Гэта неядома: КДК праверыў школьныя сталовыя Віцебшчыны

© Sputnik / Александр Кряжев / Перайсці ў фотабанкШкольная сталовая
Школьная сталовая
 - Sputnik Беларусь, 1920, 14.01.2022
Падпісацца на
Спецыялісты паспрабавалі высветліць, чаму вучні не хочуць есці прыгатаваныя стравы: так, напрыклад, у адной з віцебскіх школ каля паловы ўсіх порцый гуляшу з макаронамі выкідвалася ў адходы.
МІНСК, 14 сту - Sputnik. Інспектары Камітэта дзяржкантролю паглядзелі, як арганізавана харчаванне вучняў у Віцебскай вобласці, і выявілі шмат парушэнняў, паведамляе прэс-служба ведамства.
Маніторынгі ў школах праходзілі ў лістападзе-снежні 2021 года. Істотныя недахопы былі выяўлены ў навучальных установах Віцебска, Аршанскага і Ліёзненскага раёнаў. Вучні скардзіліся на неядомую ежу - у прыватнасці гуляш і макароны ў адной з віцебскіх школ, - якая пасля сняданку заставалася некранутай. Каля паловы ўсіх порцый выкідвалася ў адыходы.
"А ў лёзненскай школе адходы тварожнай запяканкі са смятанай склалі 28 працэнтаў", - адзначылі ў КДК.

Маленькія порцыі

Супрацоўнікі камітэта выявілі таксама факты незадавальнення порцый. Напрыклад, у адной з віцебскіх школ сярэдняя недавага адной порцыі склала 25,8%. Акрамя таго, былі выпадкі лішкаў і нястачы прадуктаў у школьнай сталовай. У школьнай установе Аршанскага раёна на складзе знайшлі 22 кг нявыдаткаваных прадуктаў, у той жа час не хапала сокаў, малака і каўбасы.
Установам накіравалі рэкамендацыю па аператыўным навядзенні парадку, дзевяць кіраўнікоў і работнікаў школ былі пакараныя дысцыплінарна. У Дзяржкантролі ўдакладнілі, што летась у праблемных школах былі ўдасканалены харчаблокі, на гэтыя мэты ўлады накіравалі больш за 2 мільёны рублёў.

Дрэннае харчаванне

Па словах супрацоўніка Рэспубліканскага цэнтра гігіены, эпідэміялогіі і грамадскага здароўя Алы Малахавай, скаргі на школьнае харчаванне паступаюць ад бацькоў увесь час. Па-першае, лічыць спецыяліст, у дзяцей памяняліся смакавыя прыхільнасці. Меню ў сталовых павінна заставацца "гнуткім", калі раптам бачна, што нейкая страва катэгарычна "не зайшла" дзецям.
Акрамя таго, на яе думку, у сталовых дрэнна сервіруюць стравы - калі ў адну талерку звалены горы з гарачага і салаты адначасова, апетыту гэта не дадае. Таму варта ўлічваць і сервіроўку, і афармленне залы, і нават знешні выгляд кухараў і іх чыстая ўніформа, лічыць Малахава.
Стужка навiн
0
Спачатку новыяСпачатку старыя
loader
У эфіры
Заголовок открываемого материала