Фота

Як адзначалі Новы год у СССР: застолле на архіўных фотаздымках

Як сервіравалі стол, чым частаваліся ў кафэ і рэстаранах Савецкага Саюза на Новы год і іншыя святы – глядзіце ў фотастужцы Sputnik.
Sputnik
Узорнае савецкае застолле на Новы год уключала стравы, якія гатавалі ўсе: аліўе, селядзец пад футрам, смажаная курыца, шампанскае і бутэрброды са шпротамі. Аднак такі выбар абумаўляўся не столькі любоўю да маянэзных салатаў і маленькіх вэнджаных рыбак, колькі ўсеагульнай беднасцю і татальным дэфіцытам прадуктаў. У 1980-я цяжка было купіць добрую каўбаску да свята і гарошак з маянэзам, не кажучы ўжо пра чорную ікру і асятрыну.
Новы год практычна ўсе савецкія грамадзяне адзначалі дома або ў гасцях, імкнучыся накрыць стол максімальна разнастайна. У ход ішла любая рыба, якую можна было нафаршаваць, варылі халадзец, даставалі хатнія грыбочкі і саленні, перакручваліся са звычайнымі курынымі яйкамі, ператвараючы іх у кулінарнае вынаходства. Загадзя закуплялі шампанскае, ікру, кансервы і цукеркі ("Не чапай, гэта на Новы год!"). Бегалі на рынак у пошуках мандарынаў (без іх свята зусім не тое) і добрай курыцы, якая запякалася ў духоўцы з бульбачкай – самая даступная з гарачых страў.
Напярэдадні свята можна было схадзіць на навагодні вечар у клуб або кафэ, дзе ў асноўным было шампанскае з лёгкімі закускамі і танцы. А вось паходы ў рэстараны маглі дазволіць сабе толькі вельмі нешматлікія шчасліўчыкі – партыйная эліта, дырэктары буйных прадпрыемстваў, акадэмікі і іншыя знакамітасці з высокім статусам сацыяльнага дабрабыту.
У фотастужцы Sputnik сабраныя фотаздымкі самых розных савецкіх страў і застолляў, уключаючы банкетныя сталы рэстаранаў. Вы ўбачыце, як у 1960-х па-багатаму выкладвалі чорную і чырвоную ікру, як падавалі шашлык і асятрыну і якія алкагольныя кактэйлі гатавалі ў СССР.
1 / 26
Рускія закускі рэстарана "Метраполь". Яйкі, фаршыраваныя чырвонай ікрой, рыба і ялавічны язык.
2 / 26
Сустрэча Новага года ў 1970-я. Бакалы з шампанскім і апельсіны.
3 / 26
Напярэдадні свята можна было схадзіць на навагодні вечар у клуб або кафэ, дзе ў асноўным было шампанскае з лёгкімі закускамі і танцы. А вось паходы ў рэстараны маглі дазволіць сабе толькі вельмі нешматлікія шчасліўчыкі – партыйная эліта, дырэктары буйных прадпрыемстваў, акадэмікі і іншыя знакамітасці з высокім статусам сацыяльнага дабрабыту.
4 / 26
Шэф-повар рэстарана гасцініцы "Масква" Рыгор Паўлавіч Ярмілін і створаная ім знакамітая салата "Сталічная", у народзе званая "Аліўе". Справа: рыбная салата з гароднінай, якую прапаноўвалі рэстараны па ўсім СССР.
5 / 26
Маці і сын звычайнай маскоўскай сям'і інжынера рыхтуюць святочны стол. Узорнае савецкае застолле на Новы год уключала стравы, якія гатавалі ўсе: аліўе, селядзец пад футрам, смажаная курыца, шампанскае і бутэрброды са шпротамі.
6 / 26
Савецкая салата "Мімоза", селядзец "пад футрам" – стравы родам з яўрэйскай кухні, мастхэв савецкага стала. Іх даядалі яшчэ некалькі дзён пасля свята. Ежа, звыклая нам і сёння, хоць за любоў да "футры" бывае трошкі сорамна.
7 / 26
Салата "Грыбкі" – фаршыраваныя яйкі з памідорамі – проста і прыгожа на навагоднім стале. Кухня эпохі "развітога сацыялізму" вызначалася татальным дэфіцытам і вынаходлівасцю гаспадынь.
8 / 26
Новы год практычна ўсе савецкія грамадзяне адзначалі дома або ў гасцях, імкнучыся накрыць стол максімальна разнастайна. У ход ішла любая рыба, якую можна было нафаршаваць, варылі халадзец, даставалі хатнія грыбочкі і саленні, перакручваліся са звычайнымі курынымі яйкамі, ператвараючы іх у кулінарнае вынаходства. Загадзя закуплялі шампанскае, ікру, кансервы і цукеркі ("Не чапай, гэта на Новы год!").
9 / 26
Інгрэдыенты для алкагольных кактэйляў у маскоўскім (злева) і талінскім (справа) рэстаранах. Любімыя савецкія кактэйлі: "Волга" (гарэлка "Сталічная", мятны і апельсінавы лікёр, цытрынавы сок), "Вішнёвы" (вішнёвы лікёр з шампанскім, вішнёвым узварам і лімонам) і "Стары Томас" (лікёр "Ванна Талін", сок чырвоных парэчак, вішнёвы кампот, лімон і вішня).
10 / 26
Простая руская закуска былых часоў – рыба чатырох сартоў і чорная ікра.
11 / 26
Фаршыраваная рыба, прыгатаваная савецкімі украінскімі кулінарамі.
12 / 26
Бліны з ікрой і маслам – класіка рускай кухні.
13 / 26
Традыцыйныя для 1960-х закускі ў рэстаране: крэветкі, ікра, асятрына.
14 / 26
Судак, фаршыраваны алівамі з перцам і лімонам.
15 / 26
Заліўная рыба. "Якая гадасць!"
16 / 26
Шашлык па-венгерску ў рэстаране "Будапешт" на Пятроўскіх лініях ў Маскве і грузінскі шашлык на вуглях.
17 / 26
Савецкае шампанскае (паўсалодкае) Маскоўскага завода шампанскіх він – без яго не абыходзілася ні адно навагодняе застолле.
Справа – святочные навагоднія лікёры, Маскоўскі лікёра-гарэлачны завод.
18 / 26
"Белавежская адмысловая" ў беларускім кафэ. Стравы беларускай кухні: бульба з мясам у гаршчку, адкрытыя клёцкі з мясам, курыца з гароднінай, беларуская вуха – самая сціплая кухня сярод усіх рэспублік былога СССР.
19 / 26
Халоднае (або квашаніну) варылі ўсе: і дома, і ў рэстаранах. У кожнага быў свой адмысловы рэцэпт і сакрэты. У рэстаране гэта называлася закуска заліўная. Падавалі з хрэнам і гарэлкай.
20 / 26
Шпроты – унікальны савецкі прадукт латвійскай Балтыкі. Дробныя вэнджаная рыбкі, выкладзеныя ў банкі і залітыя маслам, выкладвалі на хлеб з маслам і лімонам. Шмат у каго і сёння навагодні стол без шпротаў не бывае.
21 / 26
Страва нацыянальнай кухні – катлеты "Украіна". Нягледзячы на ​​ўяўную будзённасць хатнія катлеты з фаршу ўласнага прыгатавання – нярэдкія госці на савецкім святочным стале.
22 / 26
Сустрэча Новага года ў маскоўскай кватэры. Задоўга да Новага года бегалі на рынак у пошуках мандарынаў (без іх свята зусім не тое) і добрай курыцы, якая запякалася ў духоўцы з бульбачкай – самая даступная з гарачых страў.
23 / 26
Савецкія тарты і пірожныя – максімальна натуральныя і любімыя і дзецьмі, і дарослымі. А таксама самы просты спосаб прыйсці ў госці "не з пустымі рукамі".
24 / 26
Торт "Кіеўскі" (злева) – адзін з самых любімых. Трэцяя паліца цягніка Кіеў-Мінск як быццам існавала для перавозкі сапраўднага "Кіеўскага".
25 / 26
Прадукцыя мінскай кандытарскай фабрыкі "Камунарка" 1967 года. Цукеркі – заўсёды добры падарунак да стала
26 / 26
Сервіроўка стала ў 1970-я ў рэстаране. Дома гаспадыні імкнуліся зрабіць таксама прыгожа: выкласці садавіну ў вазу, дастаць з серванта святочны сервіз і бакалы.
Чытайце таксама:
Як выглядае самая старая калядная батлейка Беларусі
Як падрыхтаваць елку да хатніх умоў і падоўжыць ёй жыццё
Загадкі пра зіму і Новы Год: для дзяцей пад ёлачку