Беларуская кампанія Rozum Robotics распрацавала сумесна з уладальнікам ўкраінскай сеткі кавярняў-пякарняў Аляксандрам Федзецам рабатызаваны комплекс па прыгатаванню кавы.
Такі працавіты, але вельмі негаманлівы барыста можа з'явіцца ў гандлёвых цэнтрах Мінска і аэрапорце. У паветранай гавані, дарэчы, пакуль што такой інфармацыяй не валодаюць. Справа ў тым, што кампанія-распрацоўшчык вядзе перамовы не з аэрапортам наўпрост, а з рэкламнымі агенцтвамі.
"Нашы ўкраінскія партнёры маюць права эксклюзіўнага адкрыцця робакавярняў на базе сваіх магутнасцяў. Мы таксама маем права адкрыцця кафэ на базе гандлёвых цэнтраў і аэрапортаў", - распавёў начальнік аддзела маркетынгу Rozum Robotics Яўген Каваленка.
Чым робакава адрозніваецца ад звычайнай?
Апарат можа працаваць кругласутачна, не патрабуе чалавечага ўмяшання, так што за кошт эканоміі на заробках і сацыяльных адлічэннях, мяркуюць распрацоўшчыкі, праект будзе фінансава апраўданы, асабліва пры яго маштабаванні. Беларусы пачалі з Украіны, паколькі на базе сеткі партнёраў можна ўсталяваць адразу каля ста апаратаў. Кошт кавы ад робата, па планах распрацоўшчыкаў, не павінны адрознівацца ад той, якую выстаўляюць за напой традыцыйныя кавярні.
Робат будзе гатаваць каву на прафесійным абсталяванні (заменіць чалавека, які ў звычайнай кавярні гэтую ўстаноўку абслугоўвае).
"Але калі каву гатуе чалавек, ён можа злёгку адысці ад тэхналогіі: падцяпліць малако да тэмпературы 45 градусаў, а не 50-ці, да прыкладу. Або занадта моцна спрасаваць таблетку молатай кавы. Робат жа нагрэе малако роўна да трэба тэмпературы, каву спрасуе пад вызначаным ціскам, ні больш, ні менш", - растлумачыў суразмоўца Sputnik.
Гэта значыць, кліент можа разлічваць на тое, што кава, прыгатаваная разумнай машынай, будзе заўсёды аднаго і таго ж густу і зварана па адной і той жа тэхналогіі. Галоўнае, каб сыравіна было належнай якасці.
А як жа жывыя чалавечыя зносіны?
Аўтары робата-барыста адказваюць проста: хтосьці прыходзіць па каву, а хтосьці - па размовы. Для другіх традыцыйныя ўстановы застаюцца больш пераважнымі.
Робакавярні, па словах Каваленкі, - гэта своеасаблівы McDonalds. У любой краіне свету мы можам прыйсці ў гэтую ўстанову за звыклым гамбургерам і быць упэўненым, што ў Мінску яго прыгатуюць так жа, як у Лос-Анджэлесе. Тое ж самае і з кавай.
Аднак. калі для вас важна пажаданне добрага дня, то за ім адпраўляйцеся ў звычайную кавярню, размаўляць робарука пакуль не ўмее.