Відэа

Амаль як у Бардо: як пад Мінскам вырошчваюць сотні гатункаў вінаграда - відэа

Самахвалавічы вядомыя ў акрузе не толькі сваімі яблыневымі садамі, але і плантацыямі вінаграднікаў. У Інстытуце пладаводства эксперыментальна вырошчваюць культуру не адзін дзясятак гадоў і выдатна з гэтым спраўляюцца. Глядзіце падрабязнасьці на відэа Sputnik.
Усяго тут расце каля 2 га вінаграднікаў. Гатункі самыя розныя - ёсць дзясятак беларускіх, але большасць завозные. Як кажуць самі навукоўцы, імпартныя гатункі лепш проста таму, што там ёсць цэлыя інстытуты па гадоўлі вінаграду, і ў іх укладваюцца мільёны долараў. Да таго ж, каб вывесьці адзін гатунак, часам патрэбныя гады, і працэс гэты вельмі працаёмкі.
Затое мясцовыя спецыялісты змаглі "прывучыць" 500 імпартных гатункаў да беларускага клімату. Яны запэўніваюць: вінаград у Беларусі вырошчваць можна і трэба. Культура гэтая, на самай справе, не вельмі пераборлівая.
Галоўнае - правільна чэрэнкаваць, высаджваць у грунт і своечасова абараняць ад замаразкаў. А вось шмат сонца, насуперак распаўсюджанаму меркаванню, вінаград не любіць, як і засушлівае лета.
Аказваецца, беларускі вінаград добра падыходзіць не толькі для ўжывання ў свежым выглядзе. Ён яшчэ падыходзіць для добрага віна, якое будзе і не горш за французскае.
"Беларускае вінаробства ў найбліжэйшай будучыні мае месца быць. Мы ў пачатку шляху. Але за апошнія гадоў пяць ёсць вынік, хто займаецца хатнім вінаробствам. Цяпер ідзе тэндэнцыя да таго, каб рабіць віно з аднаго гатунку. Адна плантацыя. Монагатункавыя віна. З гатунку "маршал Фош", "Рэгент", "Бьянка", "Крышталь", "Салярыс". Я спрабаваў ўсе гэтыя віны. Яны нядрэнныя", - кажа куратар вінаграднай калекцыі РУП" Інстытут пладаводства "НАН Беларусі Уладзімір Усцінаў.
Паводле яго слоў, ураджайнасць выгадаванага ў краіне вінаграду добрая, калі своечасова правесці апрацоўку ад шкоднікаў, - у раёне 40 ц/га (у залежнасці ад гатунку, года і ўмоў надвор'я).
А каб вінаградараў ў Беларусі станавілася больш, у Інстытуце пладаводства штогод у вераснёўскія дні арганізуюць "Дзень вінаграду", куды запрашаюць фермераў. Праводзяць дэгустацыі розных гатункаў і дзеляцца каштоўным вопытам вырошчвання гэтай смачнай і карыснай ягады.
Стужка навiн
0
Спачатку новыяСпачатку старыя
loader
У эфіры
Заголовок открываемого материала