Фота

Свята млынароў у Адэльску: ад зерня да каравая (фота)

Хлеб і пірагі, вяндліну і клінковы сыр адэльскіх гаспадынь ведаюць не толькі ва ўсёй акрузе, але і па-за межамі аграгарадка, а турысты з задавальненнеем дэгустуюць гэтыя стравы.
Sputnik
Асабліва цікава наведаць Адэльск падчас Свята млынароў, якое адбылося ў аграгарадку ў мінулую суботу.
1 / 20

Калісьці гэта было мястэчка, бо Адэльск меў Магдэбурскае права.

2 / 20

Цяпер тут штогод праводзяць Свята млынароў, якое даўно стала не толькі брэндавым святам Адэльска, але і ўсяго Гродзенскага раёна.

3 / 20

Спалучэнне гісторыі, крэатыву, таленту і душэўнасці нікога не пакідае раўнадушнымі.

4 / 20

Свята пачынаецца з тэатралізаванага шэсця каравайніц і калектываў народнай творчасці.

5 / 20

11 лістапада тут заўсёды святкавалі Дзень Святога Марціна — заступніка млынароў. У гэты дзень мясцовыя жыхары ладзілі кірмаш, адпачывалі і весяліліся.

6 / 20

Цяпер Дзень святога Марціна адзначаюць не толькі смакаваннем гуся, але і дэгустацыяй маладога віна. Менавіта гэты дзень афіцыйна лічыцца днём віна новага ўраджаю, а леташняе віно з гэтага моманту лічыцца старым.

7 / 20

Кулінары Гродзенскага раёна прыгатавалі вялікі святочны пірог, які ўсталявалі на спецыяльным стале і ўрачыста раздзялілі паміж гасцямі.

8 / 20

Хлеб і пірагі, вяндліну і клінковы сыр адэльскіх гаспадынь ведаюць не толькі ва ўсёй акрузе, але і па-за межамі аграгарадка.

9 / 20

Госці прадэгуставалі стравы традыцыйнай рэгіянальнай кухні не толькі Адэльска, якія ўнесены ў Дзяржаўны спіс гісторыка-культурных каштоўнасцей Рэспублікі Беларусь, але і з усяго Гродзенскага раёна.

10 / 20

Стравы рэгіянальнай беларускай кухні спецыяльна прыгатаваны па старадаўніх рэцэптах майстрамі-кулінарамі мясцовасці.

11 / 20

"Шчодры пачастунак" - дэгустацыя самага вялікага святочнага пірага.

12 / 20

Тут таксама праводзяць фестываль "Вяртанне да вытокаў” і свята хлеба “ХлебныФЭСТ”.

13 / 20

На "ХлебнымФЭСЦе" праводзяць абрад "Выпяканне хлеба" і дэгустацыю таго самага бабуліна хлеба па старадаўніх рэцептах і традыцыйнай выпечкі.

14 / 20

Адна з лакацый свята - музей пад адкрытым небам.

15 / 20

А таксама прэзентацыя пазнавальна-забаўляльнай праграмы, звязанай з хлебам "Старыя рэчы з гісторыяй".

16 / 20

На свята з'язджаюцца фальклорныя калектывы са ўсей вобласці.

17 / 20

У музеі народных інструментаў Мар'яна Скрамблевіча адбылася прэзентацыя яго новай кнігі "Эх, скручу я дудку! Такое зайграю…"

18 / 20

А у цэнтры культуры адбылося свята "Танцы да апошняга музыкі".

19 / 20

Традыцыйна тут праводзіцца і конкурс "Самы прыгожы каравай".

20 / 20

Заяўленыя на конкурс работы ацэньваліся па трох намінацыях: "Традыцыйны каравай", "Сучасны каравай" і "Фантазійная кампазицыя".