Навукоўцы і анколагі ў розных краінах усё большую ўвагу звяртаюць на тое, якую ролю адыгрывае харчаванне пацыентаў ва ўзнікненні і развіцці злаякасных пухлін. У шматлікіх даследаваннях устаноўлена сувязь паміж складам ежы, характарам і сістэмай харчавання і рызыкай захварэць на рак. Па дадзеных Сусветнай арганізацыі аховы здароўя, 40% выпадкаў рака у мужчын і 60% у жанчын звязаныя з тымі ці іншымі пагрэшнасцямі ў харчаванні.
З аднаго боку, сучасныя прадукты харчавання з'яўляюцца крыніцай канцэрагенаў і многіх іншых шкодных рэчываў, якія правакуюць развіццё анкалогіі. Але з іншага боку, ежа з'яўляецца практычна адзінай крыніцай шэрагу рэчываў, неабходных для падтрымання арганізма ў тонусе і паляпшаюць здароўе.
Доктар медыцынскіх навук, прафесар, загадчык навуковай лабараторыі хіміа-прафілактыкі рака і анкафармалогіі НМДЦ анкалогіі імя Пятрова пры Міністэрстве аховы здароўя РФ Уладзімір Бяспалаў у гутарцы на радыё Sputnik распавёў пра тое, якімі рэчывамі можна ўзбагаціць прадукты харчавання, каб паменшыць рызыку захворвання на рак.
"Цэльнае зерне само па сабе ўтрымлівае кампаненты, якія зніжаюць рызыку рака. Напрыклад, харчовыя валокны, якія ў ім утрымліваюцца. А таксама некаторыя іншыя кампаненты, напрыклад, вітаміны групы В, яны таксама зніжаюць рызыку анкалагічных захворванняў. Да таго ж збожжавыя прадукты па сваім аб'ёме спажывання — гэта аснова харчавання. Ёсць піраміда здаровага харчавання, і збожжавыя прадукты павінны знаходзіцца на першым месцы ў гэтай пірамідзе, і гэта зерне павінна быць суцэльным", — распавёў Бяспалаў.
Фрагмент гутаркі з доктарам медыцынскіх навук, прафесарам Уладзімірам Бяспалава слухайце на радыё Sputnik Беларусь.