Успышка смяротнага віруса зафіксавана ў Індыі

Вірус ніпах распаўсюджваецца лятучымі лісіцамі і мышамі, ён можа перадавацца людзям праз садавіну, на якую патрапіла сліна заражанай жывёлы.
Sputnik
МІНСК, 7 вер – Sputnik. Сімптомы заражэння смяротна небяспечным вірусам ніпах былі выяўлены ў 11 чалавек у штаце Керала (Індыя), пра гэта паведамілі ў Міністэрстве аховы здароўя штата.
За дзень да гэтага стала вядома пра смерць ад віруса ніпах 12-гадовага хлопчыка, па гэтай прычыне была распачата праверка больш за 250 чалавек, якія з ім кантактавалі. У выніку ў ізаляцыю патрапілі 38 чалавек. Сімптомы з'явіліся ў 11 з іх. На дадзены момант вядома, што стан інфікаваных стабільны.
Узоры віруса былі адпраўлены для даследавання ў Нацыянальны інстытут вірусалогіі.
Міністэрства аховы здароўя Індыі на фоне таго, што здарылася, рэкамендавала ўзмацніць эпідэміялагічны нагляд, а таксама адсочваць кантакты ўсіх тых, хто захварэў.

Вірус ніпах

Ніпах - від вірусаў, які выклікае цяжкую хваробу, для яе характэрна запаленне мозгу (энцэфаліт) або рэспіраторныя захворванні. Сусветная арганізацыя аховы здароўя (СААЗ) лічыць ніпах адным з самых небяспечных вірусаў у свеце. Лятальнасць ад захворвання вагаецца ад 40% да 75%, лекаў або вакцын ад яго няма. Асноўны метад лячэння - падтрымліваючая тэрапія з лячэннем сімптомаў.
Носьбітамі віруса ніпах з'яўляюцца прадстаўнікі сямейства крыланавых - у прыватнасці, лятучыя лісіцы і мышы. Найбольш верагоднай версіяй заражэння называецца ўжыванне людзьмі ў ежу садавіны, на якой была сліна заражанай жывёлы. Затым вірус перадаецца непасрэдна ад чалавека да чалавека.
Раней у Індыі ў розныя гады ўжо фіксаваліся ўспышкі дадзенага захворвання - у штаце Заходняя Бенгалія (2001 і 2007 гады) і штаце Керала (2018 і 2019 гады).

Чорная цвіль у Індыі

Раней у краіне на фоне распаўсюджвання каронавіруса павялічылася колькасць заражэнняў яшчэ адным досыць рэдкім захворваннем - мукармікозам, вядомым таксама пад назвай "чорная цвіль".
Гэта грыбковая інфекцыя, якая сустракаецца часцей за ўсё ў вільготных памяшканнях і паверхнях, глебе, раслінах, гнілой гародніне і садавіне. Інфекцыя трапляе ў арганізм пасля кантакту з грыбковымі спорамі ў навакольным асяроддзі альбо пасля таго, як грыбок пракрадзецца ў скуру праз драпіну, парэз ці апёк.
Выпадкі захворвання былі выяўлены ў дзясяткаў тысяч чалавек. Як правіла, гэта былі хворыя на каронавірус або тыя, хто нядаўна перанёс COVID-19. Найбольш небяспечны грыбок для людзей з дыябетам і паніжаным імунітэтам.
Чытайце таксама:
Глабальнае пацяпленне "абудзіць" небяспечныя вірусы, папярэдзіў нобелеўскі лаўреат
Новы вельмі небяспечны штам каронавіруса выявілі ў ПАР
Ад грыпу ці ад COVID: як прышчапляцца ў гэтым сезоне, патлумачыла Мінаховы здароўя
Кіраўнік СААЗ выказаўся пра ўзровень смяротнасці з-за "дэльта"-штама каронавіруса
Новая мутацыя каронавіруса – "лямбда"-штам: што пра яе вядома?