТаджыкскі
Усходняя і Паўднёва-Усходняя Азія
Việt NamTiếng ViệtВ'етнамскі日本日本語Японскі俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Кітайскі俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Кітайскі
Паўднёвая Амерыка
BrasilPortuguêsПартугальскі