https://bel.sputnik.by/20240106/katlety-na-3d-pryntary-belaruskya-navukotsy-raspratsaval-nkalnuyu-tekhnalogyu-1082576226.html
Катлеты на 3D-прынтары: беларускія навукоўцы распрацавалі ўнікальную тэхналогію
Катлеты на 3D-прынтары: беларускія навукоўцы распрацавалі ўнікальную тэхналогію
Sputnik Беларусь
Айчынная распрацоўка выгадна адрозніваецца ад сусветных аналагаў: пры вытворчасці прадуктаў харчавання не выкарыстоўваюцца хімічныя дабаўкі. 06.01.2024, Sputnik Беларусь
2024-01-06T14:48+0300
2024-01-06T14:48+0300
2024-01-06T14:48+0300
мяса
3d-мадэль
навукоўцы
навука і тэхналогіі
грамадства
прадукты харчавання
у беларусі
беларусь
навіны
https://cdnn11.img.sputnik.by/img/07e8/01/02/1082526757_0:174:3024:1875_1920x0_80_0_0_579a3b0876cdb34a7f62417b4d196fc7.jpg
МІНСК, 6 сту – Sputnik. Інстытут мяса-малочнай прамысловасці Беларусі распрацаваў тэхналогію, пры якой катлеты і іншыя мясныя прадукты можна друкаваць на 3D-прынтары.Як адзначае супрацоўніца інстытута Ірына Калтовіч, унікальнасць тэхналогіі ў тым, што навукоўцы выкарыстоўваюць натуральную мясную сыравіну – свініну, ялавічыну, мяса бройлераў. І ніякіх дабавак, фарбавальнікаў, кансервантаў, стабілізатараў і гэтак далей. Патрэбны прадукт тэхналогія харчовага прынтынгу гатуе з сумесей па рэцэптурах навукоўцаў.Яна звярнула ўвагу на сусветны вопыт і падкрэсліла, што ў большасці сваёй, калі ежу друкуюць на 3D-прынтарах, выкарыстоўваюць хімічныя дабаўкі. Дзякуючы ім "выраб" трымае форму."Палітыка інстытута ў цэлым – натуральнасць без усялякай хіміі. Аналагаў у сусветнай практыцы нашым сумесям няма", - дадала спецыяліст.Каўбаса для веганаўКалтовіч таксама паведаміла, што на завяршальным этапе даследаванняў знаходзіцца веганская каўбаса на аснове агародніны. У яе складзе будуць цыбуля, морква, бульба, каляровая капуста, гарохавая, рысавая і грэцкая мука, а таксама сумесі сухой агародніны.Акрамя таго, у рэцэптуры можа быць дададзена сметанковае масла, яечны парашок, а таксама грыбы. Беларуская веганская каўбаса будзе вырабляцца толькі з айчынных натуральных прадуктаў. Прадугледжваецца, што ў продажы гэты прадукт з’явіцца ў 2024 годзе.>>> Хочаце яшчэ больш актуальных і цікавых навін – падпісвайцеся на Telegram-канал Sputnik Беларусь, чытайце нас у Дзэн, а таксама сачыце за намі ў сацсетках "Одноклассники" і "ВКонтакте"
https://bel.sputnik.by/20231215/mnselgaskharch-belarus-dapamozha-ras-lshkam-yayka--kurynaga-myasa-1082066456.html
беларусь
Sputnik Беларусь
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2024
Sputnik Беларусь
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Навіны
ru_BY
Sputnik Беларусь
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdnn11.img.sputnik.by/img/07e8/01/02/1082526757_147:0:2878:2048_1920x0_80_0_0_c9e8d2244acf8643ba1adb24e60e9c6e.jpgSputnik Беларусь
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
мяса, 3d-мадэль, навукоўцы, навука і тэхналогіі, грамадства, прадукты харчавання, у беларусі, беларусь, навіны
мяса, 3d-мадэль, навукоўцы, навука і тэхналогіі, грамадства, прадукты харчавання, у беларусі, беларусь, навіны
Катлеты на 3D-прынтары: беларускія навукоўцы распрацавалі ўнікальную тэхналогію
Айчынная распрацоўка выгадна адрозніваецца ад сусветных аналагаў: пры вытворчасці прадуктаў харчавання не выкарыстоўваюцца хімічныя дабаўкі.
МІНСК, 6 сту – Sputnik. Інстытут мяса-малочнай прамысловасці Беларусі распрацаваў тэхналогію, пры якой катлеты і іншыя мясныя прадукты можна друкаваць на 3D-прынтары.
Як адзначае супрацоўніца інстытута Ірына Калтовіч, унікальнасць тэхналогіі ў тым, што навукоўцы выкарыстоўваюць натуральную мясную сыравіну – свініну, ялавічыну, мяса бройлераў. І ніякіх дабавак, фарбавальнікаў, кансервантаў, стабілізатараў і гэтак далей. Патрэбны прадукт тэхналогія харчовага прынтынгу гатуе з сумесей па рэцэптурах навукоўцаў.
"Гэта не штучнае мяса, не яго аналагі, не нейкія раслінныя дабаўкі <…> Мы распрацавалі масу розных сумесей з натуральнага мяса. Можна мадэліраваць склад прадукту і форму", - сказала Калтовіч у інтэрв’ю "Сельскай газеце".
Яна звярнула ўвагу на сусветны вопыт і падкрэсліла, што ў большасці сваёй, калі ежу друкуюць на 3D-прынтарах, выкарыстоўваюць хімічныя дабаўкі. Дзякуючы ім "выраб" трымае форму.
"Палітыка інстытута ў цэлым – натуральнасць без усялякай хіміі. Аналагаў у сусветнай практыцы нашым сумесям няма", - дадала спецыяліст.
Калтовіч таксама паведаміла, што на завяршальным этапе даследаванняў знаходзіцца веганская каўбаса на аснове агародніны. У яе складзе будуць цыбуля, морква, бульба, каляровая капуста, гарохавая, рысавая і грэцкая мука, а таксама сумесі сухой агародніны.
Акрамя таго, у рэцэптуры можа быць дададзена сметанковае масла, яечны парашок, а таксама грыбы. Беларуская веганская каўбаса будзе вырабляцца толькі з айчынных натуральных прадуктаў. Прадугледжваецца, што ў продажы гэты прадукт з’явіцца ў 2024 годзе.
>>> Хочаце яшчэ больш актуальных і цікавых навін – падпісвайцеся на Telegram-канал Sputnik Беларусь, чытайце нас у Дзэн, а таксама сачыце за намі ў сацсетках "Одноклассники" і "ВКонтакте"