Масленіца ў разгары: самыя смачныя рэцэпты бліноў

© Sputnik / Сергей ЛескетьАбрад "Чырачка"
Абрад Чырачка - Sputnik Беларусь, 1920, 01.03.2022
Падпісацца на
НовостиTelegram
Масленічны тыдзень у самым разгары - гэта час, калі трэба весяліцца і пекчы блінцы. З гэтай нагоды Sputnik падрыхтаваў топ-5 рэцэптаў бліноў .
Масленіца, якую ўсходнія славяне адзначаюць цэлы тыдзень, у 2022 годзе прыйшлася на тыдзень з 28 лютага па 6 сакавіка. Свята адзначаецца перад Вялікім пастом, а акрамя таго азначае памежны час паміж зімой і вясной.
Кожны дзень у Масленіцу мае сваё значэнне і "расклад". У даўніну ў панядзелак хадзілі ў госці да сватоў, планавалі гулянні, рабілі пудзіла. У аўторак усе каталіся з горкі, а большасць абрадаў мела сваёй мэтай сватаўство. У сераду цешча клікала зяця на бліны і павінна была прадэманстраваць сваю прыхільнасць да яго.
У чацвер, першы дзень Шырокай Масленіцы, ладзілі разнастайныя вулічныя гулянні, якія завяршаліся вясёлымі застоллямі, людзі палілі вогнішча для рытуальных скокаў, спявалі абрадавыя песні. У пятніцу цешча наносіла дачцэ візіт у адказ, а тая пякла бліны. Суботу прысвячалі дзявочым пасядзелкам з сяброўкамі і раднёй. Кульмінацыя ўсяго тыдня прыпадала на нядзелю — людзі прасілі адзін у аднаго прабачэння за ўсе крыўды, каб пакінуць іх у "адыходзячым" годзе, паміналі нябожчыкаў, парыліся ў лазні, палілі пудзіла і рэшткі святочнай ежы.

Хатнія тонкія блінцы

3 яйкі;
1 ст. л. цукру;
1 ч. л. солі;
500 мл малака;
280 г мукі;
3 ст. л. алею.
Як гатаваць. У місцы злёгку ўзбіць яйкі з цукрам і соллю. У атрыманую сумесь уліць палову падрыхтаванага халоднага малака. Змяшаць венцам, каб атрымалася маса аднастайнай кансістэнцыі. Муку прасеяць праз дробнае сіта і патроху дадаць у яечна-малочную сумесь, змешваючы да атрымання цеста кансістэнцыі аднастайнай смятаны. Вельмі важна, каб не было камячкоў. Дадаць у цеста рэшткі малака і старанна змяшаць венцам. Потым уліць алей, яшчэ раз змяшаць. Лепш за ўсё гатаваць гэтыя блінцы на чыгуннай патэльні, вышмараванай алеем.
© Pixabay/RitaEБлінцы можна аздабляць цукровай пудрай, мёдам, варэннем, рознымі ягадамі
Блины на тарелке - Sputnik Беларусь, 1920, 28.02.2022
Блінцы можна аздабляць цукровай пудрай, мёдам, варэннем, рознымі ягадамі

Тонкія заварныя бліны на малацэ і вадзе

2 яйкі;
2 ст. л. цукру;
½ ч. л. солі;
300 мл малака;
150 г мукі;
150 мл вады;
30 мл алею.
Як гатаваць. У глыбокай місцы ўзбіце яйкі ў пену. Дадайце туды цукар, соль і палову падрыхтаванага малака. Змяшайце, дадайце муку і замясіце аднастайнае цеста. Уліце рэшту малака, змяшайце і дадайце ваду-кіпень. Зноў змяшайце і ўвядзіце ў цеста алей. Старанна ўзбіце масу венцам. Патэльню вышмаруйце алеем і распаліце ​​на сярэднім агні.

Тонкія бліны на сыроватцы

1 л малочнай сыроваткі;
2 яйкі;
1 ст. л. цукру;
1 ч. л. солі;
300 г пшанічнай мукі;
50 г крухмалу;
½ ч. л. соды;
50 г сметанковага масла;
500 мл сыроваткі, даведзенай да кіпення на сярэднім агні.
Як гатаваць. У глыбокай місцы злучыце яйкі, цукар і соль. Затым уліце 500 мл некіпячонай сыроваткі і акуратна ўсыпце папярэдне змешаную муку і крухмал. Кіпячоную сыроватку злучыце з содай і ўліце тонкім струменьчыкам у міску да астатніх інгрэдыентаў. Дбайна змяшайце. Цеста павінна атрымацца вадкім, але пышным. Сметанковае масла падпаліце ​​ў патэльні, уліце ў міску і зноў змяшайце. На сярэднім агні добра разагрэйце патэльню з рэшткамі алею.

Яблычныя бліны на малацэ

500 мл малака;
2 яйкі;
1¼ ст. л. цукру;
10 г ванільнага цукру;
дробка солі;
½ ч. л. молатай карыцы;
180 г мукі;
30 мл алею;
2 свежых яблыка.
Як гатаваць. У глыбокай місцы венцам злучыце малако, яйкі, звычайны і ванільны цукар, соль і карыцу. Акуратна ўсыпце муку і зноў узбіце. Уліце алей і зноў змяшайце. Яблыкі пачысціце, натрыце на буйнай тарцы і дадайце ў цеста. Яшчэ раз старанна змяшайце. Патэльню вышмаруйце алеем і нагрэйце на сярэднім агні. Выпякайце блінцы з двух бакоў, пакуль яны не падрумяняцца.
© Pixabay fotobank.ruНа Масленіцу кожны дзень можна гатаваць розныя блінцы
Блины на Масленицу - Sputnik Беларусь, 1920, 28.02.2022
На Масленіцу кожны дзень можна гатаваць розныя блінцы

Заварныя бліны на кефіры

500 мл кефіру;
2 яйкі;
2 ст. л. цукру;
1 ч. л. солі;
300 г пшанічнай мукі;
1 ч. л. соды;
500 мл кіпеню;
50 мл алею.
Як гатаваць. У глыбокай місцы старанна ўзбіце венцам кефір, яйкі, цукар і соль. Акуратна ўсыпце муку і замясіце аднастайнае цеста. Злучыце соду з кіпенем. Пачакайце некалькі секунд і, памешваючы цеста, уліце ў яго ваду. Узбіце і пакіньце на 5 хвілін. Затым уліце ў міску алей, зноў змяшайце. Блінную патэльню распаліце ​​на сярэднім агні і вышмаруйце алеем перад выпяканнем першага бліна.
Смачна есці!
Таксама на Sputnik:
Масленічны тыдзень пачаўся ў праваслаўных
Беларускія звычаі і традыцыі святкавання Масленіцы
Як гукалі Чырачку ў Лельчыцкім раёне на Масленіцу
Стужка навiн
0