Шакалад можа знікнуць да 2050 года або стаць нясмачным

Па прагнозах даследчыкаў, тыя вытворцы, якія не захочуць адставаць ад попыту і будуць спрабаваць знізіць выдаткі, павінны будуць ахвяраваць густам сваіх шакаладак.
Sputnik

МІНСК, 13 лют - Sputnik. Несуцяшальны прагноз для аматараў шакаладу зрабілі навукоўцы: ласунак можа знікнуць ўжо праз 30 гадоў з-за глабальнага пацяплення, паведамляе Business Insider.

Мільёны шакаладак - немец дзесяцігоддзямі віншаваў палачан з Калядамі

Сусветныя пастаўкі шакаладу скарачаюцца ўжо цяпер, паколькі спажыванне пачынае апярэджваць па тэмпах вытворчасць какавы. Буйныя шакаладныя кампаніі чакаюць, што да 2030 года дэфіцыт складзе 4,4 мільярда фунтаў шакаладу, а да 2050 года насенне какава, якія выкарыстоўваюцца для вырабу шакаладу, можа знікнуць.

Справа ў тым, што амаль 70% усіх какава-бабоў пастаўляюць краіны Заходняй Афрыкі (больш за ўсё гэтай прадукцыі вырабляюць Гана і Кот-д'Івуар).

Аднак справа ў тым, што з-за глабальнага пацяплення клімат у гэтых дзяржавах становіцца вельмі засушлівым, з-за чаго ўзнікае небяспека для плантацый. Да таго ж, усё часцей гэтыя дзяржавы пакутуюць ад паводак і моцных бур, а шакаладныя дрэвы вельмі ўразлівыя.

У выніку вытворчасць какава-бабоў зніжаецца, шакалад даражэе. Па прагнозах даследчыкаў, тым вытворцам, якія не захочуць адставаць ад попыту і будуць спрабаваць знізіць выдаткі, прыйдзецца ахвяраваць густам сваіх шакаладак і выкарыстоўваць для іх вырабу генетычна мадыфікаваную какаву.

Чытайце таксама: