Без хіміі і нітратаў: як у Гродна вырошчваюць кавуны
© SputnikБез хіміі і нітратаў: як у Гродна вырошчваюць кавуны
© Sputnik
Падпісацца
Кавуновае поле знаходзіцца практычна ў межах Гродна, вырошчваюць ягаду без прымянення хіміі і азотных угнаенняў.
ГРОДНА, 22 жні - Sputnik. У Гродна навучыліся вырошчваць беларускія кавуны, якія па смаку і выгляду не саступаюць астраханскім, але пры гэтым не ўтрымліваюць "хіміі" і нітратаў.
Першы ўраджай паласатай ягады ўжо пачалі збіраць і адпраўляць на паліцы крамаў.
© SputnikКавуновае поле пад Гродна
Кавуновае поле пад Гродна
© Sputnik
Кавун побач з капустай
"Пакуль у горадзе асабліва не ведаюць, што мы пачалі вырошчваць кавуны, палі нашыя ахоўваюцца, але, напэўна, хутка прыйдзецца ўзмацняць ахову, гэта ж кавуны, а не капуста якая", - жартуе галоўны аграном Гродзенскай агародніннай фабрыкі Мікалай Грэбень, паказваючы сапраўднае беларускае кавуновае поле.
На фабрыцы вырошчваннем пакуль рэдкай для нашых шырот ягады займаюцца ўсяго трэці год, але ўжо паспелі зрабіць выснову, што справа гэта выгадная і памеры пасяўных плошчаў варта пашыраць.
© SputnikПрыбіраюць кавуны ўручную
Прыбіраюць кавуны ўручную
© Sputnik
Поле знаходзіцца на тэрыторыі фабрыкі гародніны, займае прыкладна гектар. Кавуны тут цяпер - самая экзатычная культура, побач растуць больш традыцыйныя капуста, морква, чырвоныя буракі. Аграном прадпрыемства тлумачыць, што паласатую ягаду нельга назваць занадта пераборлівай. Адзіная прыкметная розніца - шэрагі саджанцаў кавуна пакрыты плёнкай, якая на працягу ўсяго сезону захоўвала ў цяпле каранёвую сістэму расліны.
"У мінулыя гады вырошчвалі кавуны без плёнкі. У першы год атрымалі добры ўраджай, тады пашанцавала з надвор'ем, у мінулым годзе каранёвая сістэма пашкодзілася хваробай, ураджай выйшаў невялікі. Таму ў гэтым сезоне ўсё зрабілі па тэхналогіі. У працэсе даведаемся усе нюансы па догляду за гэтай культурай. Але ўжо дакладна можна сказаць, што займацца гэтым напрамкам варта", - адзначыў суразмоўца Sputnik.
Без "хіміі" і нітратаў
Паласатыя зялёныя ягады схаваліся сярод разрослага пустазелля. Мікалай Грэбень тлумачыць, што поле не апрацоўвалася хіміяй, таму пасля дажджлівых дзён жыціца актыўна паднялася.
"Кавунам зараз пустазелле не пашкодзіць. Хіба што на вашых фота поле будзе выглядаць зарослым і непрыгожым. Калі канчукі раслін сфармаваліся, праполку нельга праводзіць, можна пашкодзіць расліны і парушыць рост пладоў. Да таго ж цяпер ягады практычна саспелі, пачалася ўборка", - дадае суразмоўца.
Паводле яго слоў, кавуновае поле апрацоўвалася ўручную, практычна як хатнія градкі, не выкарыстоўваліся азотныя ўгнаенні для падкормкі ў сезон росту. Гэта пасадка, міжрадныя апрацоўка, праполка, збіраюць кавуны таксама ўручную. "Хімію" выкарыстоўваць нельга. Так як вырошчванне кавуноў і іншых бахчавых культур у Беларусі яшчэ не набрала прамысловыя маштабы, то для гэтых культур яшчэ не зарэгістраваныя хімікаты. Адзіныя ўгнаенні - падкорм глебы каліем і фосфарам падчас восеньскай апрацоўкі.
© SputnikНа полі вырасла каля 9 тысяч кавуноў
На полі вырасла каля 9 тысяч кавуноў
© Sputnik
Так, на поле плошчай адзін гектар было высаджана пяць тысяч саджанцаў. Для кожнага ўручную рабілася адтуліна ў плёнцы на шэрагу, касета з саджанцаў высаджваўся ў глебу так, каб не пашкодзіць каранёвую сістэму. Кожная расліна ў сярэднім дае па два паўнавартасных кавуны вагой 4-6 кілаграмаў.
Па падліках спецыяліста, з улікам натуральных страт на кавуновым полі Гродзенскай агародніннай фабрыкі вырасла 4,5 тысячы раслін і каля 9 тысяч кавуноў.
Нітратаў у два разы ніжэй за норму
"За нашы кавуны я адказваю. Лабараторыя правяла аналіз на ўтрыманне нітратаў, іх у два разы ніжэй за норму. А па смакавых якасцях яны не саступаюць імпартнай ягадзе. Самі паспрабуйце і пераканайцеся", - адзначае Грэбень і прапануе прама на поле правесці дэгустацыю ўраджаю.
У разрэзе кавун апынуўся чырвоным, на смак - салодкім. Аказалася, што вырасціць ягаду цалкам па сілах кожнаму садоўніку-аматару.
© SputnikУ гэтым годзе кавуны добра выспелі
У гэтым годзе кавуны добра выспелі
© Sputnik
"У Беларусі зарэгістраваны гатунак кавуна "Раманза", яго выкарыстоўваем і мы, і іншыя фермеры, хто займаецца гэтай культурай. Пагодныя ўмовы дазваляюць ягадзе паспець. Напрыклад, расаду мы вырошчвалі ў траўні, 15 чэрвеня культуры высадзілі на поле, на паспяванне трэба 55 вегетатыўных дзён. Так што кавун - ужо не такая экзатычная для нашай краіны ягада", - адзначыў Грэбень.
Большая частка ўраджаю да канца жніўня ўжо саспела. Пакуль на поле пад Гродна работнікі выбіраюць самыя буйныя ягады вагай больш за 4-5 кілаграмаў і тут жа аддаюць на продаж ва ўласную гандлёвую сетку фабрыкі. Ёсць і зусім "драбкі" - па 1,5-2 кіло, яны ўжо не вырастуць, але ім трэба крыху больш часу, каб даспець і набраць прысмакі. А на наступным тыдні ўвесь ураджай прыбяруць цалкам, ягады адправяць на склад і будуць паступова прадаваць.
"У першы год нашы пакупнікі яшчэ з недаверам ставіліся да гродзенскіх кавуноў. Потым паспрабавалі, убачылі, што яны экалагічна чыстыя, без хіміі і дабавак, пры гэтым салодкія, сакавітыя, таму купляюць ахвотна", - адзначыў аграном.
© SputnikУ гаспадарцы гавораць, што гродзенцы ахвотна купляюць кавуны
У гаспадарцы гавораць, што гродзенцы ахвотна купляюць кавуны
© Sputnik