https://bel.sputnik.by/20241109/urach-nazvala-agarodnnu-yakaya-mozha-zamyants-u-ratsyne-bulbu-1090882933.html
Урач назвала агародніну, якая можа замяніць у рацыёне бульбу
Урач назвала агародніну, якая можа замяніць у рацыёне бульбу
Sputnik Беларусь
У альтэрнатыўных прадуктах змяшчаецца больш павольных вугляводаў, якія не правакуюць рэзкага ўздыму цукру ў крыві. 09.11.2024, Sputnik Беларусь
2024-11-09T14:41+0300
2024-11-09T14:41+0300
2024-11-09T14:41+0300
урач
агародніна
грамадства
здароўе
навіны
у беларусі
беларусь
харчаванне
прадукты харчавання
https://cdnn11.img.sputnik.by/img/07e6/02/11/1060464090_0:154:3072:1882_1920x0_80_0_0_9f030da0446c54b24e6e564068425a3c.jpg
МІНСК, 9 ліс – Sputnik. Тапінамбур, батат, фасоля і сельдэрэй валодаюць смакавымі і пажыўнымі ўласцівасцямі, падобнымі з бульбай, і могуць стаць яе аптымальнай заменай у паўсядзённым рацыёне, паведаміла ўрач-эндакрынолаг Віднаўскай клінічнай бальніцы Мінздароўя Маскоўскай вобласці Ганна Кузняцова.Паводле яе слоў, харчовая каштоўнасць батата і бульбы амаль супадае. Аднак у батаце змяшчаецца крыху больш клятчаткі і павольных вугляводаў, таму не адбываецца рэзкага скачка цукру ў крыві. Пры гэтым яна параіла быць асцярожнымі з гэтым прадуктам людзям з цукровым дыябетам."Для дыябетыкаў гэта ўсё роўна непажаданы прадукт, але ўсім астатнім ён дадасць у скарбонку масу карысных рэчываў", - расказала Кузняцова ў інтэрв’ю РІА Навіны.Па словах эндакрынолага, батат багаты на кальцый і магній, вітамін В6. Таксама ў ім шмат вітаміна А, найважнейшага элемента для здароўя зроку, скурных пакроваў і стабілізацыі функцыі росту – у 100 грамах змяшчаецца 200% ад дзённай нормы гэтага элемента. Таму "салодкую бульбу" рэкамендуюць ужываць дзецям і падлеткам у перыяд актыўнага росту.Яшчэ адзін карысны альтэрнатыўны бульбе прадукт – тапінамбур. Яго высокая каштоўнасць заключаецца ва ўтрыманні натуральнага прэбіётыка – інуліну, які дапамагае стабілізаваць мікрафлору кішэчніка, тым самым паляпшаючы метабалізм і перашкаджаючы набіраць лішнія кілаграмы.Акрамя гэтага, у тапінамбуры шмат кальцыю, жалеза, магнію, фосфару, натрыю, медзі, селену, дадала Кузняцова.Яшчэ адзін варыянт замены бульбы – фасоля. Яе можна выкарыстоўваць у баршчы, супах з капустай, вінегрэце, як начынне для рулетаў і піражкоў. Па словах эндакрынолага, утрыманне бялкоў і вугляводаў у фасолі практычна аднолькавае, у 100 грамах гэтага прадукту змяшчаецца практычна такая ж колькасць бялка, што і ў курыцы, і ў ялавічыне.Акрамя гэтага, дадала эндакрынолаг, можна замяняць бульбу коранем сельдэрэю. Ён выводзіць непатрэбную вадкасць з арганізма і, у адрозненне ад бульбы, менш крухмалісты. Таксама ў ім утрымоўваецца шмат карысных рэчываў і вітамінаў: эфірныя і тлустыя маслы, арганічныя кіслоты, вітаміны C, Е, K, А, групы B, а таксама кальцый, пурын, фосфар.У халодную пару года эндакрынолаг рэкамендуе есці рэпу.Хочаце яшчэ больш актуальных і цікавых навін – падпісвайцеся на Telegram-канал Sputnik Беларусь, чытайце нас у Дзэн, а таксама сачыце за намі ў сацсетках "Одноклассники" і "ВКонтакте"
https://bel.sputnik.by/20240921/charnushk--von-a-byalushk--u-khatu-abo-robm-raslnnyya-prypasy-na-babna-leta-1089705253.html
беларусь
Sputnik Беларусь
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2024
Sputnik Беларусь
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Навіны
ru_BY
Sputnik Беларусь
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdnn11.img.sputnik.by/img/07e6/02/11/1060464090_199:0:2930:2048_1920x0_80_0_0_6e27a93dc9f538234aba73f92c1cfb3e.jpgSputnik Беларусь
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
урач, агародніна, грамадства, здароўе, навіны , у беларусі, беларусь, харчаванне, прадукты харчавання
урач, агародніна, грамадства, здароўе, навіны , у беларусі, беларусь, харчаванне, прадукты харчавання
Урач назвала агародніну, якая можа замяніць у рацыёне бульбу
У альтэрнатыўных прадуктах змяшчаецца больш павольных вугляводаў, якія не правакуюць рэзкага ўздыму цукру ў крыві.
МІНСК, 9 ліс – Sputnik. Тапінамбур, батат, фасоля і сельдэрэй валодаюць смакавымі і пажыўнымі ўласцівасцямі, падобнымі з бульбай, і могуць стаць яе аптымальнай заменай у паўсядзённым рацыёне, паведаміла ўрач-эндакрынолаг Віднаўскай клінічнай бальніцы Мінздароўя Маскоўскай вобласці Ганна Кузняцова.
Паводле яе слоў, харчовая каштоўнасць батата і бульбы амаль супадае. Аднак у батаце змяшчаецца крыху больш клятчаткі і павольных вугляводаў, таму не адбываецца рэзкага скачка цукру ў крыві. Пры гэтым яна параіла быць асцярожнымі з гэтым прадуктам людзям з цукровым дыябетам.
"Для дыябетыкаў гэта ўсё роўна непажаданы прадукт, але ўсім астатнім ён дадасць у скарбонку масу карысных рэчываў", - расказала Кузняцова ў інтэрв’ю
РІА Навіны.
Па словах эндакрынолага, батат багаты на кальцый і магній, вітамін В6. Таксама ў ім шмат вітаміна А, найважнейшага элемента для здароўя зроку, скурных пакроваў і стабілізацыі функцыі росту – у 100 грамах змяшчаецца 200% ад дзённай нормы гэтага элемента. Таму "салодкую бульбу" рэкамендуюць ужываць дзецям і падлеткам у перыяд актыўнага росту.
Яшчэ адзін карысны альтэрнатыўны бульбе прадукт – тапінамбур. Яго высокая каштоўнасць заключаецца ва ўтрыманні натуральнага прэбіётыка – інуліну, які дапамагае стабілізаваць мікрафлору кішэчніка, тым самым паляпшаючы метабалізм і перашкаджаючы набіраць лішнія кілаграмы.
"Інулін ў розных відах ужываюць пры кішэчных расстройствах і як дапаможны сродак пры дыябеце для зніжэння ўзроўню цукру ў крыві. Так што ў пэўным сэнсе тапінамбур – гэта карысны антыпод бульбы", - звярнула ўвагу эндакрынолаг.
Акрамя гэтага, у тапінамбуры шмат кальцыю, жалеза, магнію, фосфару, натрыю, медзі, селену, дадала Кузняцова.
Яшчэ адзін варыянт замены бульбы – фасоля. Яе можна выкарыстоўваць у баршчы, супах з капустай, вінегрэце, як начынне для рулетаў і піражкоў. Па словах эндакрынолага, утрыманне бялкоў і вугляводаў у фасолі практычна аднолькавае, у 100 грамах гэтага прадукту змяшчаецца практычна такая ж колькасць бялка, што і ў курыцы, і ў ялавічыне.
"Вугляводны складальнік у фасолі таксама даволі высокі, але ў параўнанні з бульбай у бабовых ёсць некалькі пераваг: па-першае, добрая колькасць клятчаткі (у бульбе яе зусім мала), шырокі спектр вітамінаў В і мінералаў (жалеза, кальцый, магній)", - распавяла Кузняцова.
Акрамя гэтага, дадала эндакрынолаг, можна замяняць бульбу коранем сельдэрэю. Ён выводзіць непатрэбную вадкасць з арганізма і, у адрозненне ад бульбы, менш крухмалісты. Таксама ў ім утрымоўваецца шмат карысных рэчываў і вітамінаў: эфірныя і тлустыя маслы, арганічныя кіслоты, вітаміны C, Е, K, А, групы B, а таксама кальцый, пурын, фосфар.
У халодную пару года эндакрынолаг рэкамендуе есці рэпу.
"Для зімы рэпа каштоўная тым, што змяшчае шмат элементаў, якія падтрымліваюць імунную сістэму: вітаміны А, С, В9 і РР, а таксама кальцый і эфірныя маслы, якія дапамагаюць справіцца з прастуднымі захворваннямі", - заключыла ўрач.
Хочаце яшчэ больш актуальных і цікавых навін – падпісвайцеся на Telegram-канал Sputnik Беларусь, чытайце нас у Дзэн, а таксама сачыце за намі ў сацсетках "Одноклассники" і "ВКонтакте"