XVI саміт БРІКС у Казані

Чак-чака хапіла ўсім: як госці БРІКС спрабавалі татарскі дэсерт – відэа

Кожнага высокапастаўленага госця саміту БРІКС у казанскім аэрапорце сустракалі двума традыцыйнымі пачастункамі – рускім караваем і татарскім чак-чакам, для многіх гэты дэсерт аказаўся экзотыкай. Як госці БРІКС спрабавалі чак-чак, глядзіце на відэа.
Sputnik
Татарскім нацыянальным дэсертам чак-чак і рускім караваем сустракалі ўдзельнікаў саміту БРІКС у міжнародным аэрапорце імя Габдулы Тукая ў Казані, шматлікіх высокапастаўленых персон прывітаў асабіста кіраўнік Татарстана Рустам Мініханаў. Гасцям, для якіх татарскі пачастунак аказаўся экзотыкай, прыйшлося даваць тлумачэнні.
"Гэта рускі каравай, гэта татарскі чак-чак", - растлумачыў Мініханаў удзельнікам саміту, якія прыбылі з Лацінскай Амерыкі.
Многім, хто спрабаваў чак-чак упершыню, салодкі дэсерт прыйшоўся да спадобы. "Вельмі смачна", - адзначыла на іспанскай мове адна з гасцей саміту. Сярод тых, хто адобрыў пачастунак, аказаўся і генеральны сакратар ААН Антоніу Гутэрыш, ён задаволена паківаў дзяўчатам у нацыянальных татарскіх касцюмах, якія прапанавалі яму страву.
Раней наконт татарскага дэсерту выказаўся і беларускі лідар Аляксандр Лукашэнка, ён пасля прылёту ў Казань таксама паспрабаваў чак-чак, і жартам папракнуў кіраўніка Татарстана Рустама Мініханава: "Ты мяне частуеш тым, што мне есці нельга". Раней беларускі лідар расказваў журналістам, што любіць салодкае, але стараецца сябе ў ім абмяжоўваць.
Татарскі дэсерт чак-чак уяўляе сабою салодкія кавалачкі цеста, аблітыя мёдам і шчыльна злепленыя адзін з адным. Звычайна дэсерт склейваецца ў шарыкі і выкладваецца на талерцы горкай, што сімвалізуе татарскую гасціннасць, а таксама з’яўляецца пажаданнем дастатку і багацця ў дом.
Хочаце яшчэ больш актуальных і цікавых навін – падпісвайцеся на Telegram-канал Sputnik Беларусь, чытайце нас у Дзэн, а таксама сачыце за намі ў сацсетках "Одноклассники" і "ВКонтакте"