МІНСК, 6 сту – Sputnik. Інстытут мяса-малочнай прамысловасці Беларусі распрацаваў тэхналогію, пры якой катлеты і іншыя мясныя прадукты можна друкаваць на 3D-прынтары.
Як адзначае супрацоўніца інстытута Ірына Калтовіч, унікальнасць тэхналогіі ў тым, што навукоўцы выкарыстоўваюць натуральную мясную сыравіну – свініну, ялавічыну, мяса бройлераў. І ніякіх дабавак, фарбавальнікаў, кансервантаў, стабілізатараў і гэтак далей. Патрэбны прадукт тэхналогія харчовага прынтынгу гатуе з сумесей па рэцэптурах навукоўцаў.
"Гэта не штучнае мяса, не яго аналагі, не нейкія раслінныя дабаўкі <…> Мы распрацавалі масу розных сумесей з натуральнага мяса. Можна мадэліраваць склад прадукту і форму", - сказала Калтовіч у інтэрв’ю "Сельскай газеце".
Яна звярнула ўвагу на сусветны вопыт і падкрэсліла, што ў большасці сваёй, калі ежу друкуюць на 3D-прынтарах, выкарыстоўваюць хімічныя дабаўкі. Дзякуючы ім "выраб" трымае форму.
"Палітыка інстытута ў цэлым – натуральнасць без усялякай хіміі. Аналагаў у сусветнай практыцы нашым сумесям няма", - дадала спецыяліст.
Каўбаса для веганаў
Калтовіч таксама паведаміла, што на завяршальным этапе даследаванняў знаходзіцца веганская каўбаса на аснове агародніны. У яе складзе будуць цыбуля, морква, бульба, каляровая капуста, гарохавая, рысавая і грэцкая мука, а таксама сумесі сухой агародніны.
Акрамя таго, у рэцэптуры можа быць дададзена сметанковае масла, яечны парашок, а таксама грыбы. Беларуская веганская каўбаса будзе вырабляцца толькі з айчынных натуральных прадуктаў. Прадугледжваецца, што ў продажы гэты прадукт з’явіцца ў 2024 годзе.
>>> Хочаце яшчэ больш актуальных і цікавых навін – падпісвайцеся на Telegram-канал Sputnik Беларусь, чытайце нас у Дзэн, а таксама сачыце за намі ў сацсетках "Одноклассники" і "ВКонтакте"