Кава ад робата: беларусы распрацавалі механічную руку-барыста

Аўтары праекта тлумачаць: у адрозненне ад чалавека робат дакладна прыгатуе каву па зададзенай тэхналогіі. Праўда, добрага дня не пажадае.
Sputnik

Беларуская кампанія Rozum Robotics распрацавала сумесна з уладальнікам ўкраінскай сеткі кавярняў-пякарняў Аляксандрам Федзецам рабатызаваны комплекс па прыгатаванню кавы.

Такі працавіты, але вельмі негаманлівы барыста можа з'явіцца ў гандлёвых цэнтрах Мінска і аэрапорце. У паветранай гавані, дарэчы, пакуль што такой інфармацыяй не валодаюць. Справа ў тым, што кампанія-распрацоўшчык вядзе перамовы не з аэрапортам наўпрост, а з рэкламнымі агенцтвамі.

"Нашы ўкраінскія партнёры маюць права эксклюзіўнага адкрыцця робакавярняў на базе сваіх магутнасцяў. Мы таксама маем права адкрыцця кафэ на базе гандлёвых цэнтраў і аэрапортаў", - распавёў начальнік аддзела маркетынгу Rozum Robotics Яўген Каваленка.

Чым робакава адрозніваецца ад звычайнай?

Апарат можа працаваць кругласутачна, не патрабуе чалавечага ўмяшання, так што за кошт эканоміі на заробках і сацыяльных адлічэннях, мяркуюць распрацоўшчыкі, праект будзе фінансава апраўданы, асабліва пры яго маштабаванні. Беларусы пачалі з Украіны, паколькі на базе сеткі партнёраў можна ўсталяваць адразу каля ста апаратаў. Кошт кавы ад робата, па планах распрацоўшчыкаў, не павінны адрознівацца ад той, якую выстаўляюць за напой традыцыйныя кавярні.

З жалудоў, цыкорыі і дзядоўніка: гатуем беларускую народную каву

Робат будзе гатаваць каву на прафесійным абсталяванні (заменіць чалавека, які ў звычайнай кавярні гэтую ўстаноўку абслугоўвае).

"Але калі каву гатуе чалавек, ён можа злёгку адысці ад тэхналогіі: падцяпліць малако да тэмпературы 45 градусаў, а не 50-ці, да прыкладу. Або занадта моцна спрасаваць таблетку молатай кавы. Робат жа нагрэе малако роўна да трэба тэмпературы, каву спрасуе пад вызначаным ціскам, ні больш, ні менш", - растлумачыў суразмоўца Sputnik.

Гэта значыць, кліент можа разлічваць на тое, што кава, прыгатаваная разумнай машынай, будзе заўсёды аднаго і таго ж густу і зварана па адной і той жа тэхналогіі. Галоўнае, каб сыравіна было належнай якасці.

А як жа жывыя чалавечыя зносіны?

Аўтары робата-барыста адказваюць проста: хтосьці прыходзіць па каву, а хтосьці - па размовы. Для другіх традыцыйныя ўстановы застаюцца больш пераважнымі.

Кава ад робата: беларусы распрацавалі механічную руку-барыста

Робакавярні, па словах Каваленкі, - гэта своеасаблівы McDonalds. У любой краіне свету мы можам прыйсці ў гэтую ўстанову за звыклым гамбургерам і быць упэўненым, што ў Мінску яго прыгатуюць так жа, як у Лос-Анджэлесе. Тое ж самае і з кавай.

Аднак. калі для вас важна пажаданне добрага дня, то за ім адпраўляйцеся ў звычайную кавярню, размаўляць робарука пакуль не ўмее.