Што адбываецца з арганізмам, калі вы ясце бліны?

Карысць і шкода галоўнай стравы масленічнага тыдня – у спецыяльнай даведцы Sputnik. Вучыцеся есці бліны правільна!
Sputnik
Здаўна галоўнай стравай Масленіцы лічыліся бліны: салодкія, салёныя і нават посныя. Але мала хто ведае, што асноўная страва Сырнай сядміцы можа забяспечыць арганізм не толькі тлушчамі, але і важнымі пажыўнымі рэчывамі. Так што ж адбываецца з арганізмам, калі вы ясце бліны – паспрабаваў разабрацца Sputnik.

Бліны са знакам плюс і мінус

Вугляводы і тлушчы, якія змяшчаюцца ў блінах, забяспечваюць арганізм энергіяй і дапамагаюць падтрымліваць актыўнасць. Бліны – выдатная крыніца карысных рэчываў і мінералаў: порцыя прысмакаў мае немалую колькасць кальцыя, вітамінаў групы B і фоліевай кіслаты.
Карысць і шкода бліноў напрамую залежаць ад рэцэптуры прыгатавання. Так, бліны з начыннем нясуць у сабе небяспеку, злучаную з каларыйнасцю, тэрмінам прыдатнасці і ўмовамі захоўвання. Ужываць іх пажадана адразу ж, а калі захоўваць, то нядоўга.
Калі ж вы "разгуляліся" і прыгатавалі велізарную колькасць бліноў – адпраўце іх у маразілку
Тэрмін захоўвання бліноў напрамую залежыць ад некаторых фактараў: простыя бліны пры пакаёвай тэмпературы захоўваюцца не больш за тры гадзіны, а ў халадзільніку – каля сутак. Калі ж вы "разгуляліся" і прыгатавалі велізарную колькасць бліноў – адпраўце іх у маразілку.
Старайцеся есці бліны, прыгатаваныя самастойна. Такім чынам вы абмяжуеце сябе ад лішніх тлушчаў і калорый: дадавайце ў рэцэптуру малатлустае малако, мінімізуйце соль і цукар і падбярыце правільную муку.
Адмовіцца ад бліноў варта людзям з непераноснасцю глютэну, якія пакутуюць ад залішняй вагі, дыябету, панкрэатыту і халецыстыту. Памятайце, што каларыйнае страва павышае нагрузку на арганізм у цэлым.
Калі ж вы прытрымліваецеся дыетычнага харчавання – ешце бліны без дабавак або з дыетычным начыннем (тварог, індычка, садавіна і агародніна).
Варта памятаць, што бліны – страва, якую не рэкамендуецца ўключаць у штодзённае меню і пасля масленічнага тыдня варта зрабіць вялікі перапынак.

Як правільна есці бліны

Што кажа этыкет аб тым, як правільна есці бліны – пры дапамозе сталовых прыбораў, гэта значыць нажом і відэльцам, або, як даўней, рукамі – усё залежыць ад сітуацыі, у якой вы апынуліся.
Здаўна бліны елі рукамі
У старажытных славян бліны як сімвал сонца і сытнага жыцця былі традыцыйным, рытуальным пачастункам. Падчас святкавання Масленіцы, у дні народных гулянняў бліны бралі рукамі, абмаквалі ў спецыяльна прыгатаваны булён з агародніны або варэнне, ці наадварот, заварочвалі начынку ўнутр бліна. Цяпер усё сапраўды гэтак жа, калі вы гатуеце бліны дома для сям’і. Галоўнае – каб рукі ва ўсіх, хто сабраўся за сталом, былі чыстыя. І дарослым, і дзецям у працэсе паядання бліноў не перашкодзілі б сурвэткі.

Бліны ў кафэ, рэстаране ці на мерапрыемстве

У кафэ ці рэстаране бліны вам часцей за ўсё пададуць парцыённа. У адной порцыі кожны блін звычайна згортваюць канверцікам або люлечкай. Начынне або выкладваюць побач на той жа талерцы, або падаюць у асобнай піяле. Разам з блінамі вам пададуць і нож з відэльцам, што адразу пазбавіць ад пытанняў. Бераце прыборы ў рукі і адразаеце па кавалачку. Гэта не нейкая асаблівая цырымонія, гэтак проста зручней.
Багаты стол заўсёды з блінамі
Калі ж бліны вам падалі адным вялікім стосам на агульнай талерцы ці на падносе, вам усё роўна спатрэбяцца нож і відэлец. Зубцом відэльца зачэпіце верхні блін за найбліжэйшы да вас бок і, круцячы яго ад сябе, згарніце ў трубачку і перанясіце на сваю талерку. Калі начынне для бліноў таксама падалі ў агульнай піяле, спачатку пакладзіце частку да сябе на талерку, а ўжо потым мачайце ў яе блін.

Госці ідуць "на бліны" да вас

Каб вашым гасцям не прыйшлося разгадваць загадкі этыкету і ўсім было камфортна за сталом, прыгатуйце для кожнага госця асобную дэсертную талерку для бліноў, нож з відэльцам і дэсертную лыжку для начыння.
Калі да бліноў вы прыгатавалі вадкую падліўку, сіроп ці крэм, кожнаму госцю пастаўце крэманку або маленькі сподак.
Парцыённа раскладваць бліны не варта, лепш падаць іх адным стосам і выставіць у цэнтр стала – так эфектней.
>>> Хочаце яшчэ больш актуальных і цікавых навін – падпісвайцеся на Telegram-канал Sputnik Беларусь
Масленіца па-лоцвінску, або Галоўная страва на сырнай сядміцы