https://bel.sputnik.by/20251111/navukotsy-raskazal-navoshta-stvarayuts-belaruskuyu-chyrvonuyu-parodu-karo-1101545870.html
Навукоўцы расказалі, навошта ствараюць беларускую чырвоную пароду кароў
Навукоўцы расказалі, навошта ствараюць беларускую чырвоную пароду кароў
Sputnik Беларусь
Каровы чырвонай пароды маюць шэраг пераваг – яны жывуць даўжэй і даюць больш малака, якое асабліва запатрабавана сыраробамі. 11.11.2025, Sputnik Беларусь
2025-11-11T15:10+0300
2025-11-11T15:10+0300
2025-11-11T15:10+0300
сельская гаспадарка
карова
жывёлы
https://cdnn11.img.sputnik.by/img/07e5/08/0d/1055653442_0:256:2730:1792_1920x0_80_0_0_a7258a143ec3ae623c1b703f198b0870.jpg
МІНСК, 11 ліст – Sputnik. Беларускія навукоўцы прыступілі да вывядзення айчыннай чырвонай пароды кароў, малако якіх адрозніваецца падвышаным утрыманнем тлушчу і бялку, паведаміў на прэс-канферэнцыі ў аўторак генеральны дырэктар РУП "Навукова-практычны цэнтр Нацыянальнай акадэміі навук Беларусі па жывёлагадоўлі" Аляксандр Партны, перадае Sputnik.Самым яркім прыкладам селекцыйнага дасягнення беларускіх вучоных, якія працуюць для айчыннай жывёлагадоўлі, стала стварэнне ў 2020 годзе беларускай Голшцінскай пароды буйной рагатай жывёлы малочнага напрамку. Ад гэтай пароды вырабляецца каля 80 працэнтаў малака ў краіне."Улічваючы, што Беларусь канкурыруе з замежнымі вытворцамі малочнай прадукцыі на знешніх рынках, мы павінны звяртаць вялікую ўвагу на якасць сыравіны, якая паступае на перапрацоўку для прадуктаў харчавання. Таму ў краіне прынята рашэнне, а наш цэнтр узначаліў гэту работу, па стварэнню новай айчыннай пароды чырвонай малочнай жывёлы", – паведаміў Партны.Паводле яго слоў, 10 гадоў таму ўжо была спроба вывесці айчынную пароду чырвоных кароў, але, тым не менш, зараз 90 працэнтаў кароў у краіне – гэта чорна-пярэстыя."Сёння патрабаванні перапрацоўшчыкаў такія, што малако павінна змяшчаць высокую колькасць тлушчу, бялку, малочнага цукру для вытворчасці кісламалочнай і сыраробнай прадукцыі, а гэтымі прыкметамі адрозніваецца менавіта чырвоная жывёла", – падкрэсліў ён.Паводле яго слоў, акрамя павышанай малочнасці, каровы чырвонай пароды адрозніваюцца больш моцным здароўем, што для айчыннай жывёлагадоўлі вельмі актуальна."Першыя нашы вынікі сведчаць аб тым, што на сённяшні дзень працягласць гаспадарчага выкарыстання гэтых жывёл пераўзыходзіць чорна-пярэстую пароду больш як на адну лактацыю", – адзначыў дырэктар цэнтра.>>> Хочаце яшчэ больш актуальных і цікавых навін – падпісвайцеся на Telegram-канал Sputnik Беларусь, чытайце нас у , а таксама сачыце за намі ў сацсетках "Одноклассники" і "ВКонтакте"
Sputnik Беларусь
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2025
Sputnik Беларусь
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Навіны
ru_BY
Sputnik Беларусь
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdnn11.img.sputnik.by/img/07e5/08/0d/1055653442_0:0:2730:2048_1920x0_80_0_0_67421a7b02af0ca3e25847b305b261f8.jpgSputnik Беларусь
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
сельская гаспадарка, карова, жывёлы
сельская гаспадарка, карова, жывёлы
Навукоўцы расказалі, навошта ствараюць беларускую чырвоную пароду кароў
Каровы чырвонай пароды маюць шэраг пераваг – яны жывуць даўжэй і даюць больш малака, якое асабліва запатрабавана сыраробамі.
МІНСК, 11 ліст – Sputnik. Беларускія навукоўцы прыступілі да вывядзення айчыннай чырвонай пароды кароў, малако якіх адрозніваецца падвышаным утрыманнем тлушчу і бялку, паведаміў на прэс-канферэнцыі ў аўторак генеральны дырэктар РУП "Навукова-практычны цэнтр Нацыянальнай акадэміі навук Беларусі па жывёлагадоўлі" Аляксандр Партны, перадае Sputnik.
Самым яркім прыкладам селекцыйнага дасягнення беларускіх вучоных, якія працуюць для айчыннай жывёлагадоўлі, стала стварэнне ў 2020 годзе беларускай Голшцінскай пароды буйной рагатай жывёлы малочнага напрамку. Ад гэтай пароды вырабляецца каля 80 працэнтаў малака ў краіне.
"Улічваючы, што Беларусь канкурыруе з замежнымі вытворцамі малочнай прадукцыі на знешніх рынках, мы павінны звяртаць вялікую ўвагу на якасць сыравіны, якая паступае на перапрацоўку для прадуктаў харчавання. Таму ў краіне прынята рашэнне, а наш цэнтр узначаліў гэту работу, па стварэнню новай айчыннай пароды чырвонай малочнай жывёлы", – паведаміў Партны.
Паводле яго слоў, 10 гадоў таму ўжо была спроба вывесці айчынную пароду чырвоных кароў, але, тым не менш, зараз 90 працэнтаў кароў у краіне – гэта чорна-пярэстыя.
"Сёння патрабаванні перапрацоўшчыкаў такія, што малако павінна змяшчаць высокую колькасць тлушчу, бялку, малочнага цукру для вытворчасці кісламалочнай і сыраробнай прадукцыі, а гэтымі прыкметамі адрозніваецца менавіта чырвоная жывёла", – падкрэсліў ён.
Паводле яго слоў, акрамя павышанай малочнасці, каровы чырвонай пароды адрозніваюцца больш моцным здароўем, што для айчыннай жывёлагадоўлі вельмі актуальна.
"Першыя нашы вынікі сведчаць аб тым, што на сённяшні дзень працягласць гаспадарчага выкарыстання гэтых жывёл пераўзыходзіць чорна-пярэстую пароду больш як на адну лактацыю", – адзначыў дырэктар цэнтра.
>>> Хочаце яшчэ больш актуальных і цікавых навін – падпісвайцеся на Telegram-канал Sputnik Беларусь, чытайце нас у , а таксама сачыце за намі ў сацсетках "Одноклассники" і "ВКонтакте"