"Лета для многіх пачынаецца з кубка кавы ці гарбаты. Гэта, вядома, не супрацьпаказана, але патрэбен і лёгкі сняданак. Цікава, што натуральная молатая кава не нанясе асаблівай шкоды ціску, вядома, калі не 10 кубкаў запар выпіць, а вось растваральная кава не ачышчаная ад кафеіну, таму з ёй варта быць асцярожным", — кажа тэрапеўт.
Калі гаворка ідзе пра адпачынак на моры, то пажадана не наядацца непасрэдна перад заплывам і не есці занадта цяжкую ежу, напрыклад, шашлыкі. Ісці купацца лепш мінімум за гадзіну да ежы, раіць субяседніца.
Акрамя таго, многія пасля шасці вечара аддаюць перавагу садавіне, але далёка не ўсім вядома, што садавіна і гародніна распадаюцца на глюкозу, таму эфект ад іх будзе прыкладна такім жа, як і пасля бутэрброда. Кавалак адварнога мяса будзе больш карысны за садавіну на ноч, кажа лекар.
"Усё, што мы ядзім, мае пэўны аб'ём, наш страўнік рэагуе на расцяг. Таму пасля сняданку або абеду лепш вытрымаць інтэрвал хаця б у гадзіну, каб узяцца за садавіну ці ягады", — кажа Арчэлія.
У тым, што тычыцца неабходнай арганізму колькасці вадкасці, у рэкамендацыях "Чым больш, тым лепш" і "Не менш 2 літраў вады" ёсць пэўны рацыя, але ўсё залежыць ад стану здароўя чалавека, сцвярджае тэрапеўт.
"Зразумела, што ў спякоту чалавек губляе больш вадкасці, вільгаць выпараецца праз скуру, але часта мы сядзім пад кандыцыянерамі — і ў машыне, і на працы, і дома, таму паўтара-два літры на дзень — гэта рэкамендацыя для здаровых людзей. Усім астатнім, асабліва з захворваннямі сардэчна-сасудзістай сістэмы, гіпертаніяй, хваробамі нырак, патрэбныя абмежаванні. І вядома, гэта негазаваныя напоі, яны прыносяць больш карысці", — раіць Арчэлія.
Поўную версію размовы з урачом-тэрапеўтам Анжэлай Арчэліяй слухайце на радыё Sputnik Беларусь.