https://bel.sputnik.by/20250504/karysny-fastfud-stvarayuts-belaruskya-vuchonyya-1095871325.html
Карысны фастфуд ствараюць беларускія вучоныя
Карысны фастфуд ствараюць беларускія вучоныя
Sputnik Беларусь
Навукова-практычныя цэнтры краіны займаюцца распрацоўкай рэцэптуры прадуктаў харчавання, што дасць магчымасць забяспечыць правільнае харчаванне. 04.05.2025, Sputnik Беларусь
2025-05-04T14:53+0300
2025-05-04T14:53+0300
2025-05-04T14:53+0300
нан беларусі
харчаванне
прадукты харчавання
грамадства
ахова здароўя
здароўе
навука
навука і тэхналогіі
навіны
у беларусі
https://cdnn11.img.sputnik.by/img/102671/14/1026711449_0:0:3000:1688_1920x0_80_0_0_7974ed3e92782c2042f4012cfe92a28e.jpg
МІНСК, 4 мая – Sputnik. Беларускія вучоныя працуюць над тэхналогіяй вытворчасці карыснага фастфуду, паведамілі ў эфіры тэлеканала СТБ.Паводле слоў загадчыцы сектара тэхналогій у Навукова-практычным цэнтры Акадэміі навук па харчаванні Валянціны Ягоравай, пекцін звязваецца з солямі цяжкіх металаў і выводзіць іх з арганізма, у прыватнасці свінец.Распрацоўка будзе весціся яшчэ каля года і ў выніку напітак з’явіцца ў продажы.Беларускія вучоныя працуюць у сферы правільнага харчавання і зараз распрацоўваюць тэхналогіі для карыснага фастфуду."Бульба фры – гэта прадукт масавага спажывання, ён шырока выкарыстоўваецца, і ўсе яго вельмі любяць, асабліва дзеці. Але небяспека заключаецца ў тым, што гэта прадукт, абсмалены ў фрыцюры, у ім могуць выпрацоўвацца такія канцэрагены, як акрыламід", - растлумачыла начальнік аддзела ў Навукова-практычным цэнтры Акадэміі навук па харчаванні Людміла Еўтушэўская.Паводле яе слоў, цяпер у лабараторыі вядзецца навукова-даследчая работа па вызначэнні механізма ўтварэння акрыламідаў у бульбе і па распрацоўцы спосабаў яго зніжэння.Таксама ў НПЦ па харчаванні займаюцца распрацоўкай цукерак на аснове мёду. Пры гэтым асноўны кампанент не падвяргаецца тэмпературнай апрацоўцы, каб захаваць яго карысныя ўласцівасці. Навукоўцы разлічваюць стварыць альтэрнатыву звычайным кандытарскім вырабам.Хочаце яшчэ больш актуальных і цікавых навін – падпісвайцеся на Telegram-канал Sputnik Беларусь, чытайце нас у Дзэн, а таксама сачыце за намі ў сацсетках "Одноклассники" і "ВКонтакте"
https://bel.sputnik.by/20250403/vyalk-belarusk-kalaydar-yashche-adzn-yadzerny-tsyklatron-ustanovyats-u-mnsku-1095096468.html
беларусь
Sputnik Беларусь
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2025
Sputnik Беларусь
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Навіны
ru_BY
Sputnik Беларусь
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdnn11.img.sputnik.by/img/102671/14/1026711449_418:0:2705:1715_1920x0_80_0_0_5610741df4f15b5062f01f68f88eea61.jpgSputnik Беларусь
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
нан беларусі, харчаванне, прадукты харчавання, грамадства, ахова здароўя, здароўе, навука, навука і тэхналогіі, навіны , у беларусі, беларусь
нан беларусі, харчаванне, прадукты харчавання, грамадства, ахова здароўя, здароўе, навука, навука і тэхналогіі, навіны , у беларусі, беларусь
Карысны фастфуд ствараюць беларускія вучоныя
Навукова-практычныя цэнтры краіны займаюцца распрацоўкай рэцэптуры прадуктаў харчавання, што дасць магчымасць забяспечыць правільнае харчаванне.
МІНСК, 4 мая – Sputnik. Беларускія вучоныя працуюць над тэхналогіяй вытворчасці карыснага фастфуду, паведамілі ў эфіры тэлеканала СТБ.
"Дэтакс-напітак. Унікальная распрацоўка беларускіх вучоных – нектар з наяўнасцю пекціну. Гэта наймагутнейшы прыродны сарбент, які садзейнічае вывядзенню з арганізма канцэрагенаў, радыенуклідаў і цяжкіх металаў", - расказалі ў тэлевізійным сюжэце.
Паводле слоў загадчыцы сектара тэхналогій у Навукова-практычным цэнтры Акадэміі навук па харчаванні Валянціны Ягоравай, пекцін звязваецца з солямі цяжкіх металаў і выводзіць іх з арганізма, у прыватнасці свінец.
Распрацоўка будзе весціся яшчэ каля года і ў выніку напітак з’явіцца ў продажы.
Беларускія вучоныя працуюць у сферы правільнага харчавання і зараз распрацоўваюць тэхналогіі для карыснага фастфуду.
"Бульба фры – гэта прадукт масавага спажывання, ён шырока выкарыстоўваецца, і ўсе яго вельмі любяць, асабліва дзеці. Але небяспека заключаецца ў тым, што гэта прадукт, абсмалены ў фрыцюры, у ім могуць выпрацоўвацца такія канцэрагены, як акрыламід", - растлумачыла начальнік аддзела ў Навукова-практычным цэнтры Акадэміі навук па харчаванні Людміла Еўтушэўская.
Паводле яе слоў, цяпер у лабараторыі вядзецца навукова-даследчая работа па вызначэнні механізма ўтварэння акрыламідаў у бульбе і па распрацоўцы спосабаў яго зніжэння.
Таксама ў НПЦ па харчаванні займаюцца распрацоўкай цукерак на аснове мёду. Пры гэтым асноўны кампанент не падвяргаецца тэмпературнай апрацоўцы, каб захаваць яго карысныя ўласцівасці. Навукоўцы разлічваюць стварыць альтэрнатыву звычайным кандытарскім вырабам.
Хочаце яшчэ больш актуальных і цікавых навін – падпісвайцеся на Telegram-канал Sputnik Беларусь, чытайце нас у Дзэн, а таксама сачыце за намі ў сацсетках "Одноклассники" і "ВКонтакте"