МІНСК, 3 чэр - Sputnik. Беларускія вучоныя дасведчаным шляхам даказалі, што ўжыванне пальмавага алею шкодзіць здароўю, і настойліва рэкамендуюць маркіраваць прадукты з яго выкарыстаннем, паведаміў генеральны дырэктар Навукова-практычнага цэнтра Нацыянальнай акадэміі навук Беларусі па харчаванні Зянон Лоўкіс.
Ідэя пра тое, што трэба дасведчаным шляхам праверыць уплыў на арганізм пальмавага алею, у айчынных навукоўцаў паўстала каля 5 гадоў таму. Сусветная арганізацыя аховы здароўя (СААЗ) упершыню выказалася з нагоды абмежавання ўжывання пальмавага алею яшчэ ў 2005 годзе.
"Першапачаткова з навукоўцамі з Інстытута фізіялогіі НАН Беларусі мы правялі эксперыменты на 360 пацуках. Атрыманыя дадзеныя апынуліся трывожнымі", - цытуе "Мінск-Новости" прафесара, доктара тэхнічных навук, член-карэспандэнта НАН Беларусі Зянона Лоўкіса.
Па словах навукоўца, у пацукоў, якім у корм дабаўлялі такі алей, былі зафіксаваныя адхіленні ў працы печані, падстраўнікавай залозы, палавых залоз, сэрца, парушэнні функцый нервовай, гарманальнай сістэм, галаўнога мозгу, знізілася ахоўная функцыя, развіўся атэрасклероз.
Па словах Лоўкіса, потым было прынята рашэнне правесці даследаванні на людзях, у якіх пагадзіліся ўдзельнічаць каля 140 студэнтаў з Гродзенскага медуніверсітэта.
"Ужо праз тры месяцы ва ўсіх добраахвотнікаў павысіўся ўзровень халестэрыну, агульнага білірубіну, парушыліся метабалічныя працэсы ў печані, пагоршыўся стан сасудаў", - распавёў прафесар.
Акрамя таго, паводле яго слоў, навукоўцы ў шэрагу краін прыйшлі да высновы, што ўжыванне пальмавага алею прыводзіць да выводзін з дзіцячага арганізма кальцыя і вітаміна D. Прафесар лічыць, што гэты прадукт трэба выключыць з дзіцячага харчавання і звесці да мінімуму ў рацыёне дарослых.
Па дадзеных НПЦ па харчаванні, у цяперашні час у Беларусі пальмавы алей ужываюць пры вырабе малочнай прадукцыі, марожанага, кандытарскіх вырабаў, фастфуду, чыпсаў, шакаладных вырабаў, паўфабрыкатаў. Пры гэтым, на думку навукоўцаў, у краіне ёсць альтэрнатыва - рапсавы, ільняны, сланечнікавы алей.