Беларускія навукоўцы даказалі, што пальмавы алей шкодны для здароўя

Амаль пяць гадоў айчынным навукоўцам прыйшлося праводзіць досведы на пацуках, а потым на людзях, каб вывучыць уплыў пальмавага алею на арганізм.
Sputnik

МІНСК, 3 чэр - Sputnik. Беларускія вучоныя дасведчаным шляхам даказалі, што ўжыванне пальмавага алею шкодзіць здароўю, і настойліва рэкамендуюць маркіраваць прадукты з яго выкарыстаннем, паведаміў генеральны дырэктар Навукова-практычнага цэнтра Нацыянальнай акадэміі навук Беларусі па харчаванні Зянон Лоўкіс.

Новы метад барацьбы з ракам выкарыстоўваюць у дзіцячым анкацэнтры Беларусі

Ідэя пра тое, што трэба дасведчаным шляхам праверыць уплыў на арганізм пальмавага алею, у айчынных навукоўцаў паўстала каля 5 гадоў таму. Сусветная арганізацыя аховы здароўя (СААЗ) упершыню выказалася з нагоды абмежавання ўжывання пальмавага алею яшчэ ў 2005 годзе.

"Першапачаткова з навукоўцамі з Інстытута фізіялогіі НАН Беларусі мы правялі эксперыменты на 360 пацуках. Атрыманыя дадзеныя апынуліся трывожнымі", - цытуе "Мінск-Новости" прафесара, доктара тэхнічных навук, член-карэспандэнта НАН Беларусі Зянона Лоўкіса.

Па словах навукоўца, у пацукоў, якім у корм дабаўлялі такі алей, былі зафіксаваныя адхіленні ў працы печані, падстраўнікавай залозы, палавых залоз, сэрца, парушэнні функцый нервовай, гарманальнай сістэм, галаўнога мозгу, знізілася ахоўная функцыя, развіўся атэрасклероз.

Па словах Лоўкіса, потым было прынята рашэнне правесці даследаванні на людзях, у якіх пагадзіліся ўдзельнічаць каля 140 студэнтаў з Гродзенскага медуніверсітэта.

"Ужо праз тры месяцы ва ўсіх добраахвотнікаў павысіўся ўзровень халестэрыну, агульнага білірубіну, парушыліся метабалічныя працэсы ў печані, пагоршыўся стан сасудаў", - распавёў прафесар.

Акрамя таго, паводле яго слоў, навукоўцы ў шэрагу краін прыйшлі да высновы, што ўжыванне пальмавага алею прыводзіць да выводзін з дзіцячага арганізма кальцыя і вітаміна D. Прафесар лічыць, што гэты прадукт трэба выключыць з дзіцячага харчавання і звесці да мінімуму ў рацыёне дарослых.

Па дадзеных НПЦ па харчаванні, у цяперашні час у Беларусі пальмавы алей ужываюць пры вырабе малочнай прадукцыі, марожанага, кандытарскіх вырабаў, фастфуду, чыпсаў, шакаладных вырабаў, паўфабрыкатаў. Пры гэтым, на думку навукоўцаў, у краіне ёсць альтэрнатыва - рапсавы, ільняны, сланечнікавы алей.